Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Καρλ Μπαρτ «Η ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

Από την παρουσίαση του βιβλίου του Καρλ Μπαρτ «Η ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ» (εκδόσεις Άρτος Ζωής) στις 20 Απριλίου 2016.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές Γιώργο Βλαντή, Δημήτρη Δουλγερίδη, Παναγιώτη Κανταρτζή, Μιχάλη Πάγκαλο, το Ίδρυμα Άρτος Ζωής και τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.

Φωτογραφία του χρήστη Βιβλιοπωλείο Πλειάδες  -  Pleiades Bookstore.


https://www.facebook.com/pleiades.bookstore/



6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἐδουάρδος Τουρνέϊζεν, Ντοστογιέφσκι. Τά ὕστατα ὅρια τοῦ ἀνθρώπου, μετ. Μ. Πιράρ, Ἐκδόσεις Δόμος, Ἀθἠνα 2016
Γίνεται λόγος για την επίδραση του Ντοστογιέφσκυ στον Μπάρτ. Ένα κρίσιμο σημείο για την κατάσταση στην σημερινή Ορθόδοξη θεολογία. Ο ρόλος του Ντοστογιέφσκυ και η επίδραση του στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία δεν έχει συνηδειτοποιηθεί ακόμα σε κατάλληλο βαθμό.
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_68.html

amethystos είπε...

Αν ενδιαφέρεσαι υπάρχει καί αυτή η ανάρτηση-http://amethystosbooks.blogspot.co.uk/2013/05/22.html

Ο Γιανναράς έχει στό γραφείο του μιά μεγάλη "εικόνα" τού Ντοστογιέφσκι.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Αμέθυστε. Φοβερό. Πολύ καλό.
Ο Ντοστογιέφσκυ είναι ένας πρόδρομος των Νεορθοδόξων, της Νεορθοδοξίας. Οι Νεορθόδοξοι τον έχουνε όντως για είκονα. Του οποίου είναι κατά μία αληλλουχία κατ΄ εικόνα.
Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί τον θεωρούνε ορθοδοξότατο. Και μάλιστα γνώμονα Ορθοδοξίας. Και γίνεται σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας. Ενώ στην ουσία πρόκειται για έναν εισηγητή νεορθοδόξων ιδεών στην Εκκλησία. Τα κείμενα του απηχούν περισσότερο μια φιλοσοφικό-εκκλησιαστική προσέγγιση, είναι ένας φιλοσοφών διανοούμενος.

amethystos είπε...

Υπάρχουν καί δύο συνέχειες άν θές-http://amethystosbooks.blogspot.co.uk/2013/05/22.html--http://amethystosbooks.blogspot.co.uk/2013/05/23.html, οι οποίες περιλαμβάνονται στήν μεγαλύτερη ενότητα-Ο ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΥ.

Είμστε σέ άγνοια καί ασφυκτιούμε. Πολλοί έχουμε τήν σωστή διαίσθηση αλλά δέν διαθέτουμε στοιχεία.

χαλαρωσε είπε...

υπαρχει αμεθυστε και η συναντηση του Ντοστογιεφσκυ με Σολοβιεφ. Τον θεωρουσε μεγαλο δασκαλο. Ειχε εππηρεαστει απο τον παπικο μεσσιανισμο του Σολοβιεφ και γι αυτο εβλεπε παντου χωμα και καθολου ουρανο.

amethystos είπε...

Σίγουρα. Ο Αλέσα τών αδελφών Καραμαζώφ απηχεί τόν Σολόβιεφ. Γι' αυτό καί οι Μοναχοί τής Οπτινα τής εποχής ήταν επιφυλακτικοί μέ τόν Ντοστογιέφσκι.