Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Άποψη: Κατεβείτε θερμαινόμενοι

Οι αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια προειδοποίηση

Από τον καθηγητή William M Gray του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο

Ως αγόρι, θυμάμαι ότι είδα άρθρα σχετικά με τη μεγάλη υπερθέρμανση του πλανήτη που είχε σημειωθεί μεταξύ 1900 και 1945. Κανείς δεν κατάλαβε ή δεν ήξερε αν αυτή η υπερθέρμανση θα συνεχιζόταν. Στη συνέχεια, η θέρμανση μειώθηκε και άκουσα λίγα για μια τέτοια θέρμανση στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στη δεκαετία του 1970.

Στην πραγματικότητα, οι επιφανειακές μετρήσεις έδειξαν μια μικρή παγκόσμια ψύξη μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1940 και των αρχών της δεκαετίας του 1970. Κατά τη δεκαετία του 1970, υπήρχαν εικασίες σχετικά με μια αύξηση αυτής της ψύξης. Κάποιοι υπέθεσαν ότι μια νέα εποχή των παγετώνων μπορεί να μην είναι μακριά.

Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980, όλα άλλαξαν ξανά. Η τρέχουσα σειρά υπερθέρμανσης του πλανήτη με την οποία μας ανησυχούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν φταίμε εμείς

Είμαστε εμείς, το κοινό που καίει ορυκτά καύσιμα, εν μέρει υπεύθυνοι για αυτήν την πρόσφατη τάση θέρμανσης; Σχεδόν σίγουρα όχι.

Αυτές οι μικρές αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας τα τελευταία 25 χρόνια και τον τελευταίο αιώνα είναι πιθανές φυσικές αλλαγές που ο κόσμος έχει δει πολλές φορές στο παρελθόν.


Το ανθρώπινο είδος έχει ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τις πρόσφατες αλλαγές θερμοκρασίας


William M. Gray
Colorado State University

Αυτή η μικρή θέρμανση είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των φυσικών αλλαγών στα παγκόσμια ωκεάνια ρεύματα που οφείλονται στις διακυμάνσεις της αλατότητας των ωκεανών. Οι παραλλαγές της ωκεάνιας κυκλοφορίας είναι ακόμη ελάχιστα κατανοητές.

Το ανθρώπινο είδος έχει ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τις πρόσφατες αλλαγές θερμοκρασίας. Δεν έχουμε τόσο μεγάλη επιρροή.

Υπάρχει αρνητικός ή συμπληρωματικός χαρακτήρας των αυξήσεων των αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο σε σύγκριση με το κυρίαρχο φυσικό αέριο θερμοκηπίου των υδρατμών και των παραγώγων του νέφους.

Έχει υποτεθεί από τους υποστηρικτές της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο ότι καθώς αυξάνονται τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου, οι υδρατμοί και η νεφελότητα στο ανώτερο επίπεδο θα αυξηθούν επίσης και θα οδηγήσουν σε επιταχυνόμενη θέρμανση - ένας βρόχος θετικής ανάδρασης.

Δεν είναι τα ίδια τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο που προκαλούν σημαντική θέρμανση, αλλά οι υποτιθέμενοι επιπλέον υδρατμοί και θολότητα που υποθέτουν ορισμένοι επιστήμονες.

Αρνητικά σχόλια

Τα μοντέλα παγκόσμιας γενικής κυκλοφορίας που προσομοιώνουν σημαντικές ποσότητες υπερθέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι εσφαλμένα δομημένα ώστε να δίνουν αυτόν τον βρόχο θετικής ανάδρασης.

Επομένως, οι εσωτερικές υποθέσεις τους για το μοντέλο δεν είναι ρεαλιστικές.



Καθώς αυξάνονται τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, ο παγκόσμιος μέσος όρος υδρατμών ανώτερου επιπέδου της ατμόσφαιρας και το λεπτό κύμα θα πρέπει να αναμένεται να μειωθούν και όχι να αυξηθούν.

Η θολότητα των υδρατμών και των κίρρων θα πρέπει να θεωρείται ως αρνητική παρά θετική ανατροφοδότηση για τις αυξήσεις που προκαλούνται από τον άνθρωπο - ή ανθρωπογενείς αυξήσεις αερίων του θερμοκηπίου.

Καμία σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλείται από τον άνθρωπο δεν μπορεί να συμβεί με έναν τέτοιο βρόχο αρνητικής ανάδρασης.

Η συζήτηση για το κλίμα έχει τη «δική της ζωή»

Η θερμοκρασία του παγκόσμιου κλίματος μας κυμαινόταν πάντα πέρα ​​δώθε και θα συνεχίσει να το κάνει, ανεξάρτητα από το πόσα ή πόσα αέρια θερμοκηπίου ρίχνουμε στην ατμόσφαιρα.

Αν και αρχικά δημιουργήθηκε από ειλικρινή επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο μπορεί να επηρεάσουν το παγκόσμιο κλίμα, αυτό το θέμα έχει πλέον αποκτήσει τη δική του ζωή.

Έχει επεκταθεί και έχει υπερβολικά υπερβολική και κακή χρήση από όσους επιθυμούν να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση της άγνοιας σε αυτό το θέμα.

Αυτό περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών, τα μέσα ενημέρωσης και τους επιστήμονες που είναι πρόθυμοι να κάμψουν την αντικειμενικότητά τους για να λάβουν κρατικές επιχορηγήσεις για έρευνα σε αυτό το θέμα.

Παρακολούθησα στενά τα επιχειρήματα για τη θέρμανση του διοξειδίου του άνθρακα. Από ό,τι έμαθα για τον τρόπο με τον οποίο η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται από 40 χρόνια μελέτης, δεν μπόρεσα να πείσω τον εαυτό μου ότι ο διπλασιασμός των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μικρές και ασήμαντες ποσότητες υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο συγγραφέας είναι καθηγητής ατμοσφαιρικής επιστήμης στο Κολοράντο, όπου είναι ειδικός στην τροπική μετεωρολογία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι υποστηρίζουν, όχι δημοσίως, ότι ο μύθος της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής δημιουργήθηκε για να μεταφερθούν τα κεφάλαια από τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου κλπ σε εταιρείες νέων τεχνολογιών και έτσι η οικονομία να γίνει πιο παραγωγική και δημιουργική.
Αυτό ίσως να μην είναι κακό. Είναι έτσι όμως; Επίσης, είναι επιτρεπτό ένα νέο ξεκίνημα να βασιστεί σε ένα μεγάλο ψέμα; Πολλά τα ερωτηματικά, και δύσκολη η ανίχνευση των μελλοντικών στόχων.