Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε -πριν την ψευδοσύνοδο της Κρήτης- ο δημοσιογράφος ερωτά τον πρ. Ιωάννη Χρυσαυγή, Αρχιδιάκονο του Οικουμενικού Θρόνου, για το θέμα της διγαμίας των κληρικών. Η απάντηση του π. Ιωάννη Χρυσαυγή αποτυπώνει γλαφυρά την γνωστή διάβρωση του Ορθόδοξου φρονήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που δηλητηριάζει ολόκληρη την Εκκλησία.
Δημοσιογράφος: «Το πρωί κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα στο οποίο ισχυρίζεται ότι εχθές κατά τις συζητήσεις πάνω στο κείμενο του γάμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ζήτημα άδειας να ξαναπαντρευτούν οι χήροι κληρικοί και είπε ότι θα ήτανε καλό ότι κάποια στιγμή να ληφθεί η απόφαση πάνω στο ζήτημα αυτό και θα θέλαμε να ρωτήσουμε την επίσημη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα των ιερέων που χηρεύουν.»
πρ. Ιωάννης Χρυσαυγής: «Το θέμα είναι πολύ σημαντικό και το θέμα δημιουργεί πολύ πόνο σε πολύ κόσμο, όχι μόνο τους κληρικούς που περνούν αυτήν την διαδικασία, τις οικογένειες τους και ακόμα και τον λαό που θέλει να ξέρει τι γίνεται στην περίπτωση των κληρικών.
Δεν μπορώ να σχολιάσω τι ακριβώς ειπώθηκε. Μπορώ να πω ότι μιλήσαν οι ιεράρχες όλοι πολύ ανοιχτά για θέματα ποιμαντικά και των κληρικών και των λαϊκών. Αυτό μπορώ να το πω. Μπορώ να πω ότι μίλησαν με συμπόνοια για τα διάφορα θέματα γάμου.
Αυτό που πιστεύω είναι ότι εάν η Εκκλησία δεν μπορεί να δείξει κατανόηση και αγάπη σε αυτούς που είναι επι κεφαλής των επισκοπών ή των ενοριών, αν δεν αγαπά και συμπονά και συγχωρά αυτούς, πώς μπορεί αυτοί να συμπονούν, να αγαπούν και να συγχωρούν άλλους; Είναι σαν ένας κύκλος η συγχώρηση.
Οπότε, είναι αλήθεια ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο -δεν λέω για το τι ειπώθηκε εχθές, αλλά σαν Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορώ να πω- ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει λάβει πολλές εκκλήσεις από πολλούς Επισκόπους και Αρχιεπισκόπους για περιπτώσεις κληρικών για να αποφασίσει κάποτε η σύνοδος. Ξέρω ότι ο Παναγιότατος δεν θέλει να κάνει μία απόφαση εντελώς πρόχειρη ή μία απόφαση από μόνος του. Θα ήθελε, τουλάχιστον απ’ ότι γνωρίζω, έχει γράψει στο παρελθόν στις άλλες Εκκλησίες για να μάθει τι είναι η διαδικασία στις άλλες Εκκλησίες, τι είναι που πράττουν αυτοί, για να ξέρει για να δει αν μπορούμε να βρούμε μία Πανορθόδοξη λύση. Το αν θα βρεθεί Πανορθόδοξη λύση δεν ξέρω, ούτε νομίζω πως είναι στο ατζέντα για την Μεγάλη Σύνοδο αυτή, αλλά ότι είναι στην καρδιά και στο νου του Πατριάρχη, αυτό είναι αλήθεια.»
Ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής θέτει εξαρχής την βάση του συλλογισμού του που είναι ο «πολύς πόνος» των χήρων κληρικών με τον οποίο η Εκκλησία 2000 χρόνια τώρα δεν έχει ασχοληθεί! Επακολούθως, ο λαός «θέλει να ξέρει τι γίνεται», αφού έως τώρα δεν ήξερε! Οι δε χήροι κληρικοί νοιώθουν «πολύ πόνο» δίχως την πρεσβυτέρα τους και θέλουν να την αντικαταστήσουν! Σίγουρα όμως δεν νοιώθουν πόνο που ψευδοποιμένες γελοιοποιούν τους φρικτούς όρκους που έδωσαν την ώρα της χειροτονίας τους, και τους καλούν με πονηρία, όπως έκανε το φίδι στην Εύα, να τους αθετήσουν.
Στη συνέχεια ο π. Ιωάννης περιγράφει το γνωστό σε όλους μας κοσμικό πνεύμα που κατευθύνει τις συζητήσεις. Οι ιεράρχες μίλησαν «πολύ ανοιχτά» και «με συμπόνοια» για θέματα ποιμαντικά και γάμου, μας είπε. Ένα τόσο σημαντικό θέμα που μπαίνει στην καρδιά της κοινωνίας και ούτε ένας, ΕΝΑΣ Πατερικός λόγος δεν ακούστηκε. Το ζητούμενο και επαινετό σήμερα δεν είναι οι ιεράρχες να μένουν πιστοί στους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας, αλλά να είναι «ανοιχτοί» και «συμπονετικοί», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει υποκειμενικά για τον καθένα τους και για τα «γούστα» της κάθε εποχής. Οι εν Αγίω Πνεύματι Άγιοι Απόστολοι και θεοφόροι Πατέρες προφανώς αντιμετώπισαν αυτά τα θέματα με πολύ στενότητα και ακαρδία!!
Το άνω συμπέρασμα επαληθεύεται από τον ίδιο αμέσως μετά: «εάν η Εκκλησία δεν μπορεί να δείξει κατανόηση και αγάπη… αν δεν αγαπά και συμπονά και συγχωρά αυτούς…» Δύο χιλιάδες χρόνια δηλαδή η Εκκλησία πορεύεται δίχως αγάπη και συγχώρηση και μάλιστα στους ίδιους τους λειτουργούς Της!
Αυτά όμως που λέγονται είναι απίστευτα: «… αν δεν αγαπά και συμπονά και συγχωρά αυτούς, πώς μπορεί αυτοί να συμπονούν, να αγαπούν και να συγχωρούν άλλους; Είναι σαν ένας κύκλος η συγχώρηση.»
Εγώ έως τώρα γνώριζα ότι στην Εκκλησία υπάρχει η εν Χριστώ αγάπη και ότι η συγχώρηση χρειάζεται μετάνοια, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία. Σήμερα έμαθα ότι είναι μία «κυκλική διαδικασία» (σαν το χαλασμένο τηλέφωνο) όπου ο ένας συγχωρεί τον άλλον.
Γνώριζα ότι ο ιερεύς, η «αιχμή του δόρατος» της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία, οφείλει να είναι πρότυπο Ορθόδοξης ζωής και πνευματικού αγώνα για να εμπνέει όλους εμάς. Σήμερα έμαθα ότι δεν αξίζει να κάνεις αγώνες διότι ακόμη και οι λειτουργοί της Εκκλησίας «ανταμείβονται» με συγχωροχάρτια σ’ αυτήν την ζωή.
Οι κινήσεις του κ. Βαρθολομαίου δείχνουν ότι ανοίγει τον δρόμο για «πανορθοδοξοποίηση» της διγαμίας των κληρικών στην επόμενη ψευδοσύνοδο. Δεν υπάρχει δε αμφιβολία ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα ακολουθήσει για άλλη μία φορά τα ντροπιασμένα χνάρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα στηρίξει αυτήν την απόφαση με λίγο Κανόνες λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου, όπως συνηθίζει να κάνει.
Η Εκκλησία μας «μεταμορφώνεται» κανονικά και με το νόμο. Δεν συνηθίσαμε απλά να συμβιώνουμε με αλλότρια πνεύματα, τώρα «μεταμορφωνόμαστε». Τεράστια ευθύνη γι’ αυτό φέρουν και τα επιφανή πρόσωπα της Εκκλησίας, τα οποία ενώ λένε ότι διαφωνούν, επέλεξαν έναν αδικαιολόγητα παρατεταμένο χλιαρό τρόπο αντίδρασης στον οικουμενισμό, αφήνοντας εμάς τους λαϊκούς μονάχους σε έναν άνισο αγώνα.
Επιτρέψτε μου να παραθέσω μετά το βίντεο ένα κείμενο του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου [βιογραφικό ΕΔΩ] το οποίο πρέπει να γράφτηκε εκεί κοντά στο 2006 επί Χριστοδούλου, όταν η Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε την απόφαση να χορηγεί άδεια δεύτερου γάμου εις τους εν χηρεία κληρικούς «κατ’ άκρα οικονομία». Είναι αξιοπρόσεκτη η επαινετική αναφορά που κάνει ο αρθρογράφος στην συμβολή των Μασόνων Μεταξάκη και Αθηναγόρα στο θέμα της διγαμίας των κληρικών. Αξιοπρόσεκτο είναι και το ύφος του κειμένου, το οποίο δίνει την εικόνα μίας Εκκλησίας που θέλει να απελευθερωθεί από τα δεσμά Της!
***
Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ.
katanixis
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ.
ΟΙ ΚΩΛΟΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΙ.
Αμέθυστος
7 σχόλια:
Αχ! πόσο με συγκινεί εν προκειμένω η συμπόνια του κ. Βαρθολομαίου και η σύμπνοια με το γλυκούλη πατέρα κ. Χρυσαυγή, επηρεασμένοι εξάλλου από τα χανουμάκια που βλέπουν συνεχώς μπροστά τους στην Τουρκιά, όμως... πραγματικά θα ήθελα να το συζητήσουμε λίγο...
Για στάκα ρε αδρεφέ, για στάκα! Πάει ο άλλος για έγγαμος παπάς, ωραία και καλά.. του πεθαίνει νωρούλια νωρούλια, η παπαδιά και μετά; τι γίνεται μετά; άμα τον δέρνει ...φλόγα τον παπά, ΠΩΣ εκτονώνεται ο παπάς; Να κλεφτεί με καμιά επίσης θερμόαιμη ενορίτισσα, πώς το βλέπεις ρε θείο; Θα μου πεις: "Σκάσε ζώον! ο παπάς, ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ εκτονώνεται! Ο παπάς πρέπει να ΣΤΑΥΡΩΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΌ! Αυτά είπαν οι Άγιοι Πατέρες!" Μάλιστα. Να συμφωνήσω. Αλλά μέσα σε αυτό το σκεπτικό, τι θα είχε να είπει την ΣΗΜΕΡΟΝ ο μέγας Απόστολος Παύλος, όταν προ 2000 ΕΤΏΝ (τότε που ΔΕΝ υπήρχε καν τηλεόραση και ξέκωλο Facebook ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ, και λοιποί διαβολοτρίβολοι του σεξ- σεξ -σεξ), συμβουλεύει να είναι ΕΓΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, μόνον να διατελεί "μιάς γυναικός" άνδρας, όχι χιλίων γυναικών σύζυγος όπως ο σεπτός Προφητάναξ Δαβίδ, σε παλαιότερες εποχές; Αν η επιλογή είναι ή να σχιζοφρενιάσει από τη ΣΤΕΡΗΣΗ ο παπάς και να την πληρώνουν-διότι όταν του ανεβαίνουν τα φλόκια στον εγκέφαλο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα την πληρώσουν- οι ενορίτες, ή να ξαναπαντρευτεί ο παπάς και να είναι ασφαλείς οι ενορίτες, προσωπικά πσηφίζω να ξαναπαντρευτεί ρε γαμώτο ο παπάς, να ησυχάσουμε ούλοι!
Ολα εξαρτώνται από τήν επιλογή τών παπάδων. Επιλέγονται συνήθως σαρκικοί, γιά πολλούς λόγους, καί μέ τήν συνεχή Θ.Ευχαριστία η σωματικότης επιδεινώνεται. Στά χρόνια τού Παύλου δέν μπορούσε κανείς νά ζεί ανύπαντρος. Ηταν νόμος. Λόγω ακριβώς τής σωματικότητος τών ανθρώπων οι οποίοι δέν άντεχαν τήν εγκράτεια καί θά δημιουργούσαν κοινωνικά προβλήματα.
"Με τη συνεχή Θ. Ευχαριστία η σωματικότης επιδεινώνεται"!!!!πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; υπάρχει εξήγηση;
Προσλαμβάνεται σάν ενέργεια. Χωρίς τήν χάρι τού Αγιασμού. Καί καταναλώνεται. Οπως στά καφεδάκια καί στίς συζητήσεις πού προσφέρουν οι ενορίες καί τά μοναστήρια στό τέλος τής Λειτοργίας.
Απάντηση στο πρώτο σχόλιο στις 12/9/2018:
Δεν τα λες καλά: Η εκκλησία δεν εξαρτάται ούτε τροφοδοτείται από τους παπάδες για να συγκαταβαίνει στα πάθη τους για τη συνέχειά της...
Έγγαμος ήταν και ο Πέτρος και πολλοί άλλοι εκ των Αποστόλων...Τι σημαίνει όταν ο Πέτρος λέει στον Κύριο: Ιδού αφήκαμεν πάντα...Και δεν τον επέκρινε ο Κύριος...δεν τον έψεξε δηλαδή που άφησε τη γυναικα του και τα παιδιά...
Η ιερατική κλήση ΔΕΝ είναι επαγγελματική αποκατάσταση, είναι πάνω από όλα ΚΛΗΣΗ, η οποία απηχεί αυτή την εγκατάλειψη της ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ του κόσμου...Αυτό που λες εσύ, ανωνυμε, είναι η σχετικοποίηση των πάντων στα μέτρα της αείποτε μεταβαλλόμενης ραθυμίας μας....
Όποιος έχει τάση σχιζοφρένειας δεν έχει μερίδα στον Κλήρο...
Να "χαρώ"το ύφος του σχολίου σου!Φοβερό "επίπεδο"εκκλησιαστικού, θεολογικού και πατερικού λόγου!
Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές, διότι φορτώνετε στους ώμους των κληρικών φορτία βαρέα και δυσβάστακτα που δεν μπορούν να τα σηκώσουν κι ύστερα τους κατηγορείτε κι από πάνω για τις ηθικές τους παρεκτροπές, για τις οποίες ευθύνεται η τυπολατρία και η σκληροκαρδία σας.
Δημοσίευση σχολίου