Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Το δίλημμα«Το Χριστό ή την Εκκλησία;»

Το δίλημμα «Το Χριστό ή την Εκκλησία;»[ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΥ ΠΑΠΙΚΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥ, ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ή ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ;] σε παλαιότερη εποχή θα φάνταζε παράξενο και ανυπόστατο. Σήμερα, όμως, όχι μόνο είναι αποδεκτό αλλά και πολύ φυσιολογικό.
Οι σύγχρονοι άνθρωποι, κυρίως νέοι, ενώ θέλουν, πιστεύουν κι προσεύχονται στο Χριστό, δεν θέλουν ούτε εμπιστεύονται ούτε έχουν σχέση με την Εκκλησία. Κι αν χρειαστεί, για κοινωνικούς ή εθιμοτυπικούς λόγους να το κάνουν, η σχέση τους είναι τυπική κι επιφυλακτική.
Προφανώς, για τους ανθρώπους με τέτοια στάση, η Εκκλησία ταυτίζεται με τον κλήρο και, ίσως, με τους λαϊκούς λεγόμενους «ανθρώπους της Εκκλησίας». Κι ακόμα, εκφράζει την πεποίθησή τους ότι υπάρχει διάσταση λόγων και έργων, ασυνέπεια και υποκρισία στον εκκλησιαστικό χώρο που, ασφαλώς, δεν ταυτίζεται με το Ευαγγέλιο του Χριστού. Θυμίζει αυτό του Μαχάτμα Γκάντι που έλεγε: «Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από το Χριστό». Αν και ο ίδιος δεν ήταν χριστιανός, όμως, δυστυχώς, φαίνεται πως αρκετοί χριστιανοί μέλη της Εκκλησίας θα συμφωνούν μαζί του.

Είναι αποδεδειγμένο πως στις ακρότητες δεν βρίσκεται όλη η αλήθεια. Ασφαλώς αρκετοί χριστιανοί – και κληρικοί θα έλεγα – δεν είναι όπως ο Χριστός. Χρειάζεται, ωστόσο να διευκρινίσουμε τα εξής:

Ο Χριστός δεν ίδρυσε μία ακόμα θρησκεία, αλλά Εκκλησία. Μας είπε ότι είναι το Σώμα Του κι ότι μέσα σ’ αυτήν ο άνθρωπος μπορεί να ενωθεί μαζί Του και να σωθεί. Είναι γνωστό, ήδη από τους πρώτους αιώνες, το Πατερικό: «εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία».
Αν, κατά το άγιο Ισαάκ το Σύρο, «η Εκκλησία είναι η σωτηρία αυτών που χάνονται», είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτήν δεν εισέρχονται και ζουν οι «σωσμένοι» αλλά οι «χαμένοι». Όσοι αισθάνονται αυτάρκεις, στηριζόμενοι στις αρετές τους και στον αγώνα για ηθική τελειότητα, αποστασιοποιούνται από αυτήν, όπως έκαναν οι Φαρισαίοι από το Χριστό.
Οι άγιοι Πατέρες ταυτίζουν την Εκκλησία με το νοσοκομείο, όπου γιατροί είναι οι θεραπευμένοι ή όσοι αγωνίζονται να θεραπευτούν με τον τρόπο που μας παρέδωσαν. Ποιος θα κατέκρινε ένα άρρωστο επειδή ασθενεί;
Στην Εκκλησία δεν ανήκουν μόνο όσοι βαφτίστηκαν και ζουν ακόμα, κληρικοί και λαϊκοί, θεραπευμένοι ή όχι, μετανοούντες ή αμετανόητοι, αλλά κι όσοι έφυγαν από αυτό τον κόσμο και εισήλθαν στη Χώρα των ζώντων, μεταξύ των οποίων η Παναγία, οι Απόστολοι, οι άγιοι – γνωστοί και άγνωστοι. Όλοι αυτοί ανήκουν στη λεγόμενη «Θριαμβεύουσα Εκκλησία».
Με τα πιο πάνω ξεκαθαρίζει θεολογικά πως το ερώτημα – δίλημμα «το Χριστό ή την Εκκλησία;», δεν μπορούμε να το θέσουμε, γιατί δεν υπάρχει ο Χριστός χωρίς την Εκκλησία ούτε η Εκκλησία χωρίς το Χριστό.

Οι διάφορες παρεκτροπές των μελών της, κληρικών και λαϊκών, δεν αναιρούν την αγιότητά της γιατί είναι, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της πίστεως «Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική».

Ο καθένας αναλαμβάνει, ως ελεύθερος άνθρωπος, την ευθύνη της πορείας της ζωής του «της νυν και της μελλούσης». Τουλάχιστον, όμως, ας γνωρίζει πώς ο Χριστός βλέπει την Εκκλησία Του κι ας μη θεωρεί πως από μόνος του μπορεί να δογματίζει και έχει την αλήθεια. Η Αγία Γραφή μας λέει πως η Εκκλησία είναι «ο στύλος και το θεμέλιο της αλήθειας» (Α΄ Τιμ. 3,15). Ευλογημένοι όσοι ζουν μέσα σ’ αυτή με ειλικρίνεια, μετάνοια κι αγωνιστικότητα, «ότι αυτών εστι η Βασιλεία του Θεού».


π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Το Χριστό ή την Εκκλησία; - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE (ekklisiaonline.gr)

Σκέψεις για τον 15ο κανόνα της ΑΒ Συνόδου..

πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου

Στην εκκλησιαστική ορολογία, με τον όρο Ιεροί κανόνες ή Εκκλησιαστικοί κανόνες ή απλά Κανόνες, αναφερόμαστε σε όλες εκείνες τις διατάξεις, οι οποίες θεσπίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν από την Εκκλησία και αφορούν στην ορθή διοργάνωση, διατήρηση, διάδοση και δραστηριότητα της Εκκλησίας συνολικά και στην ορθή και αυθεντική κατά Χριστό ζωή των πιστών-μελών της Εκκλησίας διά μέσου αυτής.

Ως προς την εφαρμογή των Ιερών Κανόνων, «δύο είδη κυβερνήσεως ευρίσκονται εν τη του Χριστού Αγία Εκκλησία και το μεν πρώτον είδος, ονομάζεται Ακρίβεια, το δε άλλο, ονομάζεται Οικονομία, και συγκατάβασις». (Νικοδήμου Αγιορείτου, Πηδάλιον (ακριβής ανατύπωσις της γ’ εκδόσεως του 1864), εκδ. Βασ. Ρηγόπουλου, Θεσσαλονίκη 2003, σελ. ιθ΄

Με τον όρο Ακρίβεια, αναφερόμαστε στη συνεπή τήρηση της αυθεντικής εκκλησιαστικής παραδόσεως, με την πιστή αποδοχή, διαφύλαξη και εφαρμογή των δογμάτων της πίστεως και των κανόνων της τάξεως και ζωής. Σκοπός της ακριβείας δεν είναι άλλος παρά η οικοδομή και η σωτηρία των πιστών.

Η αυθεντική εκκλησιαστική παράδοση είναι επίσημα επικυρωμένη από Οικουμενικές Συνόδους και αποτελεί τη βάση της Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας, και η Ακρίβεια αποτελεί το κριτήριο, βάσει του οποίου θα κρίνει κανείς την πίστη, τους λόγους, τις πράξεις και τα βιώματα, είτε τα δικά του, είτε των άλλων, ώστε να βρίσκεται διαρκώς, όσο είναι δυνατό εγγύτερα στο ορθό.

Εκτός όμως από την Ακρίβεια της εφαρμογής των Ιερών Κανόνων, η Εκκλησία αναγνωρίζει και τη λεγόμενη Οικονομία. Όπως αναφέρει ο 88ος κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου: «διδασκόμαστε ότι το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο, επομένως πρέπει να θεωρείται προτιμότερη απ’ όλα η σωτηρία και η ακεραιότητα του ανθρώπου.»[ Πρόδρομος Ι. Ακανθόπουλος, Κώδικας Ιερών Κανόνων (Κείμενο – Ερμηνεία – Σχόλια), έκδ. Γ’, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 159.].
Αυτό σημαίνει, ότι σε περιπτώσεις που η αυστηρή τήρηση ενός κανόνα, σε κάποια δεδομένη περίπτωση, εμποδίζει την επίτευξη του σπουδαίου σκοπού της σωτηρίας, τότε είναι δυνατό, να εξετάσει η Εκκλησία, μήπως η προσωρινή αναστολή του εν λόγω κανόνα συμβάλλει στην επιτυχία του επιδιωκόμενου σκοπού. Εάν αυτό όντως συμβαίνει, τότε η εφαρμογή του μέτρου της εκκλησιαστικής Οικονομίας αποτελεί τον ορθό δρόμο, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί ο άνθρωπος στη Σωτηρία. Ασφαλώς, κάθε πρόσκαιρη ή μή, παρέκκλιση, θα πρέπει να μην οδηγεί εκτός των δογματικών ορίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, τότε πράγματι, τα «δύω είδη κυβερνήσεως» αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας ποιμαντικής διακονίας και εξουσίας της Εκκλησίας, εφόσον και η οικονομία και η ακρίβεια επιτυγχάνουν τελικά τον ύψιστο σκοπό της Σωτηρίας..................


Σκέψεις για τον 15ο κανόνα της ΑΒ Συνόδου. | e- Ορθόδοξη Παρακαταθήκη

 (wordpress.com)

ΙΔΟΥ Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ. Ο ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟΣ.

Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.

Ο ΔΑΙΜΟΝΙΚΟΣ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΟΥ, ΧΑΡΙΝ ΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΕΥΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ . ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΙΕΡΕΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ. ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΙΣΑΙΩΝ.

ΤΑ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΜΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΛΙΒΕΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΩΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ.

Β Τιμ. 3,16         πᾶσα γραφὴ θεόπνευστος καὶ ὠφέλιμος πρὸς διδασκαλίαν, πρὸς ἔλεγχον, πρὸς ἐπανόρθωσιν, πρὸς παιδείαν τὴν ἐν δικαιοσύνῃ,

Β Τιμ. 3,17         ἵνα ἄρτιος ᾖ ὁ τοῦ Θεοῦ ἄνθρωπος, πρὸς πᾶν ἔργον ἀγαθὸν ἐξηρτισμένος.

Β ΠΡΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΝ 4

Β Τιμ. 4,1           Διαμαρτύρομαι οὖν ἐγὼ ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ καὶ τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ, τοῦ μέλλοντος κρίνειν ζῶντας καὶ νεκροὺς κατὰ τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ καὶ τὴν βασιλείαν αὐτοῦ,

Β Τιμ. 4,2           κήρυξον τὸν λόγον, ἐπίστηθι εὐκαίρως ἀκαίρως, ἔλεγξον, ἐπιτίμησον, παρακάλεσον, ἐν πάσῃ μακροθυμίᾳ καὶ διδαχῇ.

Β Τιμ. 4,3           ἔσται γὰρ καιρὸς ὅτε τῆς ὑγιαινούσης διδασκαλίας οὐκ ἀνέξονται, ἀλλὰ κατὰ τὰς ἐπιθυμίας τὰς ἰδίας ἑαυτοῖς ἐπισωρεύσουσι διδασκάλους κνηθόμενοι τὴν ἀκοήν,

Β Τιμ. 4,4           καὶ ἀπὸ μὲν τῆς ἀληθείας τὴν ἀκοὴν ἀποστρέψουσιν, ἐπὶ δὲ τοὺς μύθους ἐκτραπήσονται.

Β Τιμ. 4,5           σὺ δὲ νῆφε ἐν πᾶσι, κακοπάθησον, ἔργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ, τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον.

Παρ. 10,30         δίκαιος εἰς τὸν αἰῶνα οὐκ ἐνδώσει, ἀσεβεῖς δὲ οὐκ οἰκήσουσι γῆν.

Παρ. 10,30               Ο δίκαιος ποτε δεν θα μετακινηθή από την θέσιν του, δεν θα εκδιωχθή από τον οίκον, από το πάτριον εδαφος· ενώ οι ασεβείς εξ αντιθέτου θα ξερριζωθούν, δεν θα κατοικήσουν μονίμως εις αυτό.

Παρ. 10,31         στόμα δικαίου ἀποστάζει σοφίαν, γλῶσσα δὲ ἀδίκου ἐξολεῖται.

Παρ. 10,31                Το στόμα του δικαίου στάζει, ωσάν γλυκύ μέλι, την σοφίαν πάντοτε. Η γλώσσα όμως του πονηρού και αδίκου θα εξολοθρευθή.

Παρ. 10,32         χείλη ἀνδρῶν δικαίων ἀποστάζει χάριτας, στόμα δὲ ἀσεβῶν ἀποστρέφεται.

Παρ. 10,32               Τα χείλη των δικαίων στάζουν πάντοτε χάριτας Θεού, ενώ το στόμα των ασεβών προκαλεί την αηδίαν και αποστροφήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: