Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Χαίρε Καίσαρα. Οι μελλοντικές γενιές φορολογουμένων σε χαιρετούν !

Κυβέρνηση και δανειστές εθελοτυφλούν και οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό. 

Μαγειρεύουν νέους φόρους και περικοπές 9 δισ. ευρώ για να ταΐσουν το αδηφάγο θηρίο του δημόσιου χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ την ίδια ώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων της χώρας έχει πλέον εξαντληθεί και με τα νέα μέτρα του ασφαλιστικού και φορολογικού... νομοσχεδίου όπου το 60-80% των εισοδημάτων θα καταλήγει στα κρατικά ταμεία, πρόκειται να καταρρεύσει ολοσχερώς. 
Είναι πλέον θέμα χρόνου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 οι οφειλές των φορολογουμένων έφτασαν τα 3,22 δισ. ευρώ. 
Το ποσό που προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τεράστιο. Κάθε μήνας που περνά το Δημόσιο «μπαίνει μέσα» πάνω από 1 δις. ευρώ παρότι οι φόροι αυξάνονται. 
Χιλιάδες μισθωτοί και επαγγελματίες δεν έχουν ή δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, στο τέλος της χρονιάς η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ξεπερνά τα προσδοκώμενα έσοδα ολόκληρης της επόμενης τριετίας που κυβέρνηση και τρόικα φιλοδοξούν να εγκρίνουν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου για να ολοκληρώσουν την περιβόητη αξιολόγηση.

Με αυτούς τους ρυθμούς πολύ απλά δεν υπάρχει αύριο! 
 Τα νέα χρέη του πρώτου τριμήνου 2016 μαζί με τις συσσωρευμένες παλαιότερες οφειλές, ξεπερνούν πλέον τα 87 δισεκατομμύρια ευρώ! 
Από αυτά τα 63,2 δις. ευρώ είναι οφειλές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, άλλα 12,37 δις. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές εταιρειών που έχουν πτωχεύσει, και περί τα 8,065 δις. ευρώ είναι χρέη δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων προς το κράτος.

Το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφταναν τα 44 δις. ευρώ , το 2012, όταν η παιζόταν ακόμη κορώνα γράμματα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οι Έλληνες είχαν φτάσει να χρωστάνε 55,1 δις. ευρώ στην εφορία. 
Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών τα χρέη των φορολογουμένων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και αυξηθεί κατά 43 δισεκατομμύρια ευρώ! Μόνο στη διάρκεια του 2015, δημιουργήθηκε μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 13,5 δις. ευρώ η οποία συνεχίζεται και φέτος σε μια καταστροφική πορεία. Φυσικά την ευθύνη δεν την έχει μόνο η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες μετά το ξέσπασμα της κρίσης και οι δανειστές της χώρας μας που δεν κατάφεραν να πείσουν ο ένας τον άλλον για την ανάγκη να υπάρξει ταυτόχρονα με την πολιτική περικοπών και φορο-επιβαρύνσεων, μια παράλληλη στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Στο ίδιο διάστημα, μεταξύ 2011 και 2016 που ήταν σταθερά υφεσιακό για τη χώρα, έχουν ληφθεί μέτρα ύψους 45 δις. ευρώ σε φόρους και περικοπές σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού (το σύνολο των μέτρων για την περίοδο 2009-2018 θα αγγίξει στα 85-85 δις. ευρώ!) κάτι που σημαίνει ότι πλέον δεν αποδίδει τίποτα και ο μόνος τρόπος για να εισπράττει το δημόσιο είναι να ανακατανέμει τα βάρη στους φορολογούμενους, παίρνοντας όλο και περισσότερα από εκείνους αφενός που δεν μπορούν να σταματήσουν να πληρώνουν (μισθωτούς και συνταξιούχους).

Μισό ΑΕΠ δεν έχει πληρωθεί στον κρατικό κορβανά , και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστες από αυτές τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές θα πληρωθούν ποτέ από τις σημερινές γενιές, καθώς τα 70 δις. ευρώ το ίδιο το δημόσιο τα θεωρεί κατά κάποιο τρόπο «ξεγραμμένα».. καθώς πολίτες και επιχειρήσεις δεν χρωστούν μόνο στις εφορίες. Οι οφειλές αυτές αθροίζονται δίπλα σε απλήρωτα κόκκινα και επισφαλή δάνεια άνω των 100 δις. ευρώ προς το τραπεζικό σύστημα και σε χρέη τουλάχιστον 22 δις. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργούν μια διαρκώς διογκούμενη βόμβα ιδιωτικού χρέους άνω των 210 δισ. ευρώ. Οδεύουμε σε ένα μέλλον όπου η τρόικα θα κυνηγά το ελληνικό κράτος για το δημόσιο χρέος, το ελληνικό κράτος θα κυνηγά ανελέητα τους πολίτες του για να πληρώσουν τα χρέη τους σε αυτό και ο ιδιωτικός τομέας θα τρώει τις σάρκες του για να εξοφλεί τα μεταξύ του χρέη

Όσοι πιστεύουν στις «Σεισάχθειες» εθελοτυφλούν ή είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι. 
Όταν τελειώσουν τα λεφτά, θα ξεκινήσει η εκποίηση περιουσιών. Ήδη χιλιάδες «εν υπνώσει» πλειστηριασμοί και εντολές κατασχέσεων από το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και θα σαρώσουν τα πάντα με τη λήξη της αποχής των δικηγόρων. Το Δημόσιο λ.χ. φορολογεί τα πάντα με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά οι πλειστηριασμοί από τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες και τους ιδιώτες θα γίνονται πλέον με τις εμπορικές τιμές. Στην αγορά πλέον δεν κινείται «φύλλο». Τον Φεβρουάριο που πέρασε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατέρρευσε με πτώση 6,6%. Οι πωλήσεις στα είδη επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού υποχώρησαν 11,1%, στα καύσιμα κατά 7,9%, στα τρόφιμα 5,4% κοκ. Με λιγότερα έσοδα οι εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται να αποπληρώσουν μεγαλύτερους φόρους και υποχρεώσεις.

Αν δεν ξαναπάρει μπροστά η οικονομία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, είμαστε όλοι καταδικασμένοι να δουλεύουμε για το χρέος, τις τράπεζες και το κράτος ακόμη και αν η χώρα χτυπήσει στα βράχια, χρεοκοπήσει ή αλλάξει και νόμισμα. 
Μέχρι τότε θα κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι αλλά τα χρέη θα είναι πάντα χρέη και θα συνεχίσουν να πληρώνονται από πολλές γενιές ακόμη.

Του Βασίλη Γεώργα
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: