Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, διδάσκαλος της Εκκλησίας»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου, στο πλαίσιο των «Εορτών Αγίου Κοσμά Αιτωλού 2022» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Θέρμου ολόκληρο τον μήνα Αύγουστο.

 Αρχικά έγιναν απονομές βραβείων αριστείας στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Θέρμου και ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου εισαγωγικά, μετά τις ευχαριστίες για την πρόσκληση, είπε ότι άκουγε στα Γιάννενα, από βρέφος ακόμη, για τον άγιο Κοσμά που ήταν πολύ αγαπητός άγιος στους γονείς του και συμμετείχε σε λιτανείες, στα Γιάννενα, στην μνήμη του. Και έπειτα άκουγε πολλά από τον Γέροντά του, τον άγιο Καλλίνικο, Επίσκοπο Εδέσσης.

Ύστερα παρουσίασε το θέμα του «ο άγιος Κοσμάς, διδάσκαλος της Εκκλησίας», το οποίο διάρθρωσε σε τέσσερις ενότητες.

Πρώτον, παρουσίασε τον άγιο Κοσμά ως Απόστολο και Προφήτη. Ο ίδιος είχε την αίσθηση ότι είχε αποστολικό και προφητικό ζήλο και διδασκαλία, αλλά και ο λαός τον θεωρούσε και τον υποδεχόταν ως Προφήτη και Απόστολο.

Δεύτερον, ανέλυσε πώς ο ίδιος προετοιμάσθηκε για το έργο αυτό. Φοίτησε στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου δίδαξαν σπουδαίοι διδάσκαλοι όπως ο Παναγιώτης Παλαμάς, ο Νεόφυτος Καυσοκαλυβίτης, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Νικόλαος Τζαρτζούλης, κ.α. Αυτοί δίδασκαν την αρχαία γλώσσα, την γραμματική, την φιλοσοφία, και μάλιστα την φιλοσοφία και τα μαθηματικά των Ευρωπαίων Διαφωτιστών. Όμως ο άγιος Κοσμά κυρίως και προ παντός επηρεάσθηκε από την ορθόδοξη παράδοση που συνάντησε στο Άγιον Όρος και μάλιστα στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και έτσι προετοιμάσθηκε για το μεγάλο έργο του.

Τρίτον, εξέθεσε ένα σύντομο διάγραμμα της διδασκαλίας του που ήταν μια εκλαϊκευμένη δογματική, από την Αγία Τριάδα και την δημιουργία του κόσμου μέχρι την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και τη μέλλουσα κρίση.

Τέταρτον, τόνισε ιδιαίτερα ότι το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του αγίου Κοσμά ήταν ότι ομιλούσε, δίδασκε και ενεργούσε ως αγιορείτης μοναχός. Συνέδεε το κήρυγμα με την Θεία Λειτουργία, τις ιερές ακολουθίες , το ιερό Ευχέλαιο, την ευχή του Ιησού, τις λιτανείες, κ.α. είχε το ήθος των αγιορειτών μοναχών.

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε λέγοντας ότι είναι μεγάλη τιμή για το Θέρμο και την Επαρχία μας, την τότε Μητρόπολη Ναυπάκτου και Άρτης, που ανέδειξε έναν τέτοιο μεγάλο και φωτισμένο διδάσκαλο της Εκκλησίας και πρέπει να επιδιώκουμε να κρατούμε την παράδοση που εκείνος είχε και μετέδωσε.

Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας: «Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, διδάσκαλος της Εκκλησίας» | Pentapostagma

TI MAΣ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ; ΟΤΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΑΛΑ ΧΕΡΙΑ, ΟΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΖΗΛΩΤΟΥ. 

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ; ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΖΗΛΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΝΑ ΧΩΝΕΙ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΥ Ο ΔΥΣΤΥΧΟΣ. ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑΝ ΑΓΙΟ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΕΕΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ. ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

To Agio Oros einai terastio megethos tis Orthodoxias. Vasikoteros ekprosopos o Nikodimos Agioreitis.. Ostoso an diavasei kapoios ta kyrigmata tou Patrokosma den tou thymizoun tipota to Agioreitiko. Prepei na exei gnoseis oti perase apo tin Moni Filotheou. Oi didaxes tou Patrokosma einai toso protoxristianikes pou moiazoun na vgikan apeytheias apo tin epoxi ton Apostolon. Sosti episimansi ekanes Amethyste. AM