Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ, ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ



Σε δεινή θέση και σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει το Μαξίμου, πράγμα πού αποτυπώνεται στην πνιγηρή και νευρική ατμόσφαιρα, η οποία κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, στα όργανα και τη διάλυση των κομματικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.  
Όσο για τους ΑΝΕΛ, μάλλον πέρα βρέχει, αφού
το κόμμα αυτό είναι έτοιμο, πλέον, να ψηφίσει οτιδήποτε, αρκεί να μείνει στην εξουσία.  
Παρ' ότι η αφασία, η άγνοια κινδύνου, η ανευθυνότητα και το ψέμα κυριαρχούν συνήθως, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες, στο Μαξίμου, η πρόκληση της ψήφισης μέτρων ύψους 9 δισ. ,τις επόμενες μετά το Πάσχα (;) μέρες, έχει προκαλέσει τρόμο, φόβο και υστερικό κλίμα.  
Αυτό που απασχολεί τον Τσίπρα αυτές τις ώρες δεν είναι οι τραγικές συνέπειες που θα έχει το πακέτο των 9 δισ. στη χώρα αλλά το πως θα το περάσει, με εκείνη ή την άλλη μορφή, χωρίς απώλειες στη Βουλή και πως, εφ' όσον το περάσει, θα αποφύγει την κατάρρευση.  
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά ''χονδρόπετσοι'' μετά την κυνική ψήφιση του μνημονίου, δεν φέρουν, κατ' αρχάς, αντίρρηση να ψηφίσουν τα μέτρα.
Εκείνο, όμως, που τρέμουν και τους προκαλεί πανικό είναι οι αυθόρμητες σε βάρος τους αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε ''ακραία'' επίπεδα.  
Ήδη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν λόγω γενικής κατακραυγής να πάνε το Πάσχα στις περιφέρειες τους.  
Την ίδια κατάσταση, ίσως και χειρότερη, αντιμετωπίζουν τα επώνυμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι νεομνημονιακοί διορισμένοι γραμματείς και φαρισαίοι και κυρίως τα εναπομείναντα συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,
 τα οποία δεν μπορούν κυριολεκτικά να πατήσουν σε χώρο εργασίας, χωρίς να κυνηγηθούν.  
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το Μαξίμου αναζητά εναγωνίως τη ''μαγική πολιτική κίνηση'' που θα μπορέσει να βάλει ''δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη''.  
Τις προηγούμενες μέρες πέφτουν βροχή οι εισηγήσεις στον Τσίπρα για ''σωτήριες'' κινήσεις, οι οποίες, κατά τεκμήριο, είναι ''κουφές'' και αποτελούν πρόβες τυχοδιωκτισμών και απονενοημένων διαβημάτων.  
Το Μαξίμου, πάντως, όπως λένε κύκλοι γνωρίζοντες τις διεργασίες στα άδυτα του Μεγάρου,ερωτοτροπεί εκ νέου με έναν ''τυχοδιωκτισμό'' πολιτικής απάτης, ανάλογο με εκείνο που διέπραξε ο Τσίπρας τον περασμένο Αύγουστο με την προκήρυξη εκλογών.
Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου βρίσκονται τα σενάρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής βάσης της κυβέρνησης, μέχρι τη συγκρότηση οικουμενικής ''τεχνοκρατικής'' κυβέρνησης με Τσίπρα πρωθυπουργό.  
Επειδή, όμως, αυτά τα σχέδια είναι δύσκολο να ευδοκιμήσουν, όχι όμως αδύνατο, στο Μαξίμου σκέφτονται έντονα εναλλακτικούς εκβιαστικούς τρόπους προσφυγής στις κάλπες είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στην Iskra, πως προτάθηκε να ζητηθεί από την αντιπολίτευση να εγκρίνει και να αποδεχθεί να εφαρμόσει, αν χρειαστεί, τα μέτρα του συμπληρωματικού πακέτου των 9 δισ. και ότι σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα προσέφευγε σε εκλογές, αρνούμενη να αναλάβει μονομερώς το βάρος της μνημονιακής επιβάρυνσης μέχρι το 2018.  
Φυσικά, τέτοια σενάρια, μάλλον διαταραγμένοι νόες εκπονούν, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνο ως φάρσα και ότι ο Αλ. Τσίπρας, γαντζωμένος μέχρι ''θανάτου'' στην εξουσία, δεν μπορεί πια να διακινδυνεύσει επιλογές καταφυγής στο λαό, αφού έχει σίγουρη την αποδοκιμασία και ίσως τη δραπέτευση “νύκτα” από τη χώρα.  
Όσο ''τρελά'' και αν ακούγονται όλα αυτά τα σενάρια, δυστυχώς αποτυπώνουν ένα παράλογο τρόποσκέψης που κυριαρχεί, πλέον, στον νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.  
Αυτήν την ώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα γενικό εργατικό -λαϊκό ξεσηκωμό που θα φέρει όχι τη σεναριολογία αλλά το λαό στο προσκήνιο, ώστε με τους αγώνες και τη ψήφο του να φυσήξει αναζωογονητικός άνεμος ανατροπής της χώρας.  
Κι' αυτό σημαίνει μια νέα αντιμνημονιακή πορεία, με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από την ευρωζώνη και σύγκρουσης με την ΕΕ, που θα έχει στην προμετωπίδα του:  
- Tην ακύρωση των μνημονιακών μέτρων και των μνημονίων  
- Την διαγραφή του χρέους  
- Μια γενναία ''σεισάχθεια'' (διαγραφή) και μια πολύ προωθημένη ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος,πρώτα απ' όλα στους κοινωνικά αδύναμους  
- Την εθνικοποίηση – Κοινωνικοποίηση των τραπεζών  
- Την αποκατάσταση εργασιακών κατακτήσεων, μαζί με τη στήριξη και ενίσχυση μισθών και συντάξεων
Πηγή:  iskra.gr
hassapis-peter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: