π. Ιωάννης Ρωμανίδης: «Μη δέχεσαι και μη απορρίπτεις»
«Θα ήθελα πρώτα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο πάντοτε εργαζόμουν, δηλαδή στις μελέτες μου, στις έρευνες, ουδέποτε υπήρξε απλώς μια προσπάθεια υπεράσπισης της Ορθοδοξίας κλπ. διότι από μικρά παιδιά στο σχολείο έχουμε μάθει ότι πρέπει κανείς τα πάντα να ακούει και από αυτά που ακούει να μην δέχεται τίποτα, ούτε να απορρίπτει τίποτα, απλώς να σημειώνει μέσα στα αρχεία της σκέψης, της μνήμης, και όταν βρεθούν τα κριτήρια τα κατάλληλα να δέχεται και να απορρίπτει. Είναι μια νοοτροπία αμερικάνικη.
Και το δεύτερο σημείο είναι ότι, ότι οδηγεί στην επιτυχία είναι αληθινό και ότι δεν οδηγεί στην επιτυχία δεν είναι αληθινό. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο αποτελούσε αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης, που εκτός από την πολιτική της πλευρά, ήταν και μια επανάσταση εναντίον της μεταφυσικής, εναντίον εκείνης της πλευράς της Θεολογίας που ισχυριζόταν ότι φιλοσοφούσε. Οπότε τα θεμέλια της λατινικής θεολογικής παράδοσης ήταν η μεταφυσική, την οποία άντλησαν οι Φράγκοι από τον Πλάτωνα και κυρίως τον Αριστοτέλη.
Με τη Γαλλική Επανάσταση έχουμε μία κατάσταση κατά την οποία κανείς δέχεται αυτό που αποδεικνύεται με την εμπειρική έρευνα και απορρίπτει το αφηρημένο, διότι δεν μπορεί να εξακριβώσει εάν το αφηρημένο υπάρχει καν, πόσο μάλλον αν είναι σωστό. Διότι αν δεν υπάρχει πού να ξέρουμε αν είναι σωστό.
Αν δεν υπάρχει ασφαλώς δεν είναι και σωστό. Οπότε ο πραγματισμός των Αμερικανών οδηγεί στην αρχή ότι, το να βλέπει κανείς είναι και το να πιστεύει. Αν δεν το δεις να μη το πιστεύεις δηλαδή, διότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι που δεν βλέπεις. Αυτό είναι το θεμέλιο της μοντέρνας ευρωπαϊκής και της αμερικανικής σκέψης.
Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει έρευνα, είναι υποχρεωμένος να σημειώνει τα πάντα, ότι ακούσει, χωρίς να απορρίπτει τίποτε, ούτε όμως και να αποδέχεται τίποτα, εκτός αν βρει τα κριτήρια με τα οποία επιστημονικά μπορεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει. Αυτό είναι το θεμέλιο των ερευνών που έχω κάνει αρκετά χρόνια τώρα.»
playlist με τις ομιλίες του π. ΙΩ εδώ
ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ. ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΤΛΗΣΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ, ΜΑΘΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΚΛΟΥ. ΔΕΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΡΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΦΛΩΡΟΦΣΚΥ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΜΕΓΕΝΤΟΡΦ. ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΣΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
ΔΕΝ ΠΟΘΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΘΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΜΕΤΑΝΟΙΑ. ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΠΕΔΕΧΘΗ ΤΗΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΣΜΟΥ.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΤΙΑ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΚΑΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ.
7 σχόλια:
"Την ανέστια πίστη των Ελλήνων"... Οι Έλληνες σήμερα, αν κληθούν να πολεμήσουν, πώς θα πολεμήσουν "υπέρ βωμών και εστιών"; Ποιων βωμών και ποιων εστιών; Το κακό μοιάζει ανεπανόρθωτο σε συλλογικό επίπεδο...
Αυτός δεν είναι που είπε ότι λυπάται που η Ελλάδα δεν έχει περισσότερους μαρξιστές?
Και επίσης ότι η θέωσις είναι η επιδιόρθωσης βραχυκυκλώματος μεταξύ σπονδυλικής στήλης και εγκεφάλου?
Υπήρξε ένας χείμαρρος πού παρέσυρε καί πήρε τά πάντα μαζί του. Εθεσε όμως ένα τέλος στήν ψευδοκυριαρχία τού Τρεμπέλα.
Θά επανέλθω φίλε, γιατί απάντησα στό σχόλιο αργά τό βράδυ. Αυτό πού αναφέρει γιά τήν θέωση είναι η προβαλόμενη θεολογία τού σώματος καί αναφέρεται άμεσα στά τσάκρας τού ινδουισμού. Μόνο ο ινδουισμός διαθέτει σωματική θρησκεία τήν οποία τυποποίησε μέ τόν διαλογισμό τής Γιόγκα. Πρός τό τέλος του αναφέρθηκε καί σέ ένα τρίτο κέντρο στήν σπονδυλική τό οποίο ενώνει ακριβώς τήν καρδιά καί τήν διάνοια, τήν Κουνταλίνι τής Γιόγκα καί τών Ουπανισάδων. Τώρα αυτό νά τό συσχετίσουμε μέ τήν νοερά καρδιακή προσευχή ή τήν είσοδο τού νού στήν καρδιά αποτελεί τόν έσχατο συγκρητισμό. Ο Ινδουισμος είναι απολύτως συστηματοποιημένος υλισμός, τό αποκορύφωμα τής λατρείας τού σώματος. Ο Ράμα, ο δάσκαλος τού Βιβεκανάντα εφάρμοζε τήν Γιόγκα Κουνταλίνι καί οι δυό τους κατέκτησαν τήν Δύση. Συνεχιστής αυτού τού υλισμού είναι ο Λουδοβίκος.
Diladi ton athlio hippismo pou to idio to rock n roll ton aperipse san gamimeno skato sta mid seventies me to punk kai tous motorhead o Romanidis mas ton kouvalise san theosi. Sto eixa grapsei ayto Amethyste idi apo to 2013 oti otan protodiavasa aytes tis theories mou fanikan san tin paranoia ton Blue Cheer kai 13 floor elevators para san orthodoxi didaskalia. AM Ysterografo. Kapoioi stixoi apo to Lost Johnny ton Motorhead pou milane arnitika fysika gia aytou tou eidous tis theoseis. Can you find the valium. Can you bring them soon Lost Johnny out there baying at the moon
Σέ λίγο φίλε θά αναρτήσουμε κάτι σχετικό πού εξηγεί κάπως ξκαί τόν λαικισμό τού Ρωμανίδη, χωρίς νά τόν προσβάλλει σάν θεολόγο τών εννοιών καθότι Αμερικάνικης κουλτούρας.
Έτσι ακριβώς, Ινδουιστικές θεωρήσεις είναι. Και ας μην είναι διαβασμένος κάποιος με το που διαβάζει τέτοιες ανοησίες, χτυπάει κάποιο δογματικό καμπανάκι μέσα του. Τώρα πώς κάποιος που λέει αυτά έφτασε να θεωρείται ο μεγαλύτερος θεολόγος του 20ου αιώνα, πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω.
υ.γ. Πέραν όλων τούτων, ήταν και νομιναλιστής (περί των ονομάτων του Θεού κλπ).
Δημοσίευση σχολίου