Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Ακροδεξιό σοκ στην Αυστρία.

Είναι το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα που έχει συγκεντρώσει ποτέ το FPÖ σε εκλογική αναμέτρηση πανεθνικής εμβέλειας: σύμφωνα με έξιτ πολ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SORA για την αυστριακή τηλεόραση (ORF), ο 45χρονος Χόφερ συγκεντρώνει το 35,5% των ψήφων. Μάλιστα, το ινστιτούτο ARGE ανεβάζει το ποσοστό 37,3%.
Στη δεύτερη θέση αναδεικνύεται ο
υποψήφιος των Πρασίνων και πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό γύρω στο 21%, αλλά με μικρή διαφορά από τη δικαστικό και ανεξάρτητη υποψήφια Ίρμγκαρντ Γκρις, την οποία τα πρώτα έξιτ πολς φέρνουν στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 18-19%. Η Γκρις είναι και η μοναδική γυναίκα που θέτει υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα. Στην Αυστρία ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Ολα δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο, στις 22 Μαίου, ο Χόφερ θα αναμετρηθεί είτε με τον υποψήφιο των Πρασίνων, είτε με την Ίρμγκαρντ Γκρις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής τηλεόραση, ο φαν ντερ Μπέλεν φαίνεται να έχει προβάδισμα, αλλά η δεύτερη θέση θα κριθεί οριστικά τη Δευτέρα, όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι.
"Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για τον Χόφερ και ιστορικό για το FPÖ" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ, χωρίς να κάνει προγνωστικά για τον δεύτερο γύρο. Από την πλευρά του ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έχει μία σαφή στρατηγική: εκφράζει την αισιοδοξία του ότι θα "περάσει" στον επαναληπτικό γύρο, αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας το απόγευμα της Κυριακής, θα υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψήφιο Γκρις, εαν εκείνη καταφέρει τελικά να κατακτήσει τη δεύτερη θέση. Στον προεκλογικό αγώνα ο κοσμοπολίτης φαν ντερ Μπέλεν, με πατέρα Ρώσο και μητέρα από την Εσθονία, είχε προκαλέσει αίσθηση, λέγοντας ότι ως πρόεδρος δεν πρόκειται να δεχθεί την ορκομωσία ενός ακροδεξιού στο αξίωμα του καγκελαρίου, ακόμη κι αν το FPÖ αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Κατάρρευση για τα "παραδοσιακά κόμματα"
Η κατάρρευση των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Αυστρία: τόσο ο σοσιαλδημοκράτης Ρούντολφ Χούντσντορφερ, όσο και ο υποψήφιος του άλλοτε κραταιού κεντροδεξιού ÖVP Αντρέας Κολ συγκεντρώνουν γύρω στο 12% των ψήφων. Έτσι, είναι η πρώτη φορά που ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει χωρίς υποψηφίους των δύο, άλλοτε ισχυρών, κομμάτων. "Ήταν μία οδυνηρή ήττα, είναι φανερό ότι ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει το πολιτικό κατεστημένο" παραδέχεται ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών Γκέρχαρντ Σμιντ. Κατά την άποψή του, το κόμμα του θα "πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε ζητήματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και ο κατώτατος μισθός, ζητήματα που έχουν επισκιαστεί τελευταία από το προσφυγικό ζήτημα".
Ο αεροναυπηγός Νόρμπερτ Χόφερ, νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, γεννήθηκε το 1971 στο Βόραου της ανατολικής Αυστρίας και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στη Lauda Air πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Το 2011 η αυστριακή εφημερίδα Die Presse τον αποκαλούσε "Το φιλικό πρόσωπο του FPÖ". Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2006. Ο Χόφερ είχε προκαλέσει αίσθηση και συγκίνηση στην κοινή γνώμη όταν, το 2003, υπέστη σοβαρό ατύχημα μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών, κατάφερε να σταθεί και πάλι στα πόδια του μετά από νοσηλεία σε ειδική κλινική αποκατάστασης. Τελευταία ασχολείται και πάλι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το mountain bike.
ORF, DPA, Γιάννης Παπαδημητρίου
Πηγή:  dw.com
 hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: