Την αδυναμία του ΝΑΤΟ να ελέγξει την Τουρκία κάτι που οδηγεί τη συμμαχία σε διάλυση, ως σοβαρότατο υλικό για την ελληνική εξωτερική πολιτική ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης.
Ο καθηγητής ξεκίνησε τον λόγο του με την αναφορά για προσπάθεια φήμωσης φωνών που προσπαθούν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις αυτήν την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία με αφορμή ένα email που του ζητήθηκε να σχολιάσει. «Αυτό μου θυμίζει Χούντα που έβαζαν εγκάθετους σπιούνους στα πανεπιστήμια και παρακολουθούσαν τα λόγια των καθηγητών. Εάν δεν ταίριαζαν με το χουντικό καθεστώς τότε σου ερχόταν η απόλυση. Θέλω να πιστεύω, ότι αυτό είναι αστείο, από αυτά τα γνωστά αστεία. Έχει πολύ ενδιαφέρον η υπόθεση».
Ο καθηγητής εξήγησε πως η πρόταση που έχει διατυπώσει από το 2005 για αίτημα ένταξης και της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, σήμερα που Φινλανδία και Σουηδία ζητάνε την ένταξη τους, επικαιροποιείται, σημειώνοντας ότι αν για την Φινλανδία μπορεί να αντιληφθεί κάποια ζητήματα, για την Σουηδία που έχει ήδη υπογράψει σκληρό σύμφωνο αμυντικής συνδρομής με το Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση είναι περίπλοκη.
Σε κάθε περίπτωση, από την στιγμή που οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η συμφωνία με την Ελλάδα για τις βάσεις, είναι υπερ -ωφέλεια για τις ΗΠΑ, έχει ενδιαφέρον αν θα σπεύσει να ανακόψει το «βέτο» της Τουρκίας, σε ενδεχόμενο αίτημα της Κύπρου για το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, μπορούσε να γίνει μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου ιδίως για την άκρως προκλητική στάση της Τουρκίας, θα λαμβάνονταν ρητές δεσμεύσεις αναστροφής της.
Εκτίμησε ότι χωρίς τέτοιες ρητές δεσμεύσεις των ΗΠΑ, με δεδηλωμένη την πρόθεση της Τουρκίας για έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο του 4ου γεωτρύπανου που απέκτησε, κάθε άλλο παρά «ήρεμο καλοκαίρι» θα υπάρξει. Ανέλυσε τις εξελίξεις στην αναμέτρηση Ρωσίας – ΗΠΑ επί της Ουκρανίας, τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις με φόντο την Ευρώπη, αλλά και τις καταστάσεις που δημιουργούνται βόρεια της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, με χώρες όπως η Αλβανία και την κυβέρνηση των Σκοπίων, όπως είπε εντός του ΝΑΤΟ πλέον, αλλά και το ρόλο της Τουρκίας στον άξονα Λιβύης- Συρίας- Αρμενίας- Β.Ιράκ, με ότι όλα αυτά συνεπάγονται και για την αντίληψη της Ελλάδας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας
2 σχόλια:
Κωμικοτραγικό...
''Η Ευρώπη αναζητά κάρβουνο ... από την Μποτσουάνα
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αρκετοί ευρωπαίοι πελάτες (κράτη και ιδιωτικός τομέας) επικοινώνησαν με τη Μποτσουάνα για να προμηθεύσει έως και 50.000 τόνους άνθρακα μηνιαίως και να εξασφαλίσει τη ζήτηση για μακροπρόθεσμα συμβόλαια που συσσωρεύουν 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. .
Αυτό είπε ο Πρόεδρος Mokgweetsi Masisi κατά την έναρξη μιας συνέντευξης στο Reuters στο περιθώριο του Mining Indaba, που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής. Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα "όσο είναι δυνατόν".
Η ομορφιά είναι ότι η Μποτσουάνα, μαζί με τη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη, δέχεται συνεχείς πιέσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την εξόρυξη άνθρακα, στο όνομα της «ανάγκης μείωσης των εκπομπών CO2».'' αχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Ποιά Ευρώπη όμως φίλε; Τήν Ευρώπη τήν κυβερνούσε η Μέρκελ. Εφυγε η Μέρκελ είναι ακέφαλη όπως καί η Εκκλησία.Ο Πατριάρχης είναι κέρινο ομοίωμα.
Δημοσίευση σχολίου