Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΓΟΥΕΑΡ (2)

Το ανθρώπινο πρόσωπο ώς εικόνα της Αγίας Τριάδος.

Το ανθρώπινο πρόσωπο ώς κοινωνία.
         
 Αφού μιλήσουμε για τον αιώνιο κύκλο της αγάπης εντός της Τριάδος, ας ρίξουμε μία ματιά στον κύκλο ο οποίος διευρύνεται έτσι, ώστε να αγκαλιάζει την δημιουργία. Τί μου λέει η πίστη στην Τριάδα για τον εαυτό μου; Η κοινωνική προσέγγιση της Τριάδος τί λέει για την θεολογία του ανθρώπινου προσώπου: "Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ'εικόνα ημετέραν και καθ'ομοίωσιν" (Γεν. 1,26).
          Η δημιουργία του ανθρώπου είναι μία "συνοδική" πράξη, ενώ η εικόνα του Θεού μέσα μας είναι σαφώς η εικόνα της Τριάδος . Άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς" (1,27). Η εικόνα του Θεού ώς "όντος κοινωνικού" είναι εικόνα "σχεσιακή" ή οποία αντανακλάται στην σχέση μεταξύ ανδρός και γυναικός. Μόνο μέσα σε μία διαπροσωπική κοινωνία μπορεί να επιτευχθεί σωστά η ομοίωση πρός την Τριάδα. Η ανθρώπινη ταυτότητά μας ή είναι κοινωνική ή δέν είναι τίποτε. Δέν θα είμαι πρόσωπο, αν δέν αντικρίζω τους άλλους, αν δέν κοιτάζω πρός αυτούς και δέν τους επιτρέπω να κοιτάζουν πρός εμένα [Αλλά και τότε "Κάλλιστε" δέν βλέπουμε την τρίχα στο μάτι του άλλου; Το ίδιο δέν υφίσταται και ο άλλος; Δέν βλέπουμε μόνον τρίχες μεταξύ μας;].[Το αρσεν και θηλυ δέν ανήκει στό κατ'εικόνα]
          Και όλα αυτά, επειδή ο Θεός είναι Τριάς [ανακουφιστήκαμε], θεωρώντας τήν ανθρώπινη φύση υπό το φώς της Τριάδος, μπορούμε να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στο ατομο και στο πρόσωπο.
Το άτομο είναι ο ανταγωνιστής. Το πρόσωπο είναι ο συν-άνθρωπος. Οι σχέσεις μας είναι αυτές που μας κάνουν πρόσωπα. [Βασισμένες στην ελευθερία του Βολταίρου που λέει θα σέβομαι την ελευθερία σου όσο εσύ θα σέβεσαι την δική μου! Και τί νόημα έχει να αγαπούμε αυτους που μας αγαπούν και μας σέβονται;].
          Ώστε να είναι όλοι ένα, λέει ο Ιησούς στην αρχιερατική προσευχή. Όπως εσύ Πατέρα είσαι ενωμένος μ'εμένα κι εγώ μ'εσένα. Καθώς λέει ο Χριστός, όπως και ο Πλάτων "Όπως επάνω έτσι και κάτω" ή "ώς εν ουρανώ και επί της γής". Εμείς ώς εικόνες της Αγίας Τριάδος, καλούμαστε να υλοποιούμε επί γής  την κίνηση της Θείας περιχώρησης, αναπαράγοντας εδώ κάτω την αμοιβαία αγάπη των Θείων επροσώπων. Έτσι λέει και ο Γοντικάκης: "Η Τριαδική αγάπη διαστέλλει το χώρο σε παράδεισο".
          "Κοινωνικό μας πρόγραμμα είναι το δόγμα της Αγίας Τριάδος" λέει ο Nikolai Fedorov. [Και σε τί διαφέρει η Εκκοσμίκευση;]
Κάθε κοινωνική ομάδα λοιπόν καλείται να μεταμορφωθεί διά της χάριτος σε ζωντανή εικόνα της Θείας περιχωρήσεως. Πρέπει να αντανακλά αυτό που ονομάσαμε "εν ποικιλία ενότητα" του Θεού, να συμφιλιώνει και να εναρμονίζει την διαφορετικότητα με την ενότητα, την ελευθερία με την αμοιβαία ελληλεγγύη, κατά το πρότυπο της Τριάδος![ΑΛΛΗ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΟΜΟΟΥΣΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΑΣΕΩΝ]
         
 ΣΧΟΛΙΟ: Όλη η διαπραγμάτευση προϋποθέτει την έλλειψη του Χριστού, λόγω της αναλήψεώς Του και την παρουσία ανάμεσα μας μόνον του Αγίου Πνεύματος. Μόνο που την αίρεση της οικονομίας του Αγίου Πνεύματος την καλύπτει με το καθολικό δόγμα της αναλογίας.Τί να πούμε; Παράπλευρες απώλειες της εσχατολογίας. Ένας πρόωρος Χριστιανός. Μόλις βαπτίστηκε αγάπησε! Μία και μόνον απλή ερώτηση μπορεί να ανατρέψει όλη αυτή την θολούρα! Cur Deus Homo; Εάν όλα αυτά που ισχυρίζονται οι αγαπολόγοι είναι αλήθεια, τότε γιατί ενσαρκώθηκε ο Κύριος; Γιατί δέν άνοιξε απλώς τους ουρανούς να μας πεί: Όπως αγαπά ο άνδρας την εαυτού γυναίκα έτσι να αγαπιέστε, σ'αυτή την αγάπη αντικατοπτρίζεται ο Θεός σας, η Αγία Τριάδα. Η αναλογία της αγάπης, καθότι αγάπη είναι το Άγιο Πνεύμα, προϋποθέτει την απουσία του Χριστού και την οικονομία του Αγίου Πνεύματος.
                                           
                                           ΤΕΛΟΣ.

Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

διαφορετικότητα με ενότητα...να διαφωνούμε ώστε να συμφωνούμε..κοινωνικος_αντικοινωνικος...χωριάτικη με τζατζίκι...!!!κρίμα να φεύγουν από τη ζωή και να αφήνουν τέτοια έργα πίσω...ΑΠ

Ανώνυμος είπε...

O ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΕΙΣΑΧΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ.