Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Μεσσηνίας Χρυσόστομος:«Εάν φύγουμε από το Δημόσιο, πάει πέταξε το πουλί»

.
«Ποιες είναι οι εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη μισθοδοσία του κλήρου; «Εάν φύγουμε από το Δημόσιο, πάει, πέταξε το πουλί».
Είναι σαφές ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κρατική μηχανή, που  «μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφήσει όλους τους κληρικούς χωρίς επίδομα». Παράλληλα είναι σίγουρος πως οι «στρατιώτες της Εκκλησίας» θα αντισταθούν με κηρύγματα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σε κάθε γωνιά της χώρας.
-Δηλαδή, όταν θυμώνουν, μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Μέχρι τα άκρα;
«Φυσικά δεν πρόκειται να αρπάξουν άρματα και φισεκλίκια. Καθόλου. Ομως οι ιθύνοντες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πιέσεις των μητροπολιτών και των δεσποτάδων θα είναι αφόρητες και ότι οι λαϊκοί κληρικοί θα κοινοποιήσουν τα προβλήματά τους στους θεοσεβούμενους όλων των εκκλησιών. Αλλωστε, ό,τι ενδιαφέρει, ενοχλεί και δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας στους κληρικούς επηρεάζει και τους χριστιανούς πολίτες. Η σχέση είναι αρχέγονη, πανίσχυρη και ιστορικά κατοχυρωμένη. Το ποίμνιο και οι κληρικοί λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία».
«Πολλές οι ασάφειες»
Η συνέντευξη του κ. Χρυσοστόμου Σαββάτου στον Δημήτρη Δανίκα και το Πρώτο Θέμαείναι ποταμός:
Πρόκειται για «συμφωνία σικέ και «μαϊμού». Σικέ το διαζύγιο. Σικέ η ετήσια κρατική επιχορήγηση, αφού αυτό το κράτος, από αρχαιοτάτων χρόνων, πάσχει αφόρητα από αφερεγγυότητα και ανυποληψία. Σικέ η εξαγγελία δημιουργίας κοινού ταμείου, πράγμα που έχει συντελεστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Και φυσικά σικέ οι ασάφειες στη διατύπωση πολλών σημείων αυτής της συμφωνίας» λεει  μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
«Yπάρχουν πολλές ασάφειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν με καθαρότητα».
-Οπως;
«Οπως, λόγου χάριν, η φράση “το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει τη μισθοδοσία του κλήρου ως με ευρεία έννοια”. Τι σημαίνει “ως με ευρεία έννοια”;».
-Προφανώς εννοεί ότι το Δημόσιο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία του κλήρου.
«Δεν λέει κάτι τέτοιο. Αφήστε τα δικά σας συμπεράσματα. Σημασία έχει το γραπτό κείμενο».
-Δηλαδή εσείς δεν πιστεύετε στην εγκυρότητα του κράτους;
«Ουδεμία σημασία τι πιστεύουμε εγώ κι εσείς. Σημασία έχουν τα γραπτά κείμενα. Ποιες, λόγου χάριν, είναι οι εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη μισθοδοσία του κλήρου;».
«Δεν είμαι μέσα στο κεφάλι του Αρχιεπισκόπου»
-Μα καλά, ο Αρχιεπίσκοπος, ένας τόσο ευφυής και έμπειρος κληρικός, δεν αντιλήφθηκε αυτές τις ασάφειες που περιέχονται σ’ αυτό το «μνημόνιο»;
«Εγώ πού να ξέρω πώς σκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος; Μέσα στο κεφάλι του είμαι; Αλλωστε δεν συμμετέχω στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Επομένως δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα και τις προθέσεις των ανθρώπων που κατέληξαν σ’ αυτή τη συμφωνία».
-Προφανώς φοβάστε ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το δυσμενέστερο σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών.
«Από το 1968 ισχύει το καθεστώς με τη μισθοδοσία από την ενιαία αρχή πληρωμών. Τώρα, λοιπόν, γίνεται λόγος να φύγουμε από αυτή την αρχή. Και τι θα γίνει; Δεν πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιερωμένων; Αυτή η συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας προέκυψε από την ανταλλαγή μέρους της περιουσίας της Εκκλησίας προς το Δημόσιο. Ετσι, ένα μέρος της μισθοδοσίας καλύπτεται από αυτή την ανταλλαγή. Η οποία ταυτόχρονα -κι αυτό είναι ακόμα πιο σοβαρό- καλύπτει τα έξοδα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Δηλαδή έχουμε και λέμε: μισθοδοσία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Παιδεία. Σ’ αυτό το “μνημόνιο”, αυτή η υποχρέωση της Παιδείας έχει κακοποιηθεί ως μορφή εκπαίδευσης. Είναι το ίδιο πράγμα; Προφανώς δεν είναι».
 «Τα κόβουν όποτε τους βολέψει»
-Το σκεπτικό σας και οι αντιρρήσεις σας προέρχονται κυρίως από την αβεβαιότητα σχετικά με τη σοβαρότητα και εγκυρότητα της κρατικής μηχανής.
«Μα ακριβώς αυτό. Θα σου πουν: “Σήμερα έχει, αύριο δεν έχει”. Και γιατί δεν έχει; “Επειδή”, θα ισχυριστούν, “υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα”. Αλλωστε επιδόματα είναι αυτά και έτσι μπορούν να τα κόβουν όποτε εκείνοι θέλουν και όποτε τους βολεύει. Αντε τότε να βγάλεις άκρη…».
Πηγή: Politis Online

Δεν υπάρχουν σχόλια: