Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε και πάλι άρθρο που ανέβηκε στη σελίδα της Επιτροπής 2021 και υπέγραφε ο γνωστός (και από προηγούμενο άρθρο του) Αριστείδης Χατζής. Ο Αριστείδης Χατζής ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Καποδίστρια ως δικτάτορα, με άρθρο του που δημοσιευόταν μέχρι πριν λίγα λεπτά στη σελίδα της Επιτροπής 2021, παρέθετε κείμενο για τον Καραΐσκάκη, το οποίο όμως προκάλεσε την έντονη αντίδραση συναδέρφων του επιστημόνων τόσο για το ύφος του, όσο και για την ουσία του.
Ο διευθυντής του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, διδάκτωρ Ιστορίας Στέφανος Καβαλλιεράκης χαρακτήρισε το άρθρο ως «γονατοράφημα» επισημαίνοντας ότι ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης παρουσιάζεται ως ο επιβήτορας του 21, και σχολιάζοντας ότι «απλά ότι ο πάτος συχνά δεν υπάρχει απλά».
defence-point
Έλα, της θάλασσας θεριό
Δημήτρης Νατσιός
Έλα, της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα,
το φοβερό σκουπιδαριό,
να διώξεις απ’ τη Χώρα!
Ν. Γκάτσος
Για τους αρχαίους η αξία ενός άνδρα συμπυκνώνεται στην περίφημη ομηρική φράση: «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».
Ενώ «της δειλίας αισχρά γίγνεται τέκνα», η δειλία, η λιποταξία, γεννοβολά αισχρά τέκνα.
Στην νεότερη εποχή εξόχως αποκαλυπτική και ξεκαρδιστική είναι η τακτική του στρατάρχη της Ρούμελης, του Καραϊσκάκη.
Αυτός, όπως γράφει ο Δημήτρης Φωτιάδης στην βιογραφία του, «έσερνε ένα γυναικείο παλιόβρακο, γνωστό σ’ όλο το ασκέρι του με τ’ όνομα το βρακί της Κατερίνας, που το φόραγε στους φοβιτσιάρηδες».
Όταν η πατρίδα κινδύνευε και ήθελε ο στρατηγός να στρατολογήσει πολεμιστές πήγαινε στα χωριά και τους μάζευε.
Όσους κρύβονταν, τους κιοτήδες, «τις σαπιοκοιλιές», όπως τους ονόμαζε ο Καραϊσκάκης, τους ξετρύπωνε και τους ανάγκαζε να φορέσουν «το βρακί της Κατερίνας».
(Η Κατερίνα ήταν περιβόητο για την ελευθεριότητά του γύναιο της περιοχής).
Όσοι λαγόκαρδοι και κιοτήδες φορούσαν «το βρακί» ντροπιάζονταν διά βίου και συνήθως εξαφανίζονταν, για να γλιτώσουν τον περίγελω του κόσμου και κυρίως των οικείων τους, μανάδων, αδελφών και γυναικών τους. Εκείνα τα χρόνια «μιλούσαν οι καρδιές, τώρα μιλούν τα χρήματα» (Κανάρης).
Οι λιποτάκτες ατιμάζονταν ως ανάξιοι της πατρίδας. Αναστήθηκε το Γένος από ανθρώπους «τρελούς» σαν τον Καραϊσκάκη, που με τις ηρωϊκές «αποκοτιές τους» έδιναν θάρρος.
ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΛΗΑ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ;
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΠΑΝ/ΚΟΙ ΤΥΡΒΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΑ.
(ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΙΣΗΣΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΥΔΕΙΣ).
ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΑΡΚΕΤΑ, ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΜΕ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ,
ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΚΡΕΑΤΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου