Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;

Ειδικά όσον αφορά την οικονομία, οι Πολίτες δεν αντέχουν το 5ο μνημόνιο που προδιαγράφεται στον ορίζοντα και θα είναι σίγουρο εάν διεξαχθούν διπλές εκλογές – ενώ σε σχέση με την Τουρκία, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία, ότι και αν σχεδιάζει, αρκεί να υπάρχει σύμπνοια όλων των κομμάτων, ομοψυχία και μία αντικειμενική ενημέρωση τους. Ευχόμαστε και ελπίζουμε λοιπόν να λειτουργήσει υπεύθυνα ο πρωθυπουργός, κατανοώντας πως η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια διεξαγωγής διπλών εκλογών, υπό τις σημερινές συνθήκες – ακόμη χειρότερα, μία τέτοια απόφαση θα ήταν θανατηφόρα για την πλειοψηφία των Ελλήνων, οπότε δεν έχει κανένα δικαίωμα να την πάρει.

.Analyst Team

Ανάλυση

Προφανώς η απόφαση για πρόωρες εκλογές είναι θέμα του εκάστοτε πρωθυπουργού στην Ελλάδα – ενώ κανένας δεν περιμένει πως θα λειτουργήσει θεσμικά, διεξάγοντας τες τον Ιούλιο του 2023, όπως συμβαίνει στα ευνομούμενα κράτη. Θα ήταν όμως αλήθεια λογικό να αποχωρήσει μέσω των εκλογών, σε μία εποχή όπως η σημερινή; Με δεκάδες προβλήματα άλυτα, με τη διεθνή κρίση να μαίνεται και με τις τουρκικές προκλήσεις στο ζενίθ;

Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, το «βρείτε τα» των Αμερικανών και των Γερμανών είναι άκρως επικίνδυνο – αφού από μόνος του ο πληθυντικός σημαίνει ότι, η Ελλάδα πιέζεται για μία μεγάλη εθνική υποχώρηση. Δηλαδή, για την εγκατάλειψη της εθνικής της πολιτικής, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία: η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, από την οποία εξαρτάται και η ΑΟΖ.


Εν προκειμένω, για την αποφυγή τέτοιων παγίδων, κυρίως όμως για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου που συνεχώς κλιμακώνεται, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων – η οποία όμως προϋποθέτει την ενημέρωση τους που είναι σήμερα ανύπαρκτη, με ευθύνη του πρωθυπουργού. Ακόμη περισσότερο, επιβάλλεται η κοινή αναζήτηση πρωτοβουλιών που θα εμποδίσουν τα όποια σχέδια της Τουρκίας – προλαβαίνοντας τις νέες προκλήσεις που προγραμματίζει, πριν οδηγηθεί η κατάσταση στα άκρα.

Σε σχέση με την οικονομία, οι προκλήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες – ενώ η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ονομαζόταν το 4ο μνημόνιο χωρίς δανεικά, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα (ανάλυση). Αρκεί εδώ να διαβάσει κανείς την ανακοίνωση του ESM, του γερμανικού ΔΝΤ για την ακρίβεια, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη, λόγω μακροοικονομικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα εξαιτίας του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους της, του διαρκούς επενδυτικού κενού, της χαμηλής παραγωγικότητας των εργαζομένων της και των πολύ υψηλών κόκκινων δανείων».

Προφανώς όλα αυτά που είναι μόνο το ένα μέρος της αλήθειας, συνιστούν από μόνα τους ένα εκρηκτικό μίγμα – με το δημόσιο χρέος του κεντρικού κράτους στα 394,5 δις € ή στο 215% περίπου του ΑΕΠ του 2021, με επενδυτικό κενό που πλησιάζει τα 200 δις €, με τη χαμηλότερη παραγωγικότητα σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ λόγω του επενδυτικού κενού και με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών μεγαλύτερα από όλα τα άλλα κράτη, παρά το ξεπούλημα τους στις εταιρίες διαχείρισης.

Το άλλο μέρος της αλήθειας είναι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού άνω των 30 δις €, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η ανάπτυξη, ξανά με δανεικά, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που εκτόξευσαν το εξωτερικό μας χρέος πάνω από τα 560 δις €, το κόκκινο ιδιωτικό χρέος που πλησιάζει τα 300 δις €, καθώς επίσης η απελπιστική κατάσταση των συστημικών τραπεζών που είχαν ζημίες 4,8 δις € το 2021 (γράφημα) – ενώ ο ESM επισήμανε ότι, μπορεί η Ελλάδα να πέτυχε προς το παρόν σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να έχει εξασφαλισμένη μία άνετη θέση ρευστότητας βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα η εικόνα της είναι πολύ σκοτεινή.

Εάν όλα αυτά τα συνδέσει κανείς με τον τυφώνα που αναμένεται στις διεθνείς αγορές και που δεν οφείλεται μόνο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στην υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης που επιταχύνθηκε με την πανδημία και με τον πόλεμο, στις φούσκες που έχουν δημιουργήσει οι κεντρικές τράπεζες, στα τρομακτικά λάθη της ΕΕ και της ΕΚΤ (ανάλυση), στην εκτόξευση των εισοδηματικών ανισοτήτων εξαιτίας του ακραίου νεοφιλελευθερισμού κοκ., θα συνειδητοποιήσει πως το μίγμα δεν είναι απλά εκρηκτικό για χώρες όπως η Ελλάδα – η οποία είναι εντελώς ανοχύρωτη.

Οι διπλές εκλογές

Περαιτέρω, με δεδομένο το ότι τα κυβερνητικά ΜΜΕ έχουν θέσει ως ημερομηνία των πιθανών εκλογών τις αρχές του Φθινοπώρου, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τη διεξαγωγή διπλών (αν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ανευθυνότητα!), η κυβέρνηση έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε μία υπηρεσιακή – με την έννοια της διαπεραίωσης των τρεχουσών κρατικών υποθέσεων και όχι της λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Το γεγονός αυτό φαίνεται καθαρά στη Βουλή, όπου η παρουσία των βουλευτών είναι όλο και πιο σπάνια –  αφού ασχολούνται με τις εκλογικές τους περιφέρειες, για να μη χάσουν τη «δουλειά» τους. Πόσο μάλλον όταν το κυβερνών κόμμα θα απωλέσει ένα μεγάλο μέρος των εδρών του, λόγω της πτώσης των ποσοστών του και της απλής αναλογικής – ενώ οι «εμφύλιες συγκρούσεις» μεταξύ βουλευτών, αλλά και υπουργών, έχουν κλιμακωθεί, εξαιτίας του ανταγωνισμού που υπάρχει για τις έδρες στις εκλογικές περιφέρειες.

Κανένας πάντως δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το τι θα συνέβαινε, ειδικά στην περίπτωση των πρόωρων, διπλών εκλογών με δίμηνο διάστημα μεταξύ τους, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανασυγκρότησης, την Τουρκία, τη διεθνή κρίση, την εγχώρια κοκ. – εκτός ίσως από εμάς, παρά το ότι γνωρίζουμε πως η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς παντού.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνετοί γνωρίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, εάν οι διπλές εκλογές διεξαχθούν το Φθινόπωρο – επειδή η κυβέρνηση του έχει υποστεί μία τεράστια φθορά που μπορεί μεν να μη φαίνεται στις χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις των ΜΜΕ που ελέγχει σχεδόν κατά 80%, αλλά φαίνεται καθαρά στην κοινωνία και στις εσωτερικές των κομμάτων.

Η μεγάλη αυτή φθορά οφείλεται κυρίως στην εντελώς αποτυχημένη ενεργειακή του πολιτική που στηρίζει το καρτέλ των 4-5 Ολιγαρχών (ανάλυση), με το ληστρικό χρηματιστήριο ενέργειας του κ. Χατζηδάκη και με τον παραλογισμό της απολιγνιτοποίησης, στη φορολογική ληστεία των καταναλωτών, όσον αφορά τα καύσιμα και τα τρόφιμα, με τη διατήρηση του ίδιου ΦΠΑ στις ανοδικές τιμές και στην ακρίβεια που έχει εξαϋλώσει την αγοραστική αξία των μισθών και συντάξεων.

Επί πλέον στον «πληθωρισμό» που κατασπαράζει τις τραπεζικές καταθέσεις και τις οικονομίες των νοικοκυριών, στην απελπιστική διαχείριση της πανδημίας με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ελλάδα στα κρούσματα και στους θανάτους, καθώς επίσης στην αδυναμία της προστασίας των περιουσιακών στοιχείων των Πολιτών από τις πυρκαγιές – όπως τεκμηριώθηκε ξανά από τις πρώτες ημέρες του φετινού καλοκαιριού.

Δεν θα είναι επίσης πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, επειδή το σύστημα της απλής αναλογικής όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, αλλά μεγιστοποιεί τις απώλειες του πρώτου κόμματος, υπέρ των μικρότερων – όπως σωστά αναφέρεται από ορισμένα ΜΜΕ.

Έτσι δημιουργείται μία εικόνα του πρώτου κόμματος στις πρώτες εκλογές, εάν υποθέσουμε πως θα είναι το δικό του, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις επαναληπτικές – ενώ οι Πολίτες προφανώς θα τιμωρήσουν το κόμμα που θα προβεί σε πρόωρες και μάλιστα διπλές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο ακριβά θα τις πληρώσουν.

Επίλογος

Στα παραπάνω πλαίσια, το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρωθυπουργός, είναι να παραμείνει στη θέση του έως το τέλος της θητείας του, να σταματήσει τις εκλογολογίες που κλιμάκωσε με την τελευταία του συνέντευξη και να ενημερώσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα – για τα πραγματικά στοιχεία της χώρας, για τους χειρισμούς του που δεν γνωρίζουν και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει παρασκηνιακά, κυρίως σε σχέση με την Τουρκία, οι οποίες θα αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν θα είναι αποκλειστικά δική του.

Ειδικά όσον αφορά την οικονομία, οι Πολίτες δεν αντέχουν το 5ο μνημόνιο που προδιαγράφεται στον ορίζοντα και θα είναι σίγουρο εάν διεξαχθούν διπλές εκλογές – ενώ σε σχέση με την Τουρκία, μπορεί να αντιμετωπισθεί με επιτυχία, ότι και αν σχεδιάζει, αρκεί να υπάρχει σύμπνοια όλων των κομμάτων, ομοψυχία και μία αντικειμενική ενημέρωση τους.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε λοιπόν να λειτουργήσει υπεύθυνα ο πρωθυπουργός, κατανοώντας πως η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση την πολυτέλεια διεξαγωγής διπλών εκλογών, υπό τις σημερινές συνθήκες – ακόμη χειρότερα, μία τέτοια απόφαση θα ήταν θανατηφόρα για την πλειοψηφία των Ελλήνων, οπότε δεν έχει κανένα δικαίωμα να την πάρει.


Πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο; – The Analyst

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όποτε και να γίνουν οι εκλογές δύο πιθανότητες υπάρχουν: Α) αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ή Β)θα προκύψει μία κυβέρνηση ίδια ή και χειρότερη από την παρούσα.
Υπάρχει και η τρίτη πιθανότητα, της Πολιτειακής Εκτροπής, όπως προφήτευσε κάποιος...