Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

«Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ»

 Ένα νέο τέρας αναδεύεται στον ορίζοντα

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ  ΕΙΝΑΙ  Η ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ 


Ένα νέο τέρας αναδεύεται στον ορίζοντα και ενώνεται με τους άλλους ιππείς της αποκάλυψης, της πανδημίας, του πολέμου, του κλίματος, για να τρομάξει τους ανθρώπους, να τους κάνει να πέσουν στην παγίδα της υπερκαπιταλιστικής ολιγαρχίας και να τους κάνουν να νομίζουν ότι υπάρχει ήδη ένας ηλεκτρονικός αντικαταστάτης για τις δραστηριότητές τους, ότι επομένως δεν αξίζουν πλέον τίποτα και δεν έχουν άλλο τρόπο από το να κάνουν μια πράξη υποταγής στην εξουσία: αυτός ο τέταρτος ιππέας ονομάζεται τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά είναι ένα μπαλόνι arthouse, μια νέα εξαπάτηση γιατί τέτοια ευφυΐα δεν υπάρχει, είναι απλώς ένα υποκατάστατο, ένας δόλος που βασίζεται στη δυνατότητα διαχείρισης ενός κολοσσιαίου αριθμού δεδομένων σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να δώσει απαντήσεις που μπορεί να φαίνονται ευφυείς σε λιγότερο ευφυείς. Η υπολογιστική ισχύς έχει πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ τις τελευταίες δύο δεκαετίες που οι προσπάθειες μίμησης του ανθρώπινου λόγου, που είχαν ήδη συλληφθεί στο παρελθόν, όπως, για παράδειγμα, το "elisa" έχουν ξεπεραστεί, αλλά μόνο στην ταχύτητα πρόσβασης σε δέκα χιλιάδες ή εκατό χιλιάδες πυκνότερα δεδομένα και ως εκ τούτου σε ένα πολύ μεγαλύτερο «μητρώο» από το οποίο θα επιλέγονται οι κατάλληλες απαντήσεις και τα λήμματα, μειώνοντας κατά πολύ τη συχνότητα των αποτυχιών.

Παρόλα αυτά, συστήματα όπως το ChatGPT γίνονται ανούσια μετά από μερικές ερωτήσεις, οι αφηγήσεις τους γίνονται γρήγορα βαρετές και πραγματικά όλη η φασαρία για τέτοια έξυπνα συστήματα καταδεικνύει την απόλυτη κοσμικότητα της εποχής μας. Αντίθετα, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί καλύτερα σε πιο μηχανικές και σχηματικές καταστάσεις όπως, για παράδειγμα, η αναζήτηση ιστότοπων. Εν ολίγοις, είναι θεμελιωδώς ένα πρόβλημα ποσότητας και όχι ποιότητας, αλλά πάνω απ' όλα το τεχνητό δεν μπορεί να είναι πραγματικά έξυπνο γιατί του λείπει αυτό που είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ικανότητας, δηλαδή το σύνολο των εμπειριών που συσσωρεύει ο ανθρώπινος νους. .

Υπάρχουν αρκετά αδύνατα σημεία που ίσως αξίζει να τα απαριθμήσουμε λίγο δουλικά, σε μια προσπάθεια να είμαστε πιο σαφείς και συστηματικοί: 

1.Η AI έχει ρυθμιστεί να γίνεται πιο χαζή  με την πάροδο του χρόνου. Για αρχή, στερείται κριτικής κρίσης και δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις ανθρώπινες δημιουργίες από τα αποτελέσματα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, τόσο πιο επιρρεπής σε σφάλματα γίνεται. Τελικά, γίνεται απλώς ένα σύστημα ενίσχυσης θορύβου.
2.Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τους περιορισμούς της βάσης γνώσεών τους. Όταν τους έκαναν μια ερώτηση που δεν είναι στο απομνημονευμένο ρεπερτόριό τους, εκτοξεύουν τυχαία σκουπίδια.
3.Η λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία μόνο σε ορισμένους περιορισμένους τομείς: χρησιμοποιείται καλύτερα για λειτουργίες που συνήθως εκτελούνται από εκείνους που ονομάζονταν ανόητοι σοφοί, δηλαδή άτομα ικανά να εκφράσουν εξαιρετικές ικανότητες, για παράδειγμα στον τομέα των αριθμών ή της απομνημόνευσης, αλλά χωρίς καν να  καταλάβαίνουν και να μην ξέρουν τι να κάνουν με αυτές τις ικανότητες, γιατί το όλο πλαίσιο είναι σαν να έχει θολώσει. Για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμη χειρότερο γιατί το πλαίσιο απλά δεν υπάρχει.
4.Επιπλέον, δεν υπάρχει καν ένα σύνολο τιμών που να μπορεί να καθοδηγήσει τις απαντήσεις και να τους δώσει νόημα, επομένως, τα αποτελέσματα είναι εντελώς κενά και εντελώς αναξιόπιστα όσον αφορά τους σκοπούς.

Το ερώτημα λοιπόν καταλήγει σε αυτό: μπορούν τα ηλίθια συστήματα να κυβερνήσουν τον κόσμο; Σίγουρα όχι και επομένως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι επιτυχής μόνο σε περιορισμένους τομείς, για παράδειγμα σε ολοκληρωμένα συστήματα που δεν μπορούν να επαναπρογραμματιστούν από τον χρήστη για άλλους σκοπούς. άρα ας πούμε με συμβουλευτικό ρόλο σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες. Ας πούμε ότι  όλα αυτά έχουν πολύ λίγη σχέση με την ευφυΐα, αλλά είναι πολύ ενδιαφέροντα για τη δημιουργία μιας νέας μυθολογίας. Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές πολιτικές ελίτ καθοδηγούνται από ηλίθιους στους οποίους είναι εύκολο να κολλήσεις κορδόνια. Και θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τον Μπάιντεν που τότε ήταν ο τελευταίος στη νομική του σχολή και που δεν δούλεψε ούτε μια μέρα στη ζωή του: θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Αλτσχάιμερ κρύβει τη μητρική του μετριότητα, για να μην αναφέρουμε τα άλλα από τα οποία έχουμε πιο άμεσες εμπειρία.

«L’INTELLIGENZA ARTIFICIALE È LA NUOVA FRODE» - Inchiostronero

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΘΕΙ ΔΟΥΛΙΚΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ ΚΑΟΥΜΠΟΥΔΩΝ, ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΕΣ,ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΩΣΦΟΡΙΚΑ ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: