Όλοι εκείνοι που διατείνονται πως δεν υπάρχουν σκοτεινές μεθοδεύσεις πίσω από το γαϊτανάκι των τουρκικών προκλήσεων, θα πρέπει να μας δώσουν μια πειστική εξήγηση ως προς το γιατί οι Τούρκοι δεν ξεπερνούν ούτε κατά ένα εκατοστό τον 28ο μεσημβρινό με τις τέσσερις συνολικά NAVTEX που έχουν εκδώσει για το «Ορούτς Ρέις» από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, ενώ είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι κανείς δεν πρόκειται να τους εμποδίσει δυναμικά αν θελήσουν να το κάνουν. Και έχουν λόγο να το κάνουν, αφού το τουρκολιβυκό μνημόνιο υποτίθεται ότι τους παραχωρεί «γαλάζια πατρίδα» μέχρι 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης. Γιατί λοιπόν οι Τούρκοι δεν προχωρούν δυτικότερα πέρα από το νοητό φράγμα του 28ου μεσημβρινού; Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει, αφού το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι παραμένει παθητικός παρατηρητής σε ό,τι κι αν κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο; Αν οι Τούρκοι έβγαζαν μία NAVTEX και έστελναν το «Ορούτς Ρέις» π.χ. 10 μίλια από την Κάρπαθο ή την Κρήτη, δικαίως όλοι θα προβληματιζόμασταν για το τι συμβαίνει και τι επιδιώκουν οι γείτονές μας. Εδώ όμως δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αλλά απεναντίας διαπιστώνουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και σταθερό μοτίβο στις τουρκικές ενέργειες, σαν να υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που τους συγκρατεί και τους καθοδηγεί.
Επειδή λοιπόν άλλη πειστική εξήγηση δεν έχει δοθεί για αυτή την άκρως παράξενη συμπεριφορά των Τούρκων, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που τους δεσμεύει να ενεργούν μόνο μέχρι τον 28ο μεσημβρινό και να μην τον ξεπερνούν ποτέ. Και ο λόγος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από κάποια μυστική παρασκηνιακή συμφωνία που έχει συναφθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας (με τη μεσολάβηση πιθανώς Αμερικανών και Γερμανών) η οποία προδιαγράφει σαφώς το αποτέλεσμα που θα έχουν οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για να δημοσιοποιηθεί. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι επιδίδεται σε μυστική διπλωματία με την Τουρκία και έχει χαρακτηρίσει απόρρητο ακόμη και το περιεχόμενο των τεχνικών συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, επειδή η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών με την Τουρκία και να συζητήσει θέμα κυριότητας των νησιών του Αιγαίου, η συμφωνία που έχει επιτευχθεί σε πρώτο στάδιο (την οποία θα μας ξεφουρνίσουν όταν θα κρίνουν πως είναι κατάλληλη η χρονική συγκυρία) αφορά μόνο την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τη θαλάσσια έκταση ανατολικά του τόξου Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης, όπου υπάρχει μόνο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και όχι εκατοντάδες νησιά για να περιπλέκεται η κατάσταση. Προφανώς, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να περιοριστεί η υφαλοκρηπίδα της (και κατ’ επέκταση η ΑΟΖ της) στον θαλάσσιο χώρο δυτικά του 28ου μεσημβρινού, και να διατηρήσει ανατολικά αυτού μόνο τα 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων γύρω από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Η Τουρκία θα πάρει όλη την υπόλοιπη θαλάσσια έκταση ανατολικά του ίδιου μεσημβρινού. Έτσι, θα πάψει να υφίσταται κάθε επαφή ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αντιθέτως θα έρθουν σε επαφή η τουρκική και η αιγυπτιακή ΑΟΖ. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν επιμελώς επί χρόνια να ανακηρύξουν ΑΟΖ με την Κύπρο, και γιατί Ελλάδα και Αίγυπτος περιορίστηκαν να οριοθετήσουν μερικώς ΑΟΖ μόνο δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Προφανώς, Ελλάδα και Τουρκία είχαν ήδη συμφωνήσει μυστικά να τα «βρουν» μεταξύ τους και οι Αιγύπτιοι (που θα βγουν κι αυτοί κερδισμένοι παίρνοντας μερίδιο της ελληνικής ΑΟΖ) βολεύονταν με αυτή την εξέλιξη.
Και λογικά όμως να το δει κανείς, δεν θα μπορούσε η Τουρκία να αξιώσει την παραχώρηση εκ μέρους της Ελλάδας ολόκληρης της θαλάσσιας έκτασης ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αν προηγουμένως είχε παραλείψει να την αμφισβητήσει έμπρακτα στην ολότητά της. Στην περίπτωση αυτή, καθώς θα εξελίσσονταν οι διμερείς διαπραγματεύσεις, θα υπήρχε ξέσπασμα οργής στην ελληνική κοινή γνώμη ως προς το γιατί δίνουμε στους Τούρκους θαλάσσια έκταση την οποία δεν έχουν «καταπατήσει» με το «Ορούτς Ρέις». Έπρεπε λοιπόν να συμπληρωθεί το πρόγραμμα έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τους Τούρκους πριν ξεκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις, δηλαδή να ολοκληρωθεί η «καταπάτηση» με την 4η τουρκική NAVTEX. Κι επειδή πρόκειται απλώς για διεκπεραιωτικό ζήτημα για το οποίο είναι προφανώς ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση, γι’ αυτό και δεν θα υπάρξει και πάλι καμία αντίδραση από την πλευρά των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων οι οποίες θα αρκεστούν να παρακολουθούν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από δεκάδες μίλια μακριά, όπως έκαναν και τις άλλες τρεις φορές.
Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα πάει η κοροϊδία σύννεφο από πλευράς της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία θα παριστάνει την ενοχλημένη με την Τουρκία. Πιθανώς να προσποιηθεί ότι προσφεύγει στα ευρωπαϊκά όργανα για να «τραβήξουν το αυτί» της Τουρκίας. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης όμως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ότι δεν επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και ότι θέλει απλώς να τις επισείει ως απειλή εναντίον της. Συνεπώς, με τη σύμφωνη γνώμη μας, δεν πρόκειται να υπάρξει ΚΑΜΙΑ σοβαρή κύρωση κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ούτε για τον πλου του «Ορούτς Ρέις» ούτε για τις τουρκικές αυθαιρεσίες στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου. Αυτό το γνωρίζει ο Ερντογάν και παίζει εκ του ασφαλούς. Παρακολουθούμε ένα κακοστημένο θέατρο για να σερβιριστούν με εύσχημο τρόπο στον ελληνικό λαό αυτά που έχουν συμφωνηθεί πίσω από την πλάτη του, τα οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστα θα αποδειχθούν πως είναι στο προσεχές μέλλον.
Y.Γ. Έτυχε να δω προ ημερών τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Καιρίδη να αναλύει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως προσκεκλημένος στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Μεταξύ άλλων είπε όλο ικανοποίηση πως «όταν οι Τούρκοι έβγαλαν το ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εμείς δεν τσιμπήσαμε», εννοώντας ότι καλά κάναμε και δεν αντιδράσαμε καθόλου και το αφήσαμε ανενόχλητο επί έναν μήνα να κάνει τη δουλειά του όπου ήθελε. Καλά το πάτε κύριε Καιρίδη, συνεχίστε έτσι. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι φέρουν και πλωτό γεωτρύπανο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα «μην τσιμπήσετε» ούτε τότε. Ακόμη κι αν παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα ή κάνουν καμία απόβαση σε βραχονησίδα μας, πάλι μην «τσιμπήσετε». Και σε κατοικημένο νησί να αποβιβαστούν οι γείτονες, εσείς να δείξετε ψυχραιμία και πονηριά. Είναι κόλπο για να μας αναγκάσουν να στρατιωτικοποιήσουμε την αντιπαράθεση, άρα δεν θα πρέπει να «τσιμπήσετε» για να τους εκνευρίσουμε και να τους εξευτελίσουμε στα διεθνή fora. Ακόμη κι αν περάσουν τον Έβρο τίποτα τεθωρακισμένες ταξιαρχίες των Τούρκων υποθέτω πως θα είναι πάλι για να κάνουν τον Καιρίδη να «τσιμπήσει», αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτός θα παραμείνει ακλόνητος βράχος ψυχραιμίας και θα κάνει πως κοιμάται.
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
1 σχόλιο:
Ακριβώς! Η κοροιδία πάει όμως ήδη σύννεφο σε πολλά, αν όχι σε όλα τα θέματα. Οπότε αυτός ο λαός (;) δεν έχει παρά μια στην πραγματικότητα επιλογή: Να τσιμπήση (τη ράχη του χεριού του) μήπως και ξυπνήσει...
Δημοσίευση σχολίου