Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

π. Βασίλειος Θερμός: "Χρειαζόμαστε ένα νέο τύπο Ελληνα"

 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου με προσκεκλημένο τον Κληρικό, Ψυχίατρο και Συγγραφέα π. Βασίλειο Θερμό, που ανέπτυξε το θέμα «Ποια Ελλάδα χρειαζόμαστε μετά την κρίση;». Με αφορμή τη σημερινή δύσκολη περίοδο, ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη πως για να ξεπεράσει ο ελληνισμός τις παθογένειες των πολλών τελευταίων δεκαετιών, χρειάζεται ριζική αναθεώρηση μερικών χαρακτηριστικών του, που λανθασμένα συνηθίσαμε να τα θεωρούμε στοιχείο της «ελληνικής ιδιαιτερότητας». «Όπως μετά από ένα έμφραγμα η μοίρα του ασθενούς κρίνεται από το αν θα αλλάξει τρόπο ζωής, έτσι και μετά την κρίση η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας θα κριθεί από το αν θα κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε έναν νέο τύπο Έλληνα», υπογράμμισε ο π. Βασίλειος.
Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του «νέου Έλληνα» είναι η ολιγάρκεια, η αποδοχή της αξιοκρατίας, η δυνατότητα για συνεργασία, το ενδιαφέρον για τα κοινά και η «θεσμική συνειδητοποίηση». «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργεί σαν να είναι ένα νησί. Παραδοσιακά ο Έλληνας νιώθει υπόλογος μόνο στην οικογένειά του, ενώ χρειάζεται να νιώθει υπόλογος και στο Κράτος μας και τους νόμους της Πολιτείας» συμπλήρωσε ο π. Θερμός. Τόνισε δε πως η εκκλησιαστική εμπειρία προσφέρει στους σύγχρονους Έλληνες την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για αυτή τη νέα πραγματικότητα. «Η αλλαγή δεν θα έρθει από κανένα "μεσσία", αλλά από τον καθένα μας. Μόνο αν γίνουμε όλοι "μέρος της αλλαγής που θέλουμε" θα κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε ανάλογα και τα παιδιά μας -και θα βελτιωθεί η κατάσταση». «Δυστυχώς έχουμε την Ελλάδα που αξίζει στα ελαττώματά μας. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε και να φτιάξουμε μιαν Ελλάδα αντάξια των ηρώων και των αγίων της»
(Από Δελτίο Τύπου στην "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λαρίσης" (24/01/2014) και στο F/B των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου )
ΣΧΟΛΙΟ : Όπως πάντα υπάρχουν τεράστια κενά στον Λόγο τού Θερμού. Σέβεται ο ίδιος τήν αξιοκρατία; Πώς μπορεί νά μάς πείσει ότι δέν κέρδισε τήν παραδειγματική περσόνα πού περιφέρει ανά τίς εκκλησίες, λόγω τής εύνοιας τού Ιερώνυμου; Ποιός θά ανέχονταν τόν Θερμό σάν φιλόσοφο ή σάν θεολόγο άν δέν υπήρχε ο Ιερώνυμος; 
Η θεσμική συνειδητοποίηση απαιτείται από τόν λαό ή από τήν διοίκηση;  Ο ίδιος πού είναι υπόλογος; Δέν είναι υπόλογος στήν οικογένεια τού Ιερώνυμου; Ποιά είναι η νέα πραγματικότητα που προσφέρεται στόν Έλληνα; Μιά υποταγή ακόμη βαθύτερη; ΣΤΟΥΣ ΦΕΛΛΟΥΣ; ΠΟΥ ΥΠΟΔΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ; 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΘΕΡΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ.
Αμέθυστος

2 σχόλια:

χαλαρωσε είπε...

Στην συγκεκριμενη εκδηλωση αμεθυστε οταν ρωτηθηκε ο π. Θερμος αν αντιδιαστέλλει τον πολιτη από τον άγιο ή αν οφειλουμε να ειμαστε πολιτες και μετα άγιοι, αρχισε να κανει νιαου νιαου. Αρχισε να λεει κατι τριχες για λογοδοσιες και αλλα τινα. Τελος παντων καταλαβαμε οτι στο χααααααααρβαρντ ξυνονται σε θεολογικη γκλιτσα και οσονούπω θα τους μαυρισει τον πωπω.

amethystos είπε...

Μεγάλος κενολόγος.Η γνώση,η σοφία,η σωφροσύνη,η αγιότης δέν σπουδάζονται.