Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Η Ασχήμια ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Roberto PECCHIOLI

Μου αρέσει να περπατάω στην κοντινή πόλη της Σαβόνα. Δεν είναι όμορφη, αλλά το αμφίπλευρο ιστορικό της κέντρο, το ένα μεσαιωνικό και το άλλο του δέκατου ένατου αιώνα, η Ναπολεόντεια και η Σαβοΐα, είναι ευχάριστη και γεμάτη ζωή. Το φόντο είναι η θάλασσα, τα μεγάλα πλοία του λιμανιού, το σύμβολο του πυργίσκου της πόλης και, στην αποβάθρα, η ευχάριστη νεωτερικότητα των ελαφρώς λοξών μπλε ουρανοξυστών που σχεδίασε ο Ricardo Bofill.
Δυστυχώς, δύο αντίθετες ασχήμιες παραμορφώνουν τήν Σαβόνα, τουλάχιστον στα μάτια μου. Στα δυτικά, ο τεράστιος σκοτεινός πέτρινος όγκος του φρουρίου Priamar, διαφαινόμενος, ανησυχητικός, σχεδόν χωρίς παράθυρα. Ακουμπισμένο στο ρέμα του Λετίμπρου, το δικαστήριο με εκτεθειμένο μπρουταλιστικό σκυρόδεμα χαρακτηρίζεται από μεγάλα καπνιστά παράθυρα, ένα περίεργο οξυκόρυφο τρίγωνο, υψωμένο πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Θα μπορούσε να είναι είτε η έδρα μιας ασφαλιστικής εταιρείας είτε ένα κτίριο μετααστικής κατοικίας. Δεν υπάρχει ιδέα ότι είναι ο ναός της ανθρώπινης δικαιοσύνης, μια γροθιά στο στομάχι σε μια περιοχή του δέκατου ένατου αιώνα.
Και στις δύο περιπτώσεις η ασχήμια είναι πολιτική, δηλαδή επιθυμητή, επιδιωκόμενη. Το φρούριο χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τους Γενουάτες για να συντρίψουν την αντίπαλη και απείθαρχη πόλη. Το κέντρο, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού, ισοπεδώθηκε στο έδαφος, το λιμάνι θάφτηκε. Ο πληθυσμός κατέρρευσε, φρουρούμενος από μια τεράστια φρουρά της Δημοκρατίας του Αγίου Γεωργίου. Τα κανόνια δεν είχαν στόχο τη θάλασσα αλλά την πόλη, για να θυμούνται πάντα οι κάτοικοι της Σαβόνα την ήττα τους. Η ασχήμια του Priamar αντιπροσώπευε τον φόβο και την κυριαρχία.
Στην περίπτωση του σύγχρονου δικαστικού μεγάρου - που συνοδεύτηκε στα εγκαίνια από σφοδρή διαμάχη - η ασχήμια είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης προχειρότητας, της αδυναμίας έκφρασης ενός μοντέλου κοινωνίας: ένα απλό δοχείο, εν προκειμένω δικαστικών γραφείων και δικαστικών αιθουσών. Καμία αναφορά στην αξιοπρέπεια της λειτουργίας. Επιπλέον, οι νέες εκκλησίες παντού φαίνονται κάθε άλλο παρά ο οίκος του Θεού: καθόλου καλλιτεχνικές αξιώσεις, λίγες ή καθόλου νύξεις στο πνεύμα, στον ουρανό, ένας σταυρός κάπου, περισσότερο ενδεικτικός παρά συμβολικός. Μερικές μοιάζουν με μη μέρη με την έννοια του Marc Augé, προσωρινά κέντρα διέλευσης, άψυχα κέντρα ενός γκριζαρισμένου πολιτισμού.
Η ασχήμια έχει κυριεύσει πόλεις και τοπία. Το πιο θλιβερό παράδειγμα είναι τα χιλιόμετρα άμορφων κτιρίων, βιομηχανικών αποθηκών, συχνά εγκαταλελειμμένων, εμπορικών εκθέσεων και κέντρων πωλήσεων που ευθυγραμμίζουν τους δρόμους πρόσβασης στις πόλεις, επεκτάσεις αστικών περιοχών, άμορφα προάστια προαστίων που με τη σειρά τους είναι άσχημα, μερικές φορές κατάφυτα σαν ριζώματα. άλλες φορές παρόμοια με τις νεκρές πόλεις των ταινιών γουέστερν.
Η ασχήμια ως υποπολιτισμικό σήμα κατατεθέν της εποχής, που αντικατοπτρίζεται στη στάση του σώματος και στα ρούχα, σκισμένα παντελόνια, πουλόβερ και φούτερ με doodles ή φράσεις στα Globish, κουκούλες. Όλα με τη μάρκα, ωστόσο, να δίνουν μια κρυφή ταυτότητα στις μάζες που μεταμορφώνονται σε μεταθανάτια κοπάδια. Ρούχα που φορούσε μια πέμπτη τάξη ανθρωπότητας, πολύ μακριά από το ξεθωριασμένο αστικό ντεκόρ, από την αριστοκρατική μεγαλοπρέπεια, από τη λαϊκή αξιοπρέπεια που εκπροσωπείται υπέροχα από τον πίνακα The Fourth Estate της Pellizza da Volpedo. Ακόμα και τα δημόσια σύμβολα είναι άσχημα.
Ας σκεφτούμε το έμβλημα της Ιταλικής Δημοκρατίας, ένα άθλιο οδοντωτό εργαλείο με στυλιζαρισμένο αστέρι στο κέντρο και φύλλα ελιάς και βελανιδιάς στα πλάγια. Μπορεί κανείς να ενθουσιαστεί ή να φανταστεί μια ιστορική μοίρα για αυτό που αντιπροσωπεύει; Ρητορική αντιρρητορικής, όπως το ανανεωμένο έμβλημα της Ισπανίας, που αντικαθιστά το προηγούμενο, πλούσιο και υπέροχο. Είναι ένα μικρό σχέδιο που φαίνεται να έχει γίνει με το χέρι από κάποιον όχι πολύ προικισμένο στις εικαστικές τέχνες. Όποιος το δημιούργησε ισχυρίζεται ότι στοχεύει στη «μείωση του οπτικού στρες». Πρέπει, δηλαδή, να συνηθίσει την προχειρότητα, την ασχήμια και την απουσία ενός υψηλού, κοινού μελλοντικού σχεδίου.
Η μετανεωτερικότητα είναι αμείλικτη στην αναζήτηση της ασχήμιας, κερδίζοντας επειδή υποστηρίζεται από έναν τρομερό μηχανισμό προπαγάνδας και εθισμού. Οι ανοιχτές (Κ. Πόπερ) και οι ρευστές (Ζ. Μπάουμαν) κοινωνίες, έχοντας περάσει σε αέρια κατάσταση, γεννούν τέρατα με την κυριολεκτική έννοια του όρου: ασχήμια. Ο κόσμος είναι ανάποδα και από αισθητικής άποψης. Οι κοσμικοί θεσμοί τεράστιας συμβολικής ισχύος αδειάζουν από περιεχόμενο, αλλάζουν ή μεταμφιέζονται, σύμφωνα με τα σχέδια λόμπι, αιρέσεων, ολιγαρχικών κύκλων, μειονοτήτων και «φιλάνθρωπους» αφιερωμένων στη δημιουργία της τέλειας δυστοπίας.
Η περίπτωση της Ισπανίας είναι μοναδική επειδή μια θανατηφόρα ομάδα προοδευτικών εξτρεμιστών, παλιών κομμουνιστών και ριζοσπαστών φεμινιστών βρίσκεται στην εξουσία. Οι δημόσιες εκστρατείες εκφράζουν την αθλιότητα των σπιτιών, των αστικών τοπίων, των ζωών και των σωμάτων που δείχνουν, όπως η λιθοβολημένη νεαρή γυναίκα με ένα μπουκάλι στο χέρι, μαρτυρία της εκστρατείας κατά της βίας που λέει "Μόνη και μεθυσμένη. Θέλω να πάω σπίτι". Ένα πολύ φτωχό σχέδιο ζωής, ανάμεσα σε αποπνικτικές σπάνιες ατμόσφαιρες, την απόγνωση των ξεφλουδισμένων τοίχων και τη γιορτή της μοναξιάς, το γκέτο και την απομόνωση. Η απόρριψη της ομορφιάς και της αρμονίας λάμπει στο βλέμμα, στα έργα και στον τρόπο ζωής των προσωρινών σταρ της νεανικής μουσικής. Μια εκλεπτυσμένη και άρα πολιτική ασχήμια. Δεν είναι ακίνδυνο, ούτε τυχαίο.
Λειτουργεί σταγόνα-σταγόνα, διεισδύοντας στην ψυχή, υπονομεύοντας το πνεύμα. Βαραίνει σταδιακά, με τον ίδιο τρόπο που πεθαίνει ένας βρασμένος βάτραχος: σταδιακά, προσαρμόζεται στη θερμοκρασία χωρίς να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο. Ο σφετερισμός της ομορφιάς αλλάζει την ανάγκη για ισχυρές φιλοδοξίες και ανύψωση στην οποία καλείται το ανθρώπινο είδος. Μιλούν για «να γίνουν ορατές οι πραγματικότητες», βάζοντας τέλος σε ό,τι είναι «κανονιστικό» (???), αλλά κλέβουν την ικανότητα για προσπάθεια, για βελτίωση, για αντίδραση. Σε πιέζουν προς τα κάτω, σε κάνουν ανενεργό, ανίκανο, χωρίς φιλοδοξίες. Η ασχήμια που έχει γίνει σκηνικό, πανόραμα, απενεργοποιεί την αντίληψη της κατεδάφισης της κοινωνίας και της συνακόλουθης παρακμής του πολιτισμού.
Η ομορφιά θέλει κόπο, αλλά κλονίζει, εκπλήσσει, κατακλύζει, μας αναγκάζει να υψώσουμε την ψυχή και το βλέμμα μας ψηλά. Η ομορφιά κηρύττει. Στο The End of the Story του Graham Greene, ο πρωταγωνιστής ρωτά «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγαπούν τον Θεό, έτσι δεν είναι; Όλη η ζωή, χωρίς να τη δεις». Δεν είναι έτσι: μας έδωσε την ομορφιά για να τη δούμε. Η ασχήμια σβήνει κάθε έκρηξη ζωτικότητας, είναι παγωμένο νερό στη φωτιά του ιερού, αφήνει τον άνθρωπο μόνο, φοβισμένο το μεγαλείο, δειλός της ελευθερίας Ένα άδειασμα καλυμμένο από πολλούς «ισμούς», πράσινη καλοσύνη και ισότητα πάνω από όλα Χαμένες παραδόσεις και μύθοι, πληθωρικότητα και λειτουργία, ηρωισμός και ιερότητα της φύσης, άγιοι και μυστήριο, παραμένουμε καλυμμένοι με κουρέλια, αλαζονικά άτομα γεμισμένα με αντικείμενα, gadgets και εκτροπές που ονομάζονται ψυχαγωγία Ανίκανοι να αναγνωρίσουμε ένα πεπρωμένο, μια ρίζα, έναν εχθρό ή μια πατρίδα.
Η παρακμή της τέχνης είναι εμβληματική, καθώς χαρακτηρίζεται ως «εγκατάσταση» ή «δημιουργικότητα». Η πρωτεύουσά της μετακόμισε από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, ώστε η τέχνη να γίνει καθαρό εμπόρευμα, ένα προϊόν ψυχαγωγίας που γεννιέται και πεθαίνει ως τέτοιο. Όταν δεν είναι πρόκληση ως αυτοσκοπός ή γεγονός , γίνεται ένα πρόσθετο προϊόν κερδοσκοπίας, μια επένδυση για να πληρωθούν λιγότεροι φόροι. Παύει να είναι το προνομιακό μέσο για τη μεταμόρφωση ζωών, την αποκάλυψη αληθειών, τη διεύρυνση των οριζόντων. Στη στιγμή του πνευματικού αγώνα που ζούμε, σε εποχές που το κακό είναι στο σπίτι και η επίθεση ενάντια σε οτιδήποτε είναι φυσικό, μεγάλο και θετικό στον άνθρωπο βρίσκει νέα ανοίγματα προς τα χαμηλά και τα χυδαία, πρέπει να σκεφτούμε την ομορφιά. ως καθήκον. Η ομορφιά δεν μπορεί να προδοθεί χωρίς η αλήθεια να μείνει αλώβητη. Η απαραίτητη πνευματική αντεπανάσταση, αν γίνει ποτέ, θα είναι αισθητική ή δεν θα είναι.
Το μάθημα του Roger Scruton παραμένει ουσιαστικό, ιδιαίτερα όσον αφορά την αισθητική της αρχιτεκτονικής, τόσο σημαντική όσο ο άνθρωπος ζει, κινείται και δρα στο αστικό τοπίο. Η κατεξοχήν πρακτική λειτουργία των συμβολικών κτιρίων οφείλει να είναι «αυτό που μας υπενθυμίζει ότι είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να περπατάμε υπό κοινή υπακοή». Για τον Scruton, η μοντέρνα αρχιτεκτονική εκφράζει την αντιθρησκευτικότητα της σύγχρονης πόλης. Αν ο Θεός είναι γνωστός, τότε έχει πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Όμως τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι απρόσωπα.
Η λατρεία της ομοιομορφίας είναι ευρέως διαδεδομένη. Οι ουρανοξύστες έχουν προσόψεις των οποίων τα παράθυρα αντικατοπτρίζουν απλώς το περιβάλλον. Αντί να δανείζουν το χαρακτηριστικό τους πρόσωπο στη δημόσια σφαίρα, προσφέρουν μόνο ένα είδος δουλοπρεπούς ανωνυμίας. Είναι η αντανάκλαση ενός ναρκισσιστικού πολιτισμού που αντανακλά τον εαυτό του. Η έλλειψη κατάλληλων χαρακτηριστικών στα σύγχρονα κτίρια είναι αυτό που τα κάνει να θεωρούνται άσχημα. Στην καλύτερη περίπτωση, επιδεικνύουν εκπληκτικά κόλπα και μορφές του ασυμβίβαστου και απροσδόκητου, μια από τις παραλλαγές της ομοιόμορφης ανθρησκευτικότητας, της ρίζας του χρόνου. Τα κλασικά αρχιτεκτονικά μοντέλα είναι εντελώς διαφορετικά.
Ο Roger Scruton γράφει ότι τα ρωμαϊκά οικοδομικά στοιχεία - αψίδα, αυλάκι, κεκλιμένη στήλη, πυλώνας, στροφή και θόλος - μπορούν να θεωρηθούν ως προσπάθειες διατήρησης της ιερής παρουσίας της στήλης στο πλαίσιο της ζωής των πολιτών. Η κλασική στήλη είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα κατασκευαστικού στοιχείου που μοιάζει με την ανθρώπινη μορφή. Ανάλογο με ένα όρθιο ανθρώπινο σώμα, δεν είναι μια αντανάκλαση ενός εαυτού που παρατηρεί τον εαυτό του, αλλά ενσωματώνει μια αίσθηση κοινότητας. Το κάνει παρουσιάζοντας μια ανθρώπινη μορφή, που βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους στην πόλη που υποστηρίζει. Η καθετότητα των ψηλότερων κτιρίων υλοποιεί ένα άλλο είδος μίμησης, με αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη πόλη. Η καθετότητα του ουρανοξύστη μπορεί να μοιάζει με την ανθρώπινη μορφή, αλλά το ύψος είναι ασύγκριτο. Ανεβαίνει τόσο πολύ πάνω μας που δεν λειτουργεί ως αντανάκλαση μιας κοινότητας, αλλά μάλλον ως προειδοποίηση για τη θέληση του κυρίαρχου λαού για εξουσία.
Η στήλη είναι λίγο ψηλότερη από εμάς για να εμπνεύσει την κοινότητα να γίνει πιο ευγενής. Το ύψος των ουρανοξυστών είναι τόσο τεράστιο και υπερβολικό που μας κάνει να νιώθουμε μικροί και ασήμαντοι. Για αντίθεση, σύρετε προς τα κάτω. Το απρόσωπο είναι το πιο ανησυχητικό χαρακτηριστικό των γιγάντων από γυαλί και σκυρόδεμα. «Η νέα πόλη είναι μια πόλη όπου οι γυάλινες προσόψεις αντικατοπτρίζουν το αμοιβαίο κενό τους στους δρόμους που πεθαίνουν στη σκιά τους. Η απουσία προσώπου είναι και η απουσία του Θεού Στο όρος Σινά ο Θεός έδωσε στον Μωυσή όχι μόνο τις Δέκα Εντολές και το Νόμο, αλλά και το σχέδιο του Ναού».
Η Βενετία, από την άλλη, είναι το μέρος όπου η ομορφιά και η θρησκευτική φαντασία συνδυάζονται με εκπληκτικό τρόπο. Η πόλη είναι ένα θαυμαστό έργο ανθρώπινης νοημοσύνης, ένα όραμα αιωνιότητας που ανατέλλει σαν την Αφροδίτη από τη θάλασσα. Αυτό που δίνει πρόσωπο στην πρόσοψη ενός κτιρίου, σύμφωνα με τον Sir Roger, είναι «οι γραμμές, ειδικά εκείνες που είναι άκρες ή όρια». Επομένως, ένα βασικό χαρακτηριστικό των καλοφτιαγμένων κτιρίων είναι ότι «πρέπει να έχουν καλούπια για τη συλλογή τών σκιών και νά δίνουν την αίσθηση ότι αυτά είναι τα όριά τους." Το να ζεις χωρίς αυτά τα όρια είναι "άγνοια της ανθρώπινης φύσης." Η αρχή της σοφίας είναι να συνειδητοποιήσεις ότι οι άνθρωποι, για να νιώθουν ευτυχισμένοι, επιθυμούν συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.
Οτιδήποτε άλλο είναι ενοχλητικό. Όταν η σύγχρονη πόλη κατοχυρώνει το απρόσωπο ως μόνιμο τρόπο ζωής, η ισορροπία σπάει. Μέχρι να επιστρέψουμε στο ναό ή την εκκλησία που μας χαμογελάει, θα χαθούμε. Μέχρι να έχουμε πρόσωπα που μας υποδέχονται στους δημόσιους χώρους όπου ζούμε, δεν θα είμαστε ποτέ πραγματικά στο σπίτι, γιατί χωρίς αυτά τα πρόσωπα που μας χαμογελούν, δεν θα μπορούμε να ανταποδώσουμε το χαμόγελο. Η ασχήμια είναι επίσης ηθική δυστυχία: η ζωή μας διαδραματίζεται ανάμεσα σε αντικείμενα, κτίρια, μουσική, άσχημα μέρη, συχνά σε υποβάθμιση, τόσο εκτεταμένη που δεν γίνεται πλέον αντιληπτή λόγω εξοικείωσης. Δεν μπορούμε παρά να χαμηλώσουμε, να γίνουμε απάνθρωποι, τίποτα περισσότερο από έξυπνα και άρα δυστυχισμένα ζώα, χωρίς ομορφιά και χωρίς υπερβάσεις. Η ζωή μας ολοένα και περισσότερο κατευθύνεται, εποπτεύεται, οργανώνεται από ψηλά.
Αυτό θέλει η εξουσία: η ασχήμια είναι μια μορφή πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: