Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Βικέτος: Ο Ησαΐας είναι ο ηθικός αυτουργός-Ποιες οι άλλες «αμαρτωλές» μονές



Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος* Αριστείδης Βικέτος ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναφορικά με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ.

Ο Αριστείδης Βικέτος αναφέρθηκε ειδικά στον Μητροπολίτη Ησαία και στις ευθύνες που κατά την άποψη του, έχει ο Ταμασού για τα όσα τεκταίνονται στους κόλπους της Εκκλησίας τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, αποκάλυψε και άλλες μονές που ανήκουν στην περιφέρεια Ταμασού και έχουν κατά τις πληροφορίες του, παρόμοιο «βίο».

«Ο Μητροπολίτης Μόρφου, με όλο τον σεβασμό, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί αυτά που γίνονται στη Μονή Αββακούμ γιατί πήγαινε πολύ συχνά. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι ήταν ο πνευματικός του Νεκτάριου. Αν ήταν όντως πώς και δεν είχε διαγνώσει το ποιόν του Νεκτάριου; Όπως δεν το είχε διαγνώσει και ο Ταμασού Ησαΐας, που μέχρι πρότινος του έπλεκε το εγκώμιο. Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μεγάλη πτώση και έκπτωση. Αυτό δεν αφορά μόνο τους δυο εν αργία αρχιμανδρίτες. Αφορά και τον Μητροπολίτη Ησαΐα και ίσως και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία όταν ακούει ο κόσμος, είναι δυνατό να μην είχαν ζητήσει προηγουμένως να δουν τι γίνεται ώστε να μην φτάσουμε στα σημερινά;», είπε εισαγωγικά.

«Οι ευθύνες κατά κύριο λόγο είναι στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

«Προφανώς υπήρξε μια ρήξη μεταξύ Μητροπολίτη και Μονής και τα μάθαμε όλα αυτά. Τώρα τέθηκαν σε αργία δυο, υπάρχουν ακόμα δυο – αν δεν κάνω λάθος – Αββακούμ και Τιμόθεος, τους οποίους είχαν στείλει το βράδυ εκείνο στη Μονή Κύκκου και απ’ εκεί έφυγαν και πήγαν και βρήκαν τους άλλους δυο στη Λεμεσό. Υπάρχει ένας διάκονος Βαρθολομαίος ο οποίος απ’ ότι ήξερα παρέμενε στη Μητρόπολη Ταμασού.

Υπάρχει και ένας Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας ο οποίος ήταν στη Μονή και τέλος του χρόνου έφυγε από τη Μονή. Αυτός έδωσε το υλικό στον κύριο Ησαΐα γιατί είχε πρόσβαση στις κάμερες. Αυτός εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Συνόδου ως κατήγορος, όπου αποφασίστηκε η παραπομπή στο εξαμελές. Σ’ αυτόν ο Μητροπολίτης Ησαΐας είχε επιβάλει αργία 6 μηνών. Για ποιον λόγο; Να μας το πει.. αργία έξι μηνών. Ένας Μητροπολίτης δεν δικαιούται να βάλει αργία πέραν των 3 μηνών. Για να του επέβαλε αργία 6 μηνών το έκανε μόνος του χωρίς να φέρει το θέμα στη Σύνοδο. Και εδώ έχει ευθύνη ο Μητροπολίτης».

Ερωτηθείς για τις άλλες μονές που παρουσιάζουν παρόμοια ζητήματα και για τα οποία ο ίδιος είχε κάνει λόγο την περασμένη βδομάδα ο κ.Βικέτος είπε ότι πρόκειται για τη Μονή Παναγία Παντανάσσης και ένα ησυχαστήριο – μονή που υπάρχει μεγαλοπρεπής μονή στην περιοχή του Κοτσιάτη. «Παναγία Ιεροσολυμίτισσα. Είναι ένας αρχιμανδρίτης Ηρακλείδιος. Ανήκει κι αυτό στην Μητρόπολη Ταμασού. Ο Ηρακλείδιος είναι της ίδιας ηλικίας με τον Νεκτάριο.

Έχω μαρτυρία πέρα απ’ το ότι είχα ακούσει, ότι μια μέρα κατέβηκε στη Μονή ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός μαζί με τον Μητροπολίτη Αρσινόης Παγκράτιο και ο Μητροπολίτης έβαλε μετάνοια στον Ηρακλείδιο, κατά πολύ νεότερό του τάχαμου επειδή ήταν Ηγούμενος. Αυτός που μου το μετέφερε μου είπε ότι έμεινε με το στόμα ανοικτό. Και εκεί γίνονται διάφορα ιδίως σε ότι αφορά την εξαπάτηση κόσμου προς οικονομικό όφελος. Ο Ηρακλείδιος φέρεται να είναι ευνοούμενος του κυρίου Ησαΐα, τελευταία πήγαν Προσκυνηματική εκδρομή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Κληθείς να απαντήσει στο γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, είπε πως το ένα είναι το ηλικιακό. «Τα μοναστήρια αυτά έχουν επανδρωθεί από νεαρούς, δεν είναι ώριμοι. Ξαφνικά πήραν οφφίκια εκκλησιαστικά και έγιναν «γέροντες». Είναι ένας νοσηρός γεροντισμός αυτός. Είναι και το χρήμα. Ο πειρασμός του χρήματος που μπήκε μέσα τους. Αυτά έπρεπε να τα είχε ελέγξει προκαταβολικά ο Μητροπολίτης Ησαΐας και να μην προσπαθεί να απεκδυθεί ευθυνών τώρα».
Καταληκτικά είπε πως θα πρέπει να διακρίνουμε την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού από τους επί της γης εκπροσώπους της Εκκλησίας. «Σε αυτούς (σ.σ στους επί της γης) υπάρχουν άνθρωποι καθόλα άξιοι και άνθρωποι ανάξιοι.

Όλοι πέφτουμε σε ατοπήματα και κάνουμε λάθη. Θα έπρεπε να τα είχαν συναισθανθεί αυτά και να είχαν καταθέσει το επιτραχήλιο τους. Μπορεί να επιβληθούν κάποιες ποινές στους δυο και μετά από λίγα χρόνια να επαναληφθούν τα ίδια. Αυτοί θα καθαιρεθούν.. το ζήτημα είναι ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τη Σύνοδο ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, αυτός είναι ο ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης της οποίας ζει σήμερα η Εκκλησία, αυτής της έκπτωσης και της πτώσης..», είπε καταληκτικά ο Αριστείδης Βικέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: