«Λοιπόν δεν είναι πάντοτε σεπτόν και τίμιον το της Συνόδου όνομα. Αλλ΄ εκείνη μεν είναι σεπτή και τιμία, η αγία Σύνοδος, η στοιχούσα τοις τε εγγράφοις και αγράφοις παραδεδομένοις υπό των αγίων Αποστόλων και της Καθολικής Εκκλησίας. Και της τοιαύτης Συνόδου κατά χρέος τας αποφάσεις δεχόμεθα και φυλάττομεν· των δε αλλοτρίων την φωνήν, ούτε γινώσκομεν, ούτε πειθόμεθα αυτή.
Δυνάμεθα εντεύθα ν΄ απαριθμήσωμεν πολλάς τοιαύτας Συνόδους, αλλ΄ ίνα μη χρονοτριβώμεν περιττώς, ας ίδη ο αναγνώστης τον Β΄ τόμον των Συνοδικών και θέλει εύρει αυτάς, όπου και ρητώς ληστρικαί επιγράφονται. Και το χειρότερον όπου όχι μόνον τοπικαί και ολιγάριθμοι αστάθησαν τοιαύται, αλλά και οικουμενικαί πολυάριθμοι, οία η εν Εφέσω το δεύτερον, η συμφωνήσασα τω μονοφυσίτη Ευτυχεί και τον ευσεβέστατον και αγιώτατον Φλαβιανόν τον Κων/λεως αποκτείνασα. Μετά ταύτην η επί Κοπρωνύμου πολυαριθμοτάτη, η φριάξασα κατά των αγίων εικόνων. Ομοίως και η επί Βασιλείου του Μακεδόνος οικουμενική ονομασθείσα, παρανομωτάτη δ΄ αναφανείσα, ως καθελούσα και αναθεματίσασα τον αγιώτατον Φώτιον. Περιττόν δε είναι ν΄ αναφέρω το εν Φλωρεντία οικουμενικόν μεν, ληστρικώτατον δε συνέδριον. Λοιπόν πάλιν λέγομεν, δεν είναι πάντοτε σεπτόν και τίμιον το της Συνόδου όνομα, καθώς ουδέ το της Εκκλησίας, καθ΄ ότι, εστί μεν Εκκλησία αγίων και Εκκλησία οσίων, αλλ΄ εστί κατά τον ψαλμόν και Εκκλησία πονηρευομένων».
(από το ανέκδοτον αυτού έργον: «Δἠλωσις της περί των εν Αγίω Όρει ταραχών αληθείας»).
ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΗΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ;
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΦΩΣ;
1 σχόλιο:
«Ζήλον Θεού έχουσιν, αλλ’ ου κατ’ επίγνωσιν» (Ρωμ. ι', 2)
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ ζήλου κακού, διαβολικού, φανατικού καί καλού, ενάρετου, ευλογημένου;
Ο ζήλος κατ’ επίγνωση αποβλέπει στήν πνευματική θεραπεία τού ανθρώπου και τα δόγματα είναι "φαρμακευτικές συνταγές" που καθαρίζουν τον νου του, τον γαληνεύουν, τον σαγηνεύουν, του γεννούν το πάθος να γνωρίσει όλο και περισσότερα για τον Δημιουργό του.
Τα δόγματα δεν είναι φιλοσοφικά αξιώματα, αλλά η αποκαλυμμένη από το Αγιο Πνεύμα Θεία Αλήθεια στις Θεούμενες καρδιές των Αγίων και των Οσίων Πατέρων, είναι δρόμος πνευματικός θερμής αγάπης προς τον Θεόν και τον πλησίον. Ο Μ. Βασίλειος αναφέρει: «Ἄλλο γὰρ δόγμα καὶ ἄλλο κήρυγμα». «Τὸ μὲν γὰρ σιωπᾶται, τὰ δὲ κηρύγματα δημοσιεύεται».
Δημοσίευση σχολίου