Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

The Century of the Self - 02 - The Engineering of Consent



Το πρόγραμμα διερευνά πώς αυτοί που είχαν την εξουσία στη μεταπολεμική Αμερική χρησιμοποίησαν τις ιδέες του Φρόιντ για το ασυνείδητο μυαλό για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τις μάζες. 
Οι πολιτικοί και οι σχεδιαστές πίστευαν την υποκείμενη υπόθεση του Φρόιντ - ότι βαθιά μέσα σε όλα τα ανθρώπινα όντα υπήρχαν επικίνδυνες και παράλογες επιθυμίες και φόβοι. 
Ήταν πεπεισμένοι ότι ήταν η απελευθέρωση αυτών των ενστίκτων που είχε οδηγήσει στη βαρβαρότητα της ναζιστικής Γερμανίας.
Για να σταματήσουν να ξανασυμβεί, ξεκίνησαν να βρουν τρόπους να ελέγξουν αυτόν τον κρυμμένο εχθρό μέσα στο ανθρώπινο μυαλό.
 Η κόρη του Σίγκμουντ Φρόιντ, Άννα, και ο ανιψιός του, Έντουαρντ Μπερνέις, παρείχαν την κεντρική φιλοσοφία. 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι μεγάλες επιχειρήσεις και η CIA χρησιμοποίησαν τις ιδέες τους για να αναπτύξουν τεχνικές διαχείρισης και ελέγχου του μυαλού του αμερικανικού λαού. 
Αλλά αυτό δεν ήταν μια κυνική άσκηση χειραγώγησης. 
Αυτοί στην εξουσία πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει η δημοκρατία και να δημιουργηθεί μια σταθερή κοινωνία ήταν η καταστολή της άγριας βαρβαρότητας που κρυβόταν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της κανονικής αμερικανικής ζωής. Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ 
Η αναγνωρισμένη σειρά του Άνταμ Κέρτις εξετάζει την άνοδο του καταναλωτή εαυτού στο πλαίσιο της δυναστείας του Φρόιντ.
Για πολλούς τόσο στην πολιτική όσο και στις επιχειρήσεις, ο θρίαμβος του εαυτού είναι η απόλυτη έκφραση της δημοκρατίας, όπου η εξουσία έχει τελικά μεταφερθεί στους ανθρώπους. 
Σίγουρα οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι είναι επικεφαλής, αλλά είναι πραγματικά; 
Το Century of the Self αφηγείται την ανείπωτη και μερικές φορές αμφιλεγόμενη ιστορία της ανάπτυξης της κοινωνίας των μαζικών καταναλωτών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Πώς δημιουργήθηκε ο καταναλωτικός εαυτός, από ποιον και προς τα συμφέροντα ποιου; 
Η δυναστεία Φρόιντ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συναρπαστικής κοινωνικής ιστορίας. 
Sigmund Freud, ιδρυτής της ψυχανάλυσης. 
Ο Edward Bernays, που εφηύρε τις δημόσιες σχέσεις. 
Η Άννα Φρόιντ, η αφοσιωμένη κόρη του Σίγκμουντ. και ο σημερινός γκουρού των δημοσίων σχέσεων και δισέγγονος του Σίγκμουντ, Μάθιου Φρόιντ.
 Το έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ στον φουσκωτό και θολό κόσμο του υποσυνείδητου άλλαξε τον κόσμο. Με την εισαγωγή μιας τεχνικής για την ανίχνευση του ασυνείδητου νου, ο Φρόιντ παρείχε χρήσιμα εργαλεία για την κατανόηση των κρυφών επιθυμιών των μαζών. Άθελά του, το έργο του χρησίμευσε ως ο πρόδρομος ενός κόσμου γεμάτου πολιτικούς σπιν-γιατρούς, μεγιστάνες του μάρκετινγκ και την πεποίθηση της κοινωνίας ότι η επιδίωξη της ικανοποίησης και της ευτυχίας είναι ο απώτερος στόχος του ανθρώπου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφθονοπάροχοι... https://www.facebook.com/dimitrios.kouvelas