Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

"Γιατί ο δημοσιογράφος Άλεξ Στεφανόπουλος προσπαθεί να αποκαθηλώσει τον π.Ευθύμιο;

 http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2022/08/blog-post_587.html

 

Γιώργος Παύλος
Καθ. Φυσικής και Φιλοσοφίας ΔΠΘ


Το Άγιον Όρος αποτελεί τον αναλλοίωτο πυλώνα της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

Κάποιες ουσιαστικές φωνές του Αγίου Όρους, όπως ο Ιερομόναχος Ευθύμιος στην Καψάλα, ο Γέρων Γαβριήλ στις Καρυές, και πολλοί άλλοι πατέρες, πήραν θέση στα παρόντα δρώμενα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Ο ασκητής π. Ευθύμιος της Καψάλας, άμεσος πνευματικός απόγονος του Αγίου Παϊσίου είναι άνθρωπος της σιωπής και της προσευχής. Έσπασε την σιωπή του και μίλησε έξω από τα δόντια, αλλά ταυτόχρονα με πολύ σεβασμό προς κάθε κατεύθυνση, για το ιατρικό έγκλημα, καθ᾽ ημάς, της διαχείρισης του βιολογικού όπλου του κορωνοϊού και των γενετικών εμβολίων. Και το έκανε από αγάπη για τους ανθρώπους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Ο εξ Αμερικής ορμώμενος δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος έχει ένα μήνα περίπου που με το άψογο και ασυναγώνιστο δημοσιογραφικό ταλέντο του και με τον εμφανή εξωτερικά ευγενικό τρόπο του, αποκαθηλώνει και γκριζάρει το πρόσωπο του πατρός Ευθυμίου, εγείροντας μάλιστα και έμμεσες απειλές κατ᾽ ουσίαν, πως έχει δεδομένα και στοιχεία, τα οποία, όπως λέει, δεν αποκαλύπτει μεν αλλά τα αναφέρει σαφώς δε και αφήνει να εννοηθούν. Ο τρόπος όμως που αυτό λέγεται συνιστά σαφής απειλή. Κατά την γνώμη μου, ο κύριος Στεφανόπουλος είναι άριστος διπλωμάτης δημοσιογράφος που μπορεί να σε «σφάξει με το γάντι» κατά το ρητό το λεγόμενο για την αγγλική διπλωματία.

Αγνοεί, όμως μάλλον ο ίδιος ότι ο π. Ευθύμιος έχει προσφέρει στον ελληνικό λαό τεράστιες υπηρεσίες, όπως παλαιότερα ο τότε πνευματικός του πατήρ και νυν Άγιος Παΐσιος. Επί μια εικοσαετία και πλέον, από το Πάσχα μέχρι τα Χριστούγεννα οπόταν και διακόπτει τον εγκλεισμό του, δέχεται από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς συχνά να βάζει μια μπουκιά στο στόμα του, ακούει και στηρίζει έναν-έναν χιλιάδες ανθρώπους. Μάλιστα δε, ο π. Ευθύμιος έχει κληρονομήσει ένα μεγάλο πνευματικό χάρισμα από τον Άγιο Παΐσιο, στον οποίο μαθήτευσε χρόνους πολλούς.

Το χάρισμα να αφιερώνει όλο τον εαυτό του και όλη την ύπαρξή του στον κάθε άνθρωπο προσωπικά, ωσάν να μην υπάρχει άλλος άνθρωπος, ωσάν έκαστος να είναι μοναδικός. Σου δείχνει τόσο προσωπικό ενδιαφέρον και σου αφιερώνει τόσο χρόνο όσο χρειάζεσαι, ακούγοντάς σε προσεκτικά και ασχολείται με το πρόσωπό σου και το πρόβλημά σου, ωσάν να μην υπάρχει κανείς άλλος άνθρωπος ενώ γύρω στην αυλή είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκείνοι που περιμένουν υπομονετικά να συναντήσουν και να μιλήσουν με τον γέροντα. Αυτό το φαινόμενο το έχουμε δει να συμβαίνει με σπάνιες πνευματικές μορφές, τόσο στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε με τους Αγίους Παΐσιο, Πορφύριο και Ιάκωβο, όσο και με αντίστοιχους Αγίους Γέροντες Ρώσους και Σλάβους στάρετς.

Το πλέον σημαντικό όμως, είναι ότι όταν πλησιάζεις το κελί του γέροντος Ευθυμίου αισθάνεσαι να διαχέεται παντού γύρω στον τόπο η Θεία Χάρις και να αλλάζει η φυσική πραγματικότητα με ένα θαυμαστό τρόπο, όπως νοιώθαμε να συμβαίνει με άλλους Αγίους της Εκκλησίας μας που προλάβαμε να συναντήσουμε. Έτσι συνέβαινε σαφώς με τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Παΐσιο και άλλους.

Ο γέροντας Ευθύμιος όπως και άλλοι Αγιορείτες πατέρες, βλέποντας πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει εντελώς αποξενωθεί από την Ελληνική και Ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά, από την Αλήθεια του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και από την Ορθοδοξία εν γένει, συμβουλεύουν άξιους και ενάρετους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική και να σώσουν την πατρίδα τους. Όπως γνωρίζω και βεβαιώνω από πρώτο χέρι, ο π. Ευθύμιος λέει καλούς λόγους για κάθε άνθρωπο που αισθάνεται πως αγαπά τον Χριστό, την Ελλάδα και την Εκκλησία και τον παροτρύνει να πράξει το καλό.

Ακόμη και αν ένας ρασοφόρος της Εκκλησίας εγκωμιάζει μια πολιτική ομάδα που εμφορείται από ελληνικά και χριστιανικά ιδεώδη, αυτό δα δεν είναι και έγκλημα.

Στην περίπτωση όμως του πατρός Ευθυμίου, όσοι έχουμε προσωπική πείρα γνωρίζουμε πως ο ίδιος κινείται σε τόσο υψηλό πνευματικό επίπεδο και διακατέχεται από τόσο υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, για την ιστορία της Ρωμηοσύνης και για τον Ελληνισμό, ώστε επ᾽ ουδενί μπορεί να αποτελεί μομφή το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδος. Επιπλέον, να πούμε ότι ο π. Ευθύμιος ακόμη κι αν πέσει έξω και κάνει κάποια λάθος εκτίμηση για μια πολιτική ομάδα, αυτό δεν μειώνει τον ίδιο, αλλά αυτή την πολιτική ομάδα, εάν η ίδια δεν διδάσκεται και δεν εναρμονίζεται με το υψηλό πνευματικό ενδιαφέρον και αγωνία ενός πνευματικού ανθρώπου. Ο π. Ευθύμιος είναι τέτοιο πνευματικό μέγεθος που δεν θα χαριστεί σε κανέναν αν εκπίπτει από το Ορθόδοξο ήθος, όποιος κι αν είναι αυτός. Είναι πολλές οι μαρτυρίες ότι ο π. Ευθύμιος νοιάζεται για την ενότητα όλων των Ελλήνων και όχι για ένα κόμμα. Νοιάζεται να σωθεί η Ελλάδα και ο πολιτισμός της, η Ορθοδοξία της και ο λαός της. Δεν νοιάζεται για την πολιτική ως πολιτική, όπως θα συνέβαινε με οποιονδήποτε άλλον από εμάς, ούτε έχει ο ίδιος ανάγκη να εμπλέκεται σε πολιτικές συζητήσεις. Πάντα το ενδιαφέρον του είναι πνευματικό και όχι κοσμικό. Το ενδιαφέρον του είναι να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον Χριστό. Και την Ελλάδα την νοιάζεται ως τόπο Χριστού και ως Εκκλησία Χριστού.

Με την έννοια αυτή, ο κ. Στεφανόπουλος, ακόμη και εάν ο π. Ευθύμιος του εμπιστεύθηκε κάποιες προσωπικές σκέψεις του, διαπράττει μέγιστο έγκλημα και μόνο που βγάζει στον αέρα στοιχεία από τις συνομιλίες του με τον π. Ευθύμιο, όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο τους, και μάλιστα το πράττει αυτό με τρόπο απειλητικό και αποστασιοποιημένο. Δηλαδή ο κ. Στεφανόπουλος κάνει κάτι που είναι ούτε ηθικό, ούτε έντιμο, αλλά ούτε τον τιμά. Διότι όταν ένας απλός συνάνθρωπός σου, πολλώ δε μάλλον ένας ασκητής στο Αγιον Όρος, σε βάζει στο σπίτι του και σου εμπιστεύεται κάποιες προσωπικές σκέψεις κι εσύ μετά κάνεις δημοσιογραφικό ρεπορτάζ αυτό που σου εμπιστεύθηκε, όπως λέει ο ίδιος ο κ. Στεφανόπουλος, χωρίς μάλιστα να λάβεις την άδειά του, αυτό δεν τιμά καθόλου ένα δημοσιογράφο που θέλει να υπηρετήσει την αλήθεια και την αμερόληπτη δημοσιογραφία. Ακόμη και ένας ασκητής δικαιούται να έχει κάποιες πολιτικές συμπάθειες. Το θέμα είναι κατά πόσο εγώ φέρομαι έντιμα απέναντί του όταν μου εμπιστεύεται κάποιες σκέψεις του.

Προσωπικά θεωρώ πως ο γέροντας Ευθύμιος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από όποιες και όσες αποκαλύψεις και αν υπαινίσσεται πως μπορεί να κάνει ο κ. Στεφανόπουλος. Διότι ο γέροντας Ευθύμιος είναι ένα τόσο μεγάλο πνευματικό μέγεθος, και ο ίδιος μιλά από ένα τόσο υψηλό πνευματικό επίπεδο, που ποτέ δεν μπορεί να πει κάτι το επιλήψιμο.

Η στάση αυτή του κ. Στεφανόπουλου δείχνει κάτι το ύπουλο και σκοτεινό. Ακόμη και αν φανερώσει όσα ισχυρίζεται πως γνωρίζει, ή όσα του εμπιστεύθηκε ο γέροντας Ευθύμιος και δήθεν δεν θέλει να φανερώσει, αυτά όχι μόνο δεν θα μειώσουν τον ίδιο τον γέροντα, αλλά θα δείξουν αντιθέτως ακόμη περισσότερο το πνευματικό μέγεθος του ανδρός. Διότι ο π. Ευθύμιος είναι άνθρωπος του φωτός. Και το φως δεν φοβάται το σκότος. Διότι το σκότος δεν υπάρχει αλλά είναι στέρηση φωτός. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά και εγγυώμαι ότι τίποτε άσχημο ή λάθος δεν λέει και δεν κάνει ο π. Ευθύμιος. Διότι είναι άνθρωπος της σιωπής και της προσευχής. Είναι άνθρωπος που δεν ζει για τον εαυτό του αλλά για τον Χριστό.

Τέτοιου είδους άνθρωποι της νοεράς προσευχής, που έχουν πεθάνει για τον κόσμο ποτέ δεν λένε και δεν κάνουν λάθος. Και το όποιο σύμφωνα με τη γνώμη μας λάθος τους, για τον Θεό είναι σωστό. Διότι δεν ζουν για να αποκτήσουν ανθρώπινη δόξα. Γι᾽ αυτούς τους ανθρώπους ο Χριστός είναι διαρκώς παρών και δίπλα τους. Οι άνθρωποι τέτοιας αγάπης και θυσίας δεν μιλούν από τον εαυτό τους. Μιλούν όσα ο Χριστός τους δείχνει να πουν ή να πράξουν. Εμείς οι υπόλοιποι που ζούμε στις φαντασιώσεις μας, στις εμπάθειές μας, στις κρυφές ή φανερές εμπαθείς επιθυμίες μας και που δεν μπορούμε ούτε ένα λεπτό να σιωπήσουμε και να σταματήσουμε την διάνοιά μας από τους εμπαθείς λογισμούς της, εμείς είμαστε στο λάθος με το να κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τον Θεό πως δεν τα έχει κάνει καλά τα πράγματα.

Εάν ο κ. Στεφανόπουλος έχει πραγματικά αγάπη για την Ελλάδα, ας ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την ταραχή που έχει προκαλέσει με αυτές τις τελευταίες εκπομπές του,και την προσβολή του όχι μόνο προς το πρόσωπο του γέροντα Ευθύμιου, αλλά και σε όλο το Άγιον Όρος και στους πατέρες οι οποίοι συμπαραστέκονται αυτό τον καιρό, όπως και πάντοτε, στον ελληνικό λαό. Διότι η Παναγία μέσα από τα δικά της μαυροφορεμένα και πενθούντα, για τις αμαρτίες όλου του κόσμου, παιδιά της στο Άγιον Όρος, δίδει την μόνη αληθινή παρηγοριά και φώτιση σε όλους τους Έλληνες και σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, θέλω να θυμίσω στον κ. Στεφανόπουλο τί μου είχε πει ο ίδιος όταν με πρωτοπήρε τηλέφωνο, νομίζω από Αμερική, για να μην παριστάνει την αγνή περιστερά που για όλους και όλα μπορεί να ασκεί κριτική. Αφού εγκωμίασε το εθνικό έργο μας στο Δίκτυο Ελληνισμού και προθυμοποιήθηκε να το στηρίξει μέσω της Ομογένειας, μετά από δυο-τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, μου είπε - και μάλιστα σε ύφος αλλαγμένο και επιτακτικό - τα εξής ανήκουστα για έναν άνθρωπο που πιστεύει και υπηρετεί την δημοκρατία: ότι πολύ πλούσιοι Έλληνες στην Αμερική θα μας χρηματοδοτήσουν. Όμως δεν θα τους γνωρίσουμε ποτέ και δεν θα μας αποκαλύψουν ποτέ τα πρόσωπά των. Και το ακόμη χειρότερο: ότι θα κάνουμε υπακοή και θα εκτελούμε ό,τι αυτοί μας επιτάσσουν μέσω του κ. Στεφανόπουλου. Βέβαια, η απάντησή μας ήταν η προφανής. Καλά κ. Στεφανόπουλε, τί εκτιμήσατε σε εμάς; Μας θεωρήσατε ότι υπηρετούμε το χρήμα και όχι την Ελλάδα; Και βεβαίως, μετά από αυτή την άρνηση συνεργασίας μας, ο κ. Στεφανόπουλος άρχισε παντού να μιλά εναντίον μας και εναντίον του Δικτύου Ελληνισμού.

Αυτά, για να γνωρίζουν όσοι ακολουθούν τον κ. Στεφανόπουλο πως ο ίδιος δεν είναι και τόσο αγνός, τόσο άγιος και τόσο αξιόπιστος, όσο ο ίδιος θέλει να δείχνει και να φαίνεται.

Γιώργος Παύλος
Καθ. Φυσικής και Φιλοσοφίας ΔΠΘ

sociologyalert: "Γιατί ο δημοσιογράφος Άλεξ Στεφανόπουλος προσπαθεί να αποκαθηλώσει τον π.Ευθύμιο;"

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

San simera prin 100 xronia martyrise yper tou poimniou tou eno borouse na fygei o ethnomartyras Xrysostomos Smyrnis. Pou prosefere terasties ypiresies kai san mitropolitis Dramas kai xaris se despotes san kai ayton boroun na malonoun i Elladiki Ekklisia me to Fanari se poion anikoun oi Nees Xores allios tha itan Voulgarikes. Ton eipan Masono ton eipan Oikoumenisti kai xilies dyo alles malakies alla oloi mazi Oikoumenistes Antioikoumenistes kai oti alli fraxia den ftanoun to nyxaki tou. AM

Ανώνυμος είπε...

Edo kai polles dekaeties i moni thysia pou ginetai sto Agio Oros kai sta alla monastiria einai oti meta tis agrypnies kai tin eortastiki trapeza pou akolouthei oi enapomeinases zarganes tsipoures kai synagrides katathetoun stefano eis mnimi ton adikos fagothenton kai mageireythenton omoeidon tous. Kai exoun moutra aytoi oi polyfagades na milane gia martyres opos oi Xrysostomos Smyrnis kai Aimilianos Grevenon. AM

amethystos είπε...

Φίλε καλό είναι νά μήν γενικεύουμε, λές καί τό εγκατέλειψε η Παναγία τό Ορος καί τά μοναστήρια της. Ακόμη καί άν συνέβαιναν αυτά παντού, αφού τά ανέχεται ο Θεός εμείς περισσεύουμε. Ο Χρυσόστομος είχε δώσει βάρος στή δύναμη περισσότερο από όσο χρειαζόταν. Οπως οι πολιτικοί μας μετά τό 21 μέχρι σήμερα. Μέ τή δύναμη λίγα κερδίζεις πολλά χάνεις. Αυριο είναι της Πορταίτισσας. Βοήθειά μας.

Ανώνυμος είπε...

Enoeitai Amethyste. Ego malista sto Oros gnorisa agious anthropous. Enas malista keliotis arximandritis tora makaristos edose xarisma xoris na to diatymbanisei pano apo 100 xiliades eyro se anthropous pou xrostousan. Tha mou peis me ta eyro metras tin agiotita. Prepei na vroume kati metrisimo. Opos eipe kai o megistos Agios kai Isapostolos Patrokosmas se mia didaxi. Agapas ton plision sou. Katevaine kamposa gia na metriso tin agapi sou. Se enan ktinotrofo to eipe. Otan aytos edose eipe o Agios. O Theos na se synxoresei kai kapos poly se zorisame. Panta yparxoun agioi Agioreites. AM

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν ο συχωρεμένος ο Χρυσόστομος Σμύρνης ειναι ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ μεν, αλλά ΥΠΗΡΞΕ ΣΦΌΔΡΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ και ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ του ΝΕΟΤΕΡΙΣΜΟΥ του ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ που ΕΣΧΙΣΕ και ΕΔΙΧΑΣΕ το ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΛΉΡΩΜΑ από το 1924 και επειτα ΟΠΟΤΕ Στανικώς και τη ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗ Β Ι Α ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ Επεβλήθη...Με τους ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ ο συχωρεμένος Χρυσόστομος Σμύρνης ειχει ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. ΤΟ ίδιο και με τους ΠΑΠΙΚΟΥΣ...υπηρξε του κλιματος του ΑΡΧΙΜΑΣΩΝΟΥ Πατριάρχη ΜΕΛΈΤΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ που ΑΛΛΑΞΕ το ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ..Ο Λαός ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ το ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (υπήρχε ΑΚΟΜΗ ΤΟΤΕ ΕΥΣΕΒΕΣΤΑΤΟΣ και ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΟΣ εκει) ..ο Μελέτιος Μεταξάκης λοιπόν ΕΦΥΓΕ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ κατελαβε το ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ...ο ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΜΑΣΩΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΕΚΕΙ..ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ Ο ΠΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ, ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ...ΟΠΩς ΒΛΈΠΟΥΜΕ άμα είσαι ΜΑΣΩΝΑΡΙΑ, οι ΜΑΣΩΝΟΙ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΕΦΟΣΟΝ είσαι ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΤΑ ΕΩΣΦΟΡΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ..

amethystos είπε...

Φυσικά φίλε όλα αυτά είναι γνωστά. Μόνο πού ο ευσεβής λαός, όπως λέμε, δέν είχε στίς πλάτες του ούτε έναν Μάρκο Ευγενικό, ούτε έναν Γρηγόριο Παλαμά. Οπως δέν έχει καί σήμερα. Καί δογματικώς ανύπαρκτος αφανίστηκε, όπως σήμερα. Κανένας δέν βρέθηκε μετά από 100 τόσα χρόνια νά σηκώσε τό καπάκι τής ορθής πίστεως πού έβραζε. Κανείς δέν προσέφερε κάτι στό θέμα τής ορθής πίστεως. Οπως πολύ σωστά γράφεις ο πιστός λαός ξέρει μόνο νά πετά πέτρες. Κανένας δέν τόλμησε νά πεί στούς ανώμαλους ότι ο αγιασμός δέν είναι εξασφαλισμένος , η βάπτιση δέν είναι σίγουρο ότι έγινε. Κανένας δέν υποπτεύεται κάν ότι δέν μπορούμε νά διατάξουμε τό Αγιο Πνεύμα νά αγιάσει τά Μυστήρια ούτε νά τό εμποδίσει. Επειδή ακριβώς ο πιστός λαός δέν ζήτησε καθοδήγηση από τόν Κύριο χαθήκαμε. Κανένας ακόμη δέν βλέπει ότι στίς αρχές τού περασμένου αιώνος διαλύθηκε η ανθρωπότης όπως τήν ξέραμε. Μάταια κλαιγόμαστε κυττάζοντας πρός τά πίσω ενώ η ανωμαλία και ο σκοτισμός τού νού τρέχει μπρός μας. Είμαστε ακόμη μιά καλή ελληνική κωμωδία η οποία δέν εννοεί ότι έχασε τήν Ομόνοια καί Τό Σύνταγμα από σκοτεινές δυνάμεις.

Ανώνυμος είπε...

Eixe grapsei o Ploutarxos ston vio tou Katona tou timiti enos ek ton idryton tis Romaikis dynamis. Kapote loipon otan itan sta vathia geramata ton pigan kati neosoi se diki. Kai stin apologia tou eipe o Katon. Pos borei mia genia metagenesteri na dikasei mia genia palaia gia pragmata pou eginan prin akomi genithoun. Ayta pros yperaspisi tis ysterofimias tou Xrysostomou Dramas kai metepeita Smyrnis. Polloi apo aytous pou valoun kata anthropon opos o Xrysostomos Smyrnis tha poulousan kai tin mana tous gia eytelestato antitimo. Exo prosopiki peira. AM Ysterografo O Xrysostomos Smyrnis den eixe kamia sxesi me tin allagi tou eortologiou. Ton eixan kakommatia oi Tourkoi dyo xronia prin. Eimai sigouros kai perno apano mou tin amartia oti typoi san ton Zisi Trikamina kai allous apo ton fovo tous tha eixan ginei imamides.

Ανώνυμος είπε...

Alloste idi stis imeres mas oi mitropolites Alexandroupoleos kai Dimitriados oute ligo oute poly kai me tin parousia mono kapoion rakendyton lathrometanaston zitoun peripou apo ton elliniko lao na aspastoume tin idiotypi tourkiki thriskeia pou apotelei ena migma Islam kai Laikis Orthodoxias. An ginoun polloi oi mousoulmanoi stin Ellada polloi antioikoumenistes tha ginoun xotzades pou einai to endiameso Arava Imami kai Xristianou papa. Etsi tourkepse i Mikra Asia. Me typous san tous tourolagnous pou to paizoun antioikoumenistes. AM

amethystos είπε...

Ο Αγιος Αρσένιος έφυγε μαζί μέ τούς χωριανούς του, τούς ενορίτες του.

Ανώνυμος είπε...

Den milao gia tin epoxi tou Agiou Arseniou Amethyste. Milao gia tin periodo tis kataktisis tis Mikrasias apo tous Seltzoukous opou tote to 80 tois 100 ton Mikrasiaton aspastike to sygritistiko Tourkiko thriskeyma me tin dikaiologia oti den einai akrivos Islam. Etsi oi Othomanoi vrikan anoixto ton dromo. To idio pneyma epikratei kai simera se megalo vathmo kai malista ston antioikoumentiko xoro kai edo eimaste tha to doume AM

amethystos είπε...

Υπάρχουν καί γραπτά κείμενα όμως στά οποία δέν μπορεί ο άνθρωπος νά κρύψει τίποτε εφόσον ανήκουν στό λόγο τόν ανθρώπινο. Είδαμε καί ένα γράμμα πρός τόν Αγιο Νεκτάριο. Είναι δύσκολη η ερμηνεία τών αποφάσεών του. Τό αποτέλεσμα ίσως νά βγάζει νόημα.

amethystos είπε...

Φίλε αγαπητέ ΑΜ δέν μπορούμε νά πούμε ότι αλλαξοπίστεψαν Δέν πίστευαν τόν Χριστό όπως καί οι σημερινοί πού ανέφερες.

Ανώνυμος είπε...

Υστερόγραφο : Η Αλλαγή του ΠΑΤΡΙΟΥ Εορτολογίου, η οποία ΕΣΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΕΙΚΟΣΙ ΑΙΩΝΩΝ, ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, και ΔΙΧΑΣΕ το ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΙΜΝΙΟ, υλοποιήθηκε ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, το 1924, και ΗΔΗ υπήρχε ως ΠΡΟΤΑΣΗ για την ΕΝΩΣΗ των ΕΚΚΛΗΣΙΏΝ από την Πατριαρχική ΕΓΚΥΚΛΙΟ του 1920. Ο Χρυσόστομος Σμύρνης ως ΦΙΛΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ και φίλα προσκείμενος στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ήταν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣ... Να θυμίσω ότι το 2024 θα κλείσουν 100 χρόνια ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΩΝ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ η ΕΥΘΥΝΗ των ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ και ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΛΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ οτι δεν υπάρχει ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΘΥΜΊΖΩ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΗ περίοδος της ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ, κράτησε 120 έτη...


amethystos είπε...

Δέν καταλαβαίνεις φίλε. Καί τί έκαναν όλοι αυτοί οι φλογεροί αγωνιστές τού Πάτριου, όπως λές;Τίποτε φίλε.Πού είναι η θεολογική τεκμηρίωση τής ανομίας; Αρνητικές ψυχές πού βρήκαν ψωμί νά χορτάσουν τά σκοτάδια τους.