Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η επέλαση της Γερμανίας

Για την Ελλάδα δεν συζητάμε καθόλου, αφού η κυβέρνηση μας είναι εκτός τόπου και χρόνου, ενώ αποτελεί κυριολεκτικά έρμαιο των διαθέσεων της Γερμανίας, έχοντας αποδεχθεί με σκυφτό το κεφάλι το ρόλο που έχει δοθεί στη χώρα μας: γκαρσόνια της Ευρώπης και αποθήκη/ανάχωμα παράνομων μεταναστών. Φυσικά δεν κατηγορούμε καθόλου τη γερμανική κυβέρνηση, αφού λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί για τη χώρα της – εμείς οι υπόλοιποι δεν λειτουργούμε σωστά. Για παράδειγμα, ακόμη και η Lufthansa αρνείται να υποκύψει στις απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης – στη μετοχική συμμετοχή της με 20%, με αντάλλαγμα τη διάσωση της. Συγκριτικά, η Ελλάδα έδωσε το 100% για τη διάσωση της – το άκρον άωτο της ηλιθιότητας που δυστυχώς κάλυψε, ξέπλυνε καλύτερα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, με τα τεράστια σφάλματα της από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και μετά. Όποιος πιστεύει δε πως η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν τοποθετεί την ΕΕ πάνω από την πατρίδα της, ακούγοντας τα μεγάλα της λόγια περί ενός συνολικού πακέτου 1,85 τρις € για τα επόμενα επτά χρόνια κοκ., απλά δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει – ενώ δεν γνωρίζει καθόλου τους Γερμανούς. Δυστυχώς, ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος Macron – ο οποίος οδηγεί λόγω ανοησίας ολόκληρη την Ευρώπη στη γερμανική παγίδα.      

Επικαιρότητα

Πριν αρχίσουμε να χαιρόμαστε για τα χρήματα που θα πάρουμε από την ΕΕ, δηλαδή τα 22,562 δις € δωρεάν και τα 9,436 δις € δάνειο, συνολικά 31,997 δις € (γράφημα), εκ των οποίων έχουμε ήδη δαπανήσει περί τα 12 δις € (όσο το μέχρι σήμερα κόστος της κρίσης), χωρίς να υπολογίζουμε τη στέρηση των εσόδων (- 1,19 δις € μόνο τον Απρίλιο), ας δούμε καλύτερα τι συμβαίνει στην Ευρώπη – όπου μπορεί μεν η πρόεδρος της Κομισιόν να ανακοίνωσε 500 δις € δωρεάν επιχορηγήσεις (ανάλυση) συν 250 δις € δάνεια από το νέο «ταμείο ανασυγκρότησης», αλλά αφενός μεν δεν διαθέτει η ίδια τα χρήματα, αφετέρου πρέπει να εγκριθούν από 27 κοινοβούλια των κρατών-μελών, συν το Ευρωκοινοβούλιο.
Είναι βέβαιο δε πως οι τέσσερις βδέλλες της ΕΕ (ανάλυση), δεν θα συμφωνήσουν τόσο εύκολα – ενώ ο ρόλος της πέμπτης, της Γερμανίας, είναι αρκετά θολός, ειδικά μετά την απόφαση του συνταγματικού της δικαστηρίου (ανάλυση). Πόσο μάλλον όταν η ΕΚΤ αναζητάει ήδη λύσεις για να καλύψει τα χρήματα που δεν θα δίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα, μετά την απαγόρευση του δικαστηρίου – γεγονός που σημαίνει πως το υπολογίζει πολύ σοβαρά. Προφανώς, αφού δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας ΣτΕ που έκρινε ακόμη και τα μνημόνια συνταγματικά – αποτελώντας τη μεγάλη ντροπή της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι τα προγράμματα που έχουν ανακοινώσει οι διάφορες χώρες της ΕΕ, με δικά τους χρήματα ή/και με δικό τους δανεισμό – συνολικά 2,3 τρις € μέχρι σήμερα, εκ των οποίων το 47% η Γερμανία, το 18% η (χρεοκοπημένη) Ιταλία, το 16% η Γαλλία και το 4% η Ισπανία, όσον αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες. Η μοναδική χώρα δε που διαθέτει απίστευτα μεγάλη ρευστότητα, καθώς επίσης δυνατότητες άνετου δανεισμού ακόμη και με αρνητικά επιτόκια, είναι η Γερμανία – σημειώνοντας πως είναι κατά πολύ ισχυρότερη σήμερα οικονομικά, από ότι στρατιωτικά το 1940, έχοντας διδαχθεί από τα τότε λάθη της.
Αφού τώρα θα διαθέσει πάνω από 1 τρις € στην οικονομία της, χωρίς καν το δημόσιο χρέος της να φτάσει στο 80% του ΑΕΠ της, όταν στις τρεις άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία) θα υπερβεί κατά πολύ το 100%, θα διαστρεβλωθεί εντελώς ο ανταγωνισμός στην ήπειρο μας – οπότε θα εξαγοράζει τις επιχειρήσεις της μίας χώρας μετά την άλλη, σε εξευτελιστικές τιμές όπως ήδη στην Ελλάδα, αποκτώντας δεσπόζουσα θέση. Πρώτο θύμα της θα είναι η Ιταλία, ακόμη και αν πάρει τα 172,745 δις € συνολικά από τι «ταμείο ανασυγκρότησης» – ενώ θα ακολουθήσουν η Ισπανία και η Γαλλία.
Όποιος δεν το βλέπει, απλά εθελοτυφλεί – ενώ με την απόφαση του συνταγματικού της δικαστηρίου διατηρεί ανοιχτές όλες τις πόρτες της, είτε να παραμείνει στο ευρώ δηλαδή, είτε να φύγει. Ασφαλώς λοιπόν θα στηρίξει το «πακέτο» των 500 δις € που στην ίδια θα κοστίσει μόλις 135 δις € και μάλιστα σε διάρκεια 10 ετών, μείον αυτά που ενδεχομένως δεν θα δίνει πια στην ΕΚΤ η γερμανική κεντρική τράπεζα  – αφού έτσι θα έχει το χρόνο να πραγματοποιήσει το στόχο της, ενώ είναι μόλις στο 10% περίπου των χρημάτων που θα διαθέσει για τη δική της οικονομία. Γνωρίζει δε πολύ καλά πως δεν είναι καθόλου αρκετό για την Ιταλία – ενώ θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τη Γαλλία, καθιστώντας την έτσι εύκολο στόχο.
Για την Ελλάδα δεν συζητάμε καθόλου, αφού η κυβέρνηση μας είναι εκτός τόπου και χρόνου, ενώ αποτελεί κυριολεκτικά έρμαιο των διαθέσεων της Γερμανίας, έχοντας αποδεχθεί με σκυφτό το κεφάλι το ρόλο που έχει δοθεί στη χώρα μας: γκαρσόνια της Ευρώπης και αποθήκη/ανάχωμα παράνομων μεταναστών. Φυσικά δεν κατηγορούμε καθόλου τη γερμανική κυβέρνηση, αφού λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί για τη χώρα της – εμείς οι υπόλοιποι δεν λειτουργούμε σωστά.
Για παράδειγμα, ακόμη και η Lufthansa αρνείται να υποκύψει στις απαιτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης – στη μετοχική συμμετοχή της με 20%, με αντάλλαγμα τη διάσωση της. Συγκριτικά, η Ελλάδα έδωσε το 100% για τη διάσωση της – το άκρον άωτο της ηλιθιότητας που δυστυχώς κάλυψε, ξέπλυνε καλύτερα η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, με τα τεράστια σφάλματα της από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και μετά.
Κλείνοντας, όποιος πιστεύει πως η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν τοποθετεί την ΕΕ πάνω από την πατρίδα της, ακούγοντας τα μεγάλα της λόγια περί ενός συνολικού πακέτου 1,85 τρις € για τα επόμενα επτά χρόνια κοκ., απλά δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει – ενώ δεν γνωρίζει καθόλου τους Γερμανούς. Δυστυχώς δε, ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος Macron – ο οποίος οδηγεί λόγω ανοησίας ολόκληρη την Ευρώπη στη γερμανική παγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: