Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για την τεκνοθεσία!



ΤΟ ΞΟΑΝΟ ΕΧΕΙ ΑΓΑΠΗ. ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΘΗΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΑΓΑΠΗ.

Εάν, με καθαρή ερευνητική υπόθεση, ο Πάπας έπεφτε σε αίρεση, θα παρέμενε Πάπας. Η έλλειψη αγιαστικής χάρης και η υπερφυσική αρετή της πίστης θα τον χώριζαν από την ψυχή της Εκκλησίας. Aλλά, η ορατή δικαιοδοσία του Ρωμαίου Ποντίφικα δεν θα επηρεαζόταν αφού αφορά την ορατή κυβέρνηση της Εκκλησίας, η οποία είναι μια ορατή Κοινωνία και δεν μπορεί να στερηθεί την ορατή εξουσία που τη διέπει λόγω έλλειψης χάριτος ή πίστεως , που είναι αόρατα υπερφυσικά ενδύματα.
Επομένως, σύμφωνα με τον Bañez (και τον Gaetano, στο σχολείο του St. Thomasο (υποθετικά) αιρετικός Πάπας δεν θα ήταν ζωντανό μέλος της Εκκλησίας λόγω έλλειψης χάριτος και σφάλματος κατά της πίστης, αλλά θα ήταν η ορατή Κεφαλή της σε δράση όσον αφορά την κυβέρνηση ή τη δικαιοδοσία :
«Ο Πάπας δεν είναι Αρχηγός της  Εκκλησίας λόγω αγιότητας ή πίστης γιατί έτσι δεν μπορεί να κυβερνά τα μέλη της Εκκλησίας, αλλά είναι η κεφαλή της λόγω του υπουργικού του αξιώματος, που τον καθιστά ικανό να διευθύνει και να κυβερνά την Εκκλησία μέσω εξωτερικής και ορατής διακυβέρνησης μέσω τής εκκλησιαστικής Ιεραρχίας, η οποία είναι ορατή και ψηλαφητήΕπομένως, σύμφωνα με την πνευματική επιρροή της χάριτος και της πίστεως, δεν είναι ζωντανό μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, αν δεν τις έχει. Αντίθετα, σύμφωνα με τη δύναμη να κυβερνά και να διευθύνει την Εκκλησία, είναι η ορατή Κεφαλή της σε δράση»

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.  ΠΑΡΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε αμέθυστε λίγη βοήθεια για την κατανόηση του σχόλιου σε συνδυασμό με την κυρίως ανάρτηση γιατί έχω πραγματικά μπερδευτεί. Ευχαριστώ και χρόνια πολλά

amethystos είπε...

Οι Απόστολοι δέν λαμβάνουν τό Αγιο Πνεύμα μέ τό φύσημα τού Κυρίου πρίν τούς αποστείλει δίνοντάς τους τό χάρισμα τού δεσμείν καί λύειν, τήν διάκριση πνευμάτων. Διαφορετικά, λέει ο Αγιος Γρ. Παλαμάς θά έπρεπε η αναπνοή τού Κυρίου νά είναι τό Αγιο Πνεύμα. Ενας ανόητος Μονοφυσιτισμός ο οπολιος καταργεί τήν ανθρώπινη φύση τού Κυρίου καί μάς εσάγει βίαια στό Φιλιόκβε. Οι Απόστολοι λαμβάνουν τό Αγιο Πνεύμα τήν Πεντηκοστή, όχι ο κλήρος.Τήν ίδια προειδοποίηση έχουμε καί από τόν Συμεών τόν Νέο Θεολόγο. Ο Μ. Βασίλειος δέν απαριθμεί τά ανώτερα χαρίσματα στό αξίωμα τής χειροτονίας. Η Χάρις τού Κυρίου αποκτάται διά τής Μετανοίας, από όλους. Ο κλήρος μας δέν αγωνίζεται γιά τήν σωτηρία του καί έχει καταλήξει στήν κωμική κατάσταση πού ζούμε. Χωρίς τήν Χάρι τού Κυρίου είναι ένα γρανάζι τής ιεραρχίας. Στήν καλύτερη περίπτωση ανήκει στό τέλος τής Ιεραρχίας τών Ορανίων δυνάμεων καί διέπεται από τόν νόμο τους μέ πολλούς περιορισμούς.Οπως τόν υπενθύμισε ο Ρωμανίδης. Ο κλήρος πραγματοποιεί τήν Θυσία. Τό μπέρδεμα επιδεινώθηκε με τούς αποτειχισμένους. Οταν λέμε διδάσκει κάποια αίρεση εννοούμε ότι δέν έχει τή Χαρι τού Κυρίου, τής διδασκαλίας. Αλλά τήν χάρι τής θυσίας, τήν οποία επικαλείται ευχόμενος προκειμένου νά ετοιμάσει τήν Θ. Ευχαριστία. Ολα αυτά ισχύουν καί γιά τόν Βαρθολομαίο καί γιά τόν Επίσκοπο.Καλύτερα. Οταν οι Αγιοι κάνουν κάποιο θαύμα δίνουν καί αφεση τών αμαρτιών, όπως διδάσκει τό Ευαγγέλιο. Αυτή είναι η άφεση τών αμαρτιών.