Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

«ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ;» Συντακτική ομάδα Inchiostronero

 Κάθε μέρα κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη...

ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ : ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ;

Σε αυτές τις στιγμές ωμής αντιπαράθεσης με τον εαυτό μας, η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση συγχέονται.

Κοίτα στον καθρέφτη. Καθημερινά κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, συχνά αποσπασμένοι, χωρίς να το σκεφτόμαστε δύο φορές. Ωστόσο, ο καθρέφτης είχε πάντα μια βαθιά γοητεία ως πύλη μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης. Τι βλέπουμε πραγματικά να αντανακλάται σε αυτό το λείο γυάλινο επίπεδο;

Το να κοιτάς έντονα τα μάτια σου στον καθρέφτη μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό. Η μάσκα που δείχνουμε στον κόσμο εξαφανίζεται, οι άμυνες χαμηλώνουν. Ο προβληματισμός μας φαίνεται να παίρνει μια ζωή από μόνος του, ένας ξένος που αποκαλύπτει τον βαθύτερο εαυτό μας. Ακτίνες από θαμμένες αλήθειες και κρυμμένα ελαττώματα χορεύουν σε αυτά τα ανεστραμμένα χαρακτηριστικά, που είναι αδύνατο να αγνοηθούν.

Σε αυτές τις στιγμές ωμής αντιπαράθεσης με τον εαυτό μας, η πραγματικότητα και η ψευδαίσθηση συγχέονται. Κοιτάμε επίμονα μια σκιώδη ύπαρξη, παραμορφώνοντας το πραγματικό μας πρόσωπο; Ή μήπως ο καθρέφτης αποκαλύπτει αυτό που ο κόσμος κρύβει;

Το βουβό τραγούδι της συνενοχής ανοίγει το δρόμο για την ελπίδα σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να ξέρει πώς να εκπλήσσει. Σε μια νύχτα που ξέρει να μιλάει, δύο μοναχικές ψυχές γκρεμίζουν τα τείχη της σιωπής και δένονται σε μια λεπτή αγκαλιά σαν την υπόσχεση μιας νέας αρχής. Όλα στο υπέροχο τοπίο του Campi Flegrei, στην Καμπανία. Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη νουβέλα.
Φιλόσοφοι και μύστες κάθε πολιτισμού έχουν αναλογιστεί αυτά τα απόκρυφα ερωτήματα. Στην ελληνική μυθολογία, η χίμαιρα Μέδουσα μπορούσε να μετατρέψει τους άνδρες σε πέτρες με το βλέμμα της. Το να καθρεφτίζεις τον εαυτό σου στα μάτια της σήμαινε να γνωρίσεις τον εαυτό σου, μια τρομερή γνώση που έπρεπε να αντέχεις.

Το αντανακλαστικό βλέμμα της Μέδουσας αντανακλά τη φευγαλέα γραμμή μεταξύ αυτοαντίληψης και πραγματικότητας. Βλέπουμε μόνο διαμεσολαβημένα κομμάτια του εαυτού μας, παραμορφωμένα από προκαταλήψεις. Συχνά η αντανάκλασή μας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς. Μόνο όταν αναγκαζόμαστε να κοιτάξουμε μέσα μας, οι άνετες ψευδαισθήσεις μας διαλύονται.

Σύμφωνα με τις ανατολικές πνευματικές παραδόσεις, το ίδιο το σύμπαν είναι ένας καθρέφτης. Η έννοια της Μάγια στη φιλοσοφία της Βεδάντα υποστηρίζει ότι η κοσμική μας πραγματικότητα είναι μια κρυφή ψευδαίσθηση. Ο υλικός κόσμος συσκοτίζει την αληθινή μεταφυσική ενότητα πίσω από παροδικές μορφές.

Από αυτή την οπτική γωνία, το κοίταγμα στον καθρέφτη γίνεται μια άσκηση υπέρβασης της ψευδαίσθησης. Το πρόσωπο που μας κοιτάζει είναι μόνο μια προσωρινή μάσκα, όχι η τελική μας πραγματικότητα. Ωστόσο, οι εξαρτημένες συνήθειες του εγώ μας πείθουν ότι αυτά τα αντανακλαστικά αποτελούν τον «εαυτό» μας.

Ο στόχος της πνευματικής απελευθέρωσης απαιτεί να προχωρήσουμε πέρα ​​από τη Μάγια για να κατανοήσουμε άμεσα τη θεϊκή ενότητα που στηρίζει τα πάντα. Ο διαλογισμός κάθε μέρα μπροστά σε έναν καθρέφτη μπορεί να εκπαιδεύσει το μυαλό να αποσπαστεί από την απατηλή ταύτιση με τις εφήμερες αντανακλάσεις. Σταδιακά η αυτογνωσία μετακινείται από την επιφάνεια στο βάθος. Αυτή η διαδικασία αντικατοπτρίζει την εσωτερική δουλειά  σκάβοντας κάτω από κρίσεις, επιθυμίες, φόβους – όλες τις στρεβλώσεις που συνθέτουν το εγώ ή την προσωπικότητα. Ο προβληματισμός γίνεται ο δρόμος προς την πραγματοποίηση.

Ο καθρέφτης υπήρξε από καιρό σύμβολο διαφωτισμού στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Ο μυστικιστής ποιητής Rumi έγραψε:

«Έχασα τον εαυτό μου στην παρουσία του Καθρέφτη.
Τώρα μένει μόνο ο Καθρέφτης.
Κοίτα! Στον Καθρέφτη δεν υπάρχει τίποτα εκτός από το πρόσωπο του Αγαπημένου.»


Η υπέρβαση του περιορισμένου εαυτού ανοίγει το άπειρο. Ο Ρούμι προτείνει ότι οι καθρέφτες αντανακλούν μόνο θεϊκές ιδιότητες που προβάλλονται εσωτερικά. Ομοίως, ο Μαγικός Καθρέφτης του μάγου Μέρλιν αποκαλύπτει την πιο οικεία ψυχή, πέρα ​​από ψεύτικες εμφανίσεις. Οι μύθοι μας μιλάνε γιατί εκφράζουν αιώνιες αλήθειες. Αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα μερικώς, φιλτραρισμένη από το πρίσμα της συνείδησης. Ο καθρέφτης μπορεί να χρησιμεύσει ως πύλη για την αμφισβήτηση της ψευδαίσθησης στο δρόμο προς την αυτογνωσία.

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε στον καθρέφτη, σταματήστε και κοιτάξτε πραγματικά τον εαυτό σας. Χαλαρώστε το βλέμμα σας και ανοίξτε το μυαλό σας. Αφήστε αυτά τα μάτια που αντανακλώνται να δράσουν με την αποσταθεροποιητική τους δύναμη. Απορροφήστε το σύνολο του προσώπου που βλέπετε, χωρίς να το κρίνετε.

Ποιες βαθιές γνώσεις προκύπτουν όταν αναστέλλετε τον εσωτερικό σας κριτικό; Βλέπετε υπαινιγμούς ανεκφραστών πιθανών ή ανεπίλυτων συγκρούσεων; Μπορείτε να αισθανθείτε συναισθηματικά ρεύματα θαμμένα κάτω από κοινωνικές μάσκες;

Χρησιμοποιήστε αυτό το βλέμμα στον καθρέφτη για να επανασυνδεθείτε με τις βαθύτερες αλήθειες σας. Αντιμετωπίστε την ακατάστατη ανθρωπότητα που κρύβεται πίσω από τις μάσκες που έχετε φτιάξει προσεκτικά. Η επίτευξη ειλικρινούς αυτογνωσίας απαιτεί ριζική διαφάνεια και ευαλωτότητα. Εάν το ανακλώμενο πρόσωπο σας ενοχλεί ή σας εκπλήσσει, επιμείνετε. Η ανάπτυξη βρίσκεται στην άλλη πλευρά της δυσφορίας.

Φυσικά, οι καθρέφτες μπορούν επίσης να παραμορφωθούν, τροφοδοτώντας έναν εθισμό στην εμφάνιση. Υπάρχουν εκείνοι που καταφεύγουν στον καθρέφτη για να αποφύγουν την ενδοσκόπηση. Δεν ποθεί τη σύγκριση με τον εαυτό του, αλλά τη δική του προσεκτικά φιλτραρισμένη και θαυμαστή εικόνα. Οι καθρέφτες ενισχύουν τόσο τον φωτισμό όσο και τη ματαιοδοξία.

Το κλειδί είναι η πρόθεση
. Προσεγγίστε τον προβληματισμό σας με ταπεινοφροσύνη, υπομονή και συμπόνια. Αφήστε το να αποκαλυφθεί, αντί να κρυφτεί. Χρησιμοποιήστε καθρέφτες για να χαλαρώσετε τη λαβή του εγώ και να αγκαλιάσετε ολόκληρο τον εαυτό σας, συμπεριλαμβανομένων των σκιών. Μπορεί να είναι τρομακτικό και απελευθερωτικό ταυτόχρονα. Οι καθρέφτες συμβολίζουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης στην καρδιά της ύπαρξης. Οι λάμψεις του άπειρου λάμπουν στους προβληματισμούς μας, αν έχουμε το θάρρος να τις δούμε. Στα παράδοξα βάθη του καθρέφτη, μπορούμε να βρούμε το κλειδί για την υπέρβασή τους.

Κοίτα στον καθρέφτη. Όπως οι ίδιοι οι καθρέφτες, το μονοπάτι σας προσκαλεί να κοιτάξετε μέσα και διά μέσου. Κάθε καθαρή ματιά φυτεύει σπόρους καθαρότερης όρασης. Κάντε τον αυτο-στοχασμό μετρητή και ανακαλύψτε την πραγματικότητα που σας περιμένει πέρα ​​από το γυαλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: