Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Τι πρέπει να γίνει άμεσα ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται…;

Image result for Τι πρέπει να γίνει άμεσα ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται…;


Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Η Τουρκία πολιτικά θεωρείται, αλλά και ενεργεί, ως μια δύναμη αναθεωρητική επί όλων όσων διεθνών και διακρατικών συνθηκών και συμφωνιών έχει η ίδια αποδεχθεί και υπογράψει. Οι θέσεις του Ερντογάν περί ολικής επαναφοράς της «Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υποστηρίζονται από ενέργειες που καταδεικνύουν μια συμπεριφορά λίαν προβληματική έως επιθετική προς τις χώρες που βρίσκονται σε εδάφη της κάποτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα Βαλκάνια έως και τις χώρες του αραβικού κόσμου.
Μέσα σε αυτό τον κρίσιμο για την Τουρκία χώρο και με άμεση γειτνίαση βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία «δέχεται», εσχάτως με ιδιαίτερη ένταση, τις προκλήσεις, τις αμφισβητήσεις και τις εν γένει πιέσεις της γείτονος Τουρκίας προς την κατεύθυνση δημιουργίας του λάθους ή του «ατυχήματος» όπως αναφέρθηκε τόσο από τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, όσο και από έλληνες πολιτικούς...


Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία τουλάχιστον 4 χρόνια τόσο οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) όσο και οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με φίλιο πληθυσμό (Τουρκμάνους) αλλά και με ομάδες τζιχαντιστών ανέπτυξαν ιδιαίτερη δραστηριότητα στην βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν πολύ καλή εμπειρία στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Ο τουρκικός στρατός, αλλά και η στρατοχωροφυλακή (με ιδιαίτερη εμπειρία σε μάχες αστικού περιβάλλοντος), έχει περάσει σε πραγματικές επιχειρήσεις, πρώτα στο εσωτερικό της Τουρκίας αντιμετωπίζοντας τους κούρδους του ΡΚΚ, στη συνέχεια με την είσοδο στην ευρύτερη περιοχή της Τζαραμπλούς και τους τελευταίους δύο μήνες και στη Συρία, με την είσοδο – εισβολή της Τουρκίας στην Συρία στην περιοχή της Αφρίν.

Ο συνδυασμός των πολιτικών βλέψεων (όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος», με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης – υλοποίησής τους) με το εμπειροπόλεμο του τουρκικού στρατού (ο οποίος αντιμετωπίζει αντιπάλους με ελαφρύ σχετικά οπλισμό και σε μικρές ομάδες μη συγκεκριμένης διάταξης, αλλά έμπρακτα αποδεικνύει ικανότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων σε εδάφη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά) δημιουργεί ένα «μοντέλο» ιδιαίτερα επιθετικό, που έχει τη δυνατότητα απόφασης εκτέλεσης επιθετικής ενέργειας μικρής έκτασης και προσβολής στόχου ενός οργανωμένου αμυντικά αντιπάλου.

Το μεγάλο μειονέκτημα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η τουρκική στρατιωτική μηχανή έγκειται στην εναέρια και θαλάσσια ικανότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων και επαρκούς προσβολής του αντιπάλου. Όμως, σε επίπεδο περιορισμένης (χρονικά και γεωγραφικά, δηλαδή ποσοτικά και ποιοτικά) σύγκρουσης, αυτοί οι δύο παράγοντες αντικαθιστώνται από την εμπειρία εκτέλεσης επιχειρήσεων επί εδάφους από ομάδες ειδικών επιχειρήσεων που θα υποστηρίζονται αλλά και θα υποστηρίξουν πλήγματα (αεροπορίας και πυροβολικού) στην αμυντική διάταξη του αντιπάλου, με ταυτόχρονη κίνηση πεζικού και αρμάτων μάχης.


Ταυτόχρονα η Ελλάδα, ταλανίζεται από την οικονομική κρίση, εξαιτίας της οποίας έχει μειώσει σημαντικά –έως λίαν προβληματικά- τις αμυντικές της δαπάνες άρα και την ικανότητα άμυνας και απόκρουσης οποιασδήποτε εναντίον της επιθετικής ενέργειας εκδηλωθεί. Στο κομβικό αυτό σημείο, και με δεδομένη την κλιμακούμενη (ποσοτικά και ποιοτικά) επιθετική στάση της Τουρκίας, το αδύναμο σημείο για την ελληνική άμυνα εστιάζεται στο μέγεθος αλλά κυρίως στην ικανότητα του στρατιωτικού προσωπικού, σε επίπεδο εφέδρων, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ό,ποιες απαιτήσεις προκύψουν σε περίπτωση κάποιας εξέλιξης που θα διαφύγει των πολιτικών τακτικισμών που ακολουθεί η Τουρκία αναζητώντας το λάθος της ελληνικής πλευράς που θα οδηγήσει σε κάποια ελεγχόμενη (χρονικά, γεωγραφικά και ποσοτικά) σύγκρουση – θερμό επεισόδιο.


Το ερώτημα που τίθεται είναι πολύ απλό, αλλά η απάντησή του απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και απομάκρυνση ιδεοληψιών: Είναι σε θέση ο σημερινός έλληνας έφεδρος στρατιώτης να ανταποκριθεί σε πραγματικές καταστάσεις; Έχει την κατάλληλη εκπαίδευση τόσο στα όπλα όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης για την λειτουργία του σε επιχειρησιακές καταστάσεις;

Παραθέτουμε κάποιες πρώτες προτάσεις και ευελπιστούμε πως οι διοικητές θα είναι ικανοί να τις απαντήσουν ή να τις υλοποιήσουν. Είναι βέβαιο πως η γνώση του αντιπάλου είναι ένας παράγοντας που μπορεί να σε οδηγήσει στη νίκη, όμως πολύ πιο σημαντικό είναι να έχεις φροντίσει εγκαίρως –και με απόλυτη επάρκεια- τα του οίκου σου…


Τι χρειάζεται, λοιπόν, να προσέξουμε σήμερα ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως αύριο θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε, να βελτιώσουμε ή και να διορθώσουμε πολλά από τα λάθη που έγιναν και που οδήγησαν την Ελλάδα σε μια εύθραυστη θέση;

Με σύνθημα το «όποιος επιθυμεί την ειρήνη, πρέπει να ετοιμάζεται για πόλεμο», ας δούμε τι χρειάζεται σήμερα στα του οίκου (στρατού) μας με βάση και τα οικονομικά:

1. Κράνη με Kevlar επιτέλους. Τα παλιά εμποδίζουν ακόμα και τη σκόπευση...

2. Αύξηση της θητείας στο 12μηνο με ταυτόχρονη στράτευση των γυναικών επί 6μηνο και υποχρεωτική στράτευση στα 18 για όλους και όλες, πριν τις σπουδές τους όπως έκαναν στην Κύπρο. Η αύξηση να είναι τόση, ώστε να μπορούν να εκπαιδευτούν κληρωτοί στη ΜΥΚ και ίσως και στο ΕΤΑ. Χρήσιμα θα είναι έστω και 20 άτομα το χρόνο. Οι άντρες όλοι - υποχρεωτικά - στις μάχιμες Μονάδες ακόμα και οι γιωτάδες και οι γυναίκες στα γραφεία...

3. Εξοπλισμός Εθνοφυλακής και αναβάθμιση της σε εκπαίδευση και αριθμό.

4. Υποχρεωτικό καθημερινό ΣΩΒΕ (σωματική βελτίωση). Δεν χρειάζονται πολλά. Λίγο χαλαρό τρέξιμο, λίγες κάμψεις, λίγους κοιλιακούς, ραχιαίους και καθίσματα. Απλές, ασφαλείς και αποτελεσματικές ασκήσεις.

5. Μάθετε στους φαντάρους να γεμίζουν με βλήματα τη γεμιστήρα, ακόμα και στους έφεδρους άοπλης θητείας (γιωτάδες).

6. Θέλουμε οικονομική εκπαίδευση στο Πεζικό; Ας βάζουν τους στρατιώτες σε Λεωνίδας ή M-113, έστω και αν δεν λειτουργεί και στη συνέχεια ας βγαίνουν έξω και να παίρνουν θέσεις μάχης. Ξανά και ξανά. Και με ένα όχημα σε αχρηστία μπορεί να γίνει.

7. Απαράδεκτα τα άρβυλα. Ας επιτρέπουν στους κληρωτούς να φορούν τα δικά τους. Ας επιτραπεί να πωλούνται μέσα στη μονάδα ποιοτικά άρβυλα και όποιος θέλει να αγοράζει.

8. Βολές με εξομοιωτές. Από εμπειρία μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μια τέτοια εξάσκηση είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα (πχ G-3).

9. Απαράδεκτο το κλείσιμο των Κέντρων. Ναι να μειωθούν, ναι να κλείσουν τα άχρηστα στρατόπεδα και φυλάκια αλλά δεν μπορείς να κλείνεις το Μεγάλο Πεύκο. Ούτε οι μονάδες εκστρατείας θα πρέπει να ασχολούνται, αντί με την εκπαίδευση με το ξεσκαρτάρισμα και τους νέους. Και από την άλλη οι έφεδροι που επανεκπαιδεύονται δεν μπορούν να τρέχουν από την Πελοπόννησο στον Έβρο ή στα νησιά.


10. Ακροβολιστές στο Πεζικό. Ξέρουν να μηδενίζουν μια δίοπτρα; Ξέρουν τι θα πει Paralax error και πως φτιάχνεται; Θέλουν να προσομοιώσουν βολή σε συνθήκες μάχης. Παίρνουν κάμψεις (αρκετές) και μετά κάνουν βολή. Τα χέρια θα τρέμουν από την κούραση και οι παλμοί θα είναι ανεβασμένοι ακριβώς όπως όταν είσαι στρεσαρισμένος.

11. Όλοι οι κληρωτοί θα πρέπει να ξέρουν πως λειτουργεί κάθε όπλο στη Μονάδα. Από Colt 1911, μέχρι MG3, πενηντάρι, ΗΚ 11 (αν υπάρχει) ή Minimi και ακόμα και ΠΑΟ. Και ας μη δίνουμε έμφαση στο να λύσουμε μέχρι επικρουστήρα αλλά στην ουσία.

12. Η μάχη εντός κατοικημένων περιοχών -εκκαθάριση κατοικιών- δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μόνο ζήτημα των Ειδικών Δυνάμεων.

13. Ενημέρωση και των κληρωτών για τα ελικόπτερα, άρματα μάχης κλπ τους εχθρού. Να ξέρουν πως ο ΕΣ δεν έχει Sabra ή Blackhawk και να τους λένε τα αδύναμα σημεία τους, μαζί με τρόπους αντιμετώπισης ή προφύλαξης (δεν μπορείς να το εξουδετερώσεις; Χτύπα ερπύστρια. Έχει APS το άρμα τους; Κύριε ακροβολιστά ή πολυβολητή χτύπα εκεί. Είναι νύχτα και οι αντίπαλοι έχουν διόπτρες νυχτερινές ή θερμικές; Πώς προφυλάσσεσαι και πως τις αντιμετωπίζεις;) Τα θεωρητικά μαθήματα με μια βάση δεδομένων που θα μεγαλώνει δεν κοστίζουν τίποτε και είναι βέβαιο πως φέρνουν μόνο θετικά αποτελέσματα...

kostasxan

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

https://averoph.wordpress.com/2018/03/22/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bb%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ae/

Τον Παναγιωτη Κονδυλη να διαβασουμε επειγοντως. Δυστυχως το προτεκτορατο δεν ανεχθηκε τον Κονδυλη.