Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

«Η ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» - Andrea Zhok

 « Όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν μελετά πραγματικά ιστορία πια και ότι έχει αντικατασταθεί από την ιπτάμενη γνώμη του τελευταίου tiggì

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Marco Melgrati


Η ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ _

Κάθε τόσο βρίσκεις ακόμα ανθρώπους που συνεχίζουν να αντιπαραβάλλουν τη Δύση -με γνώμονα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εφαρμογή της δημοκρατίας, την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και την πρακτική του "γλυκού εμπορίου" - με τους υπόλοιπους μη -Δυτικούς κόσμους: σκοτεινούς, αυταρχικούς, καταπιεστικούς και, ας το παραδεχτούμε, εν τέλει απάνθρωπους (πρακτικά Μόρντορ).

Τώρα, όλοι ξέρουμε ότι κανείς δεν μελετά πια την ιστορία και ότι έχει αντικατασταθεί από την ιπτάμενη γνώμη του τελευταίου ανθρώπου. Κι όμως, και για το καλό μας, θα ήταν σκόπιμο να καταλάβουμε εμείς οι Δυτικοί ένα πράγμα.

Η σύγχρονη Δύση είναι η πιο επιθετική κοινωνία στην ιστορία.

Κανένας πολιτισμός στην ιστορία δεν έχει αφιερωθεί περισσότερο στον επεκτατισμό, τις στρατιωτικές κατακτήσεις και τη συστηματική εκμετάλλευση άλλων από τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και ειδικότερα την πρόσφατη «φιλελεύθερη» εκδοχή του.

Την έχουμε χρωματίσει κατά καιρούς ως ευαγγελισμό των παγανιστών, ως πολιτισμό των πρωτόγονων, ως υποταγή κατώτερων φυλών, ως εξαγωγή δημοκρατίας κ.λπ. αλλά το βασικό σημείο είναι και παραμένει αυτό: τους τελευταίους αιώνες η Δύση εισέβαλε, κατέκτησε στρατιωτικά, αποίκισε, εκμεταλλεύτηκε οικονομικά και τελικά βομβάρδισε τον υπόλοιπο κόσμο κατά βούληση.

Έχουμε ανθρώπους που μιλούν αγγλικά στην Ωκεανία και τη Βόρεια Αμερική, Ισπανικά και Πορτογαλικά στη Νότια Αμερική, άτομα που μιλούν γαλλικά στη μισή Αφρική και άτομα που μιλούν ολλανδικά ή παράγωγα στο Σουρινάμ, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια, επειδή οι παροιμιώδεις δυτικοί υπερασπιστές της ανθρωπότητας και του πολιτισμού έχουν σφαγιάσει ανελέητα όλους τους άλλους σε κάθε γεωγραφικό πλάτος, αφαιρώντας τη γη, τα αγαθά και τον πολιτισμό τους. (Για μια διδακτική σύγκριση με εκείνους που για εμάς είναι οι πονηροί και οι βάρβαροι: τα ρωσικά ομιλούνται μόνο στη Ρωσία και τους γείτονές της , τα κινέζικα μόνο στην Κίνα και τα περίχωρά της, τα περσικά στο Ιράν και τα περίχωρά του , τα χίντι στην Ινδία - μαζί με τα αγγλικά) .

Αυτή η διαδικασία έχει γίνει πιο ισχυρή από ποτέ τους τελευταίους δύο αιώνες, από τους Πολέμους του Οπίου, στις φρικαλεότητες του Βελγικού Κονγκό, στην «απελευθέρωση» του Βιετνάμ, στους «προληπτικούς πολέμους» στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, κ.λπ.

Λοιπόν, η ιστορία δεν είναι ένα ιδανικό, ευγενικό και γαλήνιο μέρος. Αλλά συνολικά, σε σύγκριση με τη βία, τη βαρβαρότητα και τη σκληρότητα των άλλων, η Δύση ξεχωρίζει για το εύρος, τη ριζοσπαστικότητα και την αλαζονεία της που είναι απλώς εκτός κλίμακας.

Εν ολίγοις, δεδομένου ότι στην ιστορία είναι ηλίθιο να συζητάμε με όρους «καλού» και «κακού», αν κάποιος επέμενε πραγματικά να πάρει αυτή τη θέση, μέ απόσταση σε αυτήν την ιστορία είμαστε οι «Κακοί».

Η ιστορία, ωστόσο, δεν είναι χώρος για απλές ηθικές καταδίκες, ούτε για απλές «συγγνώμες», σαν να βρισκόμασταν σε ένα κομψό δείπνο για να διορθώσουμε ενδεχόμενα λάθη ή αγένεια.

Κανείς δεν κάνει τίποτα για «συγγνώμη» (μεγάλη αγγλοσαξονική ειδικότητα), ούτε οι Ινδιάνοι της Αμερικής, ούτε οι Αβορίγινες, ούτε οι Μαορί, ούτε οι Ινδιάνοι κ.λπ.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να διορθώσετε τα κακά πράγματα που έγιναν στο παρελθόν με ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, τίποτα περισσότερο.

Αλλά το άγγιγμα της οριστικής αλαζονείας, της υπέρτατης ηθικής αυτοθυμίασης της Δύσης έγκειται στο να πούμε και να λέμε στον εαυτό μας ότι «αλλά αναγνωρίζουμε τα λάθη μας», και ίσως «ζητούμε συγγνώμη».

Και, χάρη σε αυτήν την έκδηλη ηθική ανωτερότητα, μπορούμε να συνεχίσουμε ήρεμα με την ίδια συνταγή όπως πριν – πράγματι νά εκπλαγούμε όταν κάποιος δείχνει αντίσταση στον αποικισμό ή την υποταγή στο όνομα των ανώτερων αξιών μας.


«Η ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Sosta ola ayta alla yparxei kai mia glossa pou milietai apo para pollous kataktimenous laous pou malista meso tou Islam exasan gia panta tin ethniki tous syneidisi. Ta Aravika. Omilointai san mitriki glossa se oli tin Voreia Afriki sto Sudan stin Mayritania sto Iraq Syria Palaistini. Oloi aytoi oi aravofonoi laoi den einai pleon Aigyptioi Assyrioi Syroi Palaistinioi klp alla mono san geografikos prosdiorismos. Oi monoi se aytes tis xores pou den niothoun Araves einai i pmeionotita ton Xristianon
AM