Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

π. Stephen Muse: Ψυχοθεραπεία και Ποιμαντική


Ο ορθόδοξος αμερικανός ιερωμένος π. Στέφανος Muse, στο β´μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης προς το “Αντίφωνο”, τον Μάρτιο του 2019:

Αναλύει τις σχέσεις μεταξύ Οντολογίας, Ψυχολογίας και Ποιμαντικής, καθώς απαντά στο ερώτημα «πώς συνδυάζεται η Ψυχοθεραπεία με την Ορθοδοξία;».

Περαιτέρω, εξετάζει εάν «μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό χωρίς πίστη», ενώ συνάμα διερευνά κατά πόσον μπορεί να καρποφορεί η ψυχοθεραπεία «έξω» από τον χώρο της πίστης.

Ακόμα, ορίζει την «συν-πάθεια» ως συμμετοχή στον πόνο των άλλων. Τέλος, εξηγεί την αστοχία της αντίληψης ότι «πηγαίνω στον ψυχοθεραπευτή μου, οπότε δεν χρειάζομαι εξομολόγηση», αναδεικνύοντας τη σημασία του συγκερασμού ψυχοθεραπευτικής και ιερατικής ιδιότητας.

Από πλευράς Αντιφώνου, ευχαριστίες πολλές στην Πολυξένη Τσαλίκη για την μετάφραση της συνέντευξης, στον Δημήτρη Μουρούλη για τον υποτιτλισμό και στον π. Βασίλειο Θερμό για την φιλοξενία.

(130) π. Stephen Muse: Ψυχοθεραπεία και Ποιμαντική - YouTube

ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ. ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟ-ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ. ΔΙΟΤΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΑΙΟΝ ΕΓΩ. ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΓΩ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ  ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΘΕΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΣΤΟΝ ΚΕΚΑΘΑΡΜΕΝΟ ΝΟΥ ΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ. Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Opos eixe pei enas ek ton themelioton tou Hollywood den thymamai poias etairias idrytis Evraios stin katagogi kai panexypnos oi monoi pou xreiazontai psyxiatro einai aytoi pou pistevoun oti einai xrisimoi oi psyxiatroi. AM