Οι δυτικές κυβερνήσεις, ειδικά η δυτική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς) και η Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία, προσπαθούν σκόπιμα να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπίσουν τη σκόπιμη πτώση της παραγωγής ενέργειας.
Αυτή είναι η βασική συνέπεια της ατζέντας Build Back Better, όπως προωθείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Όποιος λέει ότι υπάρχει σημείο αναφοράς για τον προσδιορισμό τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων συνεπειών λέει ψέματα. Δεν υπάρχει προηγούμενο να προσπαθούν συλλογικά και σκόπιμα τα έθνη να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Κρύβονται πίσω από την ψευδή αιτιολόγηση ότι ο τρέχων πληθωρισμός οφείλεται στην υπερβολική ζήτηση, οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά και το ομοσπονδιακό αποθεματικό των ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια. Το αποτέλεσμα που αισθανόμαστε αυτή τη στιγμή είναι μια σκόπιμη οικονομική συρρίκνωση και παγκόσμια ύφεση.
Η νομισματική πολιτική Build Back Better συρρικνώνει επιτυχώς τη δυτική οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα επηρεαζόμενα κράτη που παράγουν αγαθά για αγορές στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, συγκεκριμένα τη νοτιοανατολική Ασία, την Ιαπωνία και την Κίνα, δεν αυξάνουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν την πτώση της ζήτησης. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσει το κόστος και να διατηρήσει την οικονομία της που εξαρτάται από τις εξαγωγές να λειτουργεί.
Κάτω από όλα αυτά, είναι μια πτώση της παραγωγής ενέργειας στα ίδια έθνη που προσπαθούν να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιχειρούν να διαχειριστούν αυτή τη διαδικασία χωρίς να ενημερώνουν τους πολίτες για τον ανείπωτο στόχο. Οι ελλείψεις πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου είναι προβλήματα που προκαλούν οι ίδιοι, όλα μέρος της ατζέντας της BBB.
Πέρα από τις μαζικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, που είναι η πραγματική πηγή του πληθωρισμού και ένα άμεσο/σκόπιμο αποτέλεσμα της προσπάθειας BBB, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα έναν επικείμενο χειμώνα χωρίς τους ενεργειακούς πόρους για τη θέρμανση των σπιτιών και τη συντήρηση των ανθρώπων. Τα πράγματα θα είναι πολύ άβολα στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς προβλέπονται πλέον φαινομενικά προβλήματα περιαγωγής .
Καθώς η συλλογική Δύση προσπαθεί, χρησιμοποιώντας τα λόγια της, να «διαχειριστεί τη μετάβαση», δεν έχει μηχανισμούς για να ελέγξει ένα αποτέλεσμα αυτού του μεγέθους. Είναι απλώς πολύ μεγάλη κατάσταση για να τη διαχειριστείς. Εκεί που το καουτσούκ συναντά το δρόμο, οι ομάδες σκέψης και οι υψηλοί ιδεολόγοι της κλιματικής αλλαγής δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν μια μετάβαση και εξακολουθούν να ικανοποιούν τις ανάγκες των ανθρώπων. Πέρα από την εσωτερική σκέψη, υπάρχουν πραγματικές συνέπειες από αυτές τις ενέργειες.
Πολλοί άνθρωποι έχουν συζητήσει τις πιθανότητες για μακροπρόθεσμες ελλείψεις τροφίμων και πρόσφατα, βραχυπρόθεσμη θέρμανση το χειμώνα. Ωστόσο, πέρα από αυτό, οι γεωπολιτικές συνέπειες φαίνεται ότι αγνοούνται. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι η κλιματική αλλαγή θα δικαιολογήσει τα μέσα (διακοπή της παραγωγής ενέργειας).
Σε αυτόν τον συνδεδεμένο κόσμο, όταν τα δυτικά έθνη σταματούν να αγοράζουν πράγματα, βρισκόμαστε στο εσωτερικό με οικονομικά προβλήματα. Οι επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, η ανεργία αυξάνεται, το οικονομικό άγχος κυματίζει σε ολόκληρη την οικονομία, η εξάρτηση από την κρατική επιδότηση αυξάνεται και ο πραγματικός πόνος γίνεται αισθητός. Ωστόσο, πέρα από τα εσωτερικά ζητήματα, τα κράτη προμηθευτές αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Η ανεργία στη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και ακόμη και την Κίνα, δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο θεμάτων περιφερειακής σταθερότητας σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των βιομηχανικών χωρών καμία κυβέρνηση δεν προσπάθησε σκόπιμα να μειώσει την οικονομική της δραστηριότητα. Ποτέ δεν έχει γίνει με πρόθεση στο παρελθόν, επειδή μέσα στη συρρίκνωση τα έθνη φτωχαίνουν περισσότερο, οι άνθρωποι υποφέρουν.
Όχι μόνο κανένα μεμονωμένο έθνος δεν προσπάθησε ποτέ να συρρικνώσει σκόπιμα τον πλούτο του, αλλά δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο για μια συμμαχία εθνών να ενωθεί με τον ίδιο σκοπό. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ακαδημαϊκή άσκηση οικονομικής μοντελοποίησης, δυστυχώς είναι πολύ αληθινό. Αυτό που περιγράφω συμβαίνει αυτή τη στιγμή, και καλύτερα να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό προτού οι απρόβλεπτες συνέπειες αρχίσουν να γίνονται κρίση.
Στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς), την Ευρώπη και την Αυστραλία, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μαζικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της παραγωγής ενέργειας. Πέρα από τα δυτικά έθνη θα υπάρξουν ελλείψεις τροφίμων ως αποτέλεσμα των μειωμένων αποδόσεων της συγκομιδής και της λιγότερης βιομηχανικής παραγωγής τροφίμων. Αυτό δεν είναι αμφιλεγόμενο.
Δεν είναι επίσης αμφιλεγόμενο ότι οι περιοχές με σκληρά χειμερινά κλίματα θα πληρώσουν πολύ περισσότερα για τους σπάνιους πόρους θέρμανσης.
Όντας αποδεκτό, τι συμβαίνει γεωπολιτικά, ακόμη και στρατιωτικά, όταν ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις από την οικονομική συρρίκνωση του δυτικού έθνους σε μια κλίμακα -που δημιουργήθηκε από συλλογική δράση- που δεν έχει ξαναδεί.
Δεν έχω ιδέα πώς φαίνεται αυτή η μεγάλη εικόνα, αλλά ό,τι κι αν είναι « αυτό », θα συμβεί την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι παντού θα είναι πιο απελπισμένοι ως αποτέλεσμα της οικονομικής τους θέσης. Δεν έχω τις απαντήσεις, αλλά σίγουρα μπορώ να δω το πρόβλημα να έρχεται.
Η πολιτική ηγεσία στα προαναφερθέντα δυτικά έθνη φαινομενικά, ίσως σκόπιμα, κρατά τους ανθρώπους αποσπασμένους με οικιακά γυαλιστερά πράγματα για να απασχολήσουν χρόνο. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να αρχίσει να μιλάει και να αμφισβητεί σοβαρά, τη μεγάλη εικόνα της συνέπειας αυτού του Build Back Better μέλλον, πριν να είναι πολύ αργά.
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022
Κάτι διαφαίνεται γεωπολιτικά, και καλύτερα να αρχίσουμε να το παίρνουμε στα σοβαρά
Ως αποτέλεσμα της ανάληψης συλλογικής δράσης από τις δυτικές κυβερνήσεις υπό την αιγίδα μιας ατζέντας για την «κλιματική αλλαγή», βρισκόμαστε στο κατώφλι να συμβεί κάτι με συνέπειες που κανείς δεν έχει δει ποτέ πριν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου