Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν' αγαπώ. Κάτω στον Άδη ξέρουνε ποιος το 'κανε. Δεν αγαπώ όσους αγαπούν με λόγια.

 



ΑΝΤΙΓΟΝΗ του ΣΟΦΟΚΛΗ (απόσπασμα): 

ΦΥΛΑΚΑΣ: 

Βλέπουμε την κόρη (Αντιγόνη), να κλαίει πικρά και να οδύρεται, σαν πουλί που βρίσκει άδεια τη φωλιά του. Έτσι έκανε κι αυτή εδώ, μόλις είδε γυμνό το σώμα του νεκρού, βγάζει ουρλιαχτό και με βαριές κατάρες καταριόταν εκείνους που το είχαν κάνει. Μετά πήρε μέσα στις χούφτες της ψιλή σκόνη και με ένα χάλκινο βάζο ράντισε τρεις φορές τον πεθαμένο αδερφό της. Εμείς τότε, μόλις την είδαμε, ορμήξαμε και την πιάσαμε. Δεν ταράχτηκε καθόλου. Και δεν αρνιόταν καμιά απ' τις κατηγορίες.

 ΚΡΕΟΝΤΑΣ πρός Αντιγόνη: 

Και τόλμησες να το κάνεις κι ας το είχα απαγορεύσει εγώ; 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ:

 Ο Δίας όμως δε μου τ' απαγόρεψε, ούτε η Δικαιοσύνη του Κάτω Κόσμου όρισε τέτοιους νόμους για τους ανθρώπους. Κι ούτε πιστεύω ότι οι διαταγές ενός θνητού να είναι πιο πάνω από τους άγραφους και αλάθευτους αιώνιους νόμους του ουρανού. Γιατί όχι μονάχα σήμερα ή χτες αλλά από πάντα υπάρχουν, δεν ξέρουμε από πότε. Απ' τους θεούς εγώ δε θα τιμωρηθώ γιατί φοβήθηκα έναν θνητό. Το ότι θα πεθάνω το ήξερα πολύ καλά, (πως μπορούσε να γίνει άλλωστε αλλιώς) πριν απ' τις προσταγές σου. Κι αφού είναι να πεθάνω, θα 'χω κέρδος να πάω μια ώρα γρηγορότερα. Για όποιον ζει με τα δικά μου βάσανα όπως εγώ, καλύτερος είναι ο θάνατος. Μια τέτοια τύχη δε μου κακοφαίνεται. Αλλ' άμα το νεκρό, αυτόν που μας γέννησε η ίδια μάνα, τον παράταγα άθαφτο, θα πονούσα. Για τ' άλλα δε λυπάμαι πια. Κι αν μ' ό,τι κάνω, εσύ με παίρνεις για τρελή κατά κάποιον τρόπο την τρέλα τη χρωστάω σ' έναν τρελό.  ............ 

ΑΝΤΙΓΟΝΗ: 

Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν' αγαπώ. Κάτω στον Άδη ξέρουνε ποιος το 'κανε. Δεν αγαπώ όσους αγαπούν με λόγια. 

Συμπέρασμα:

 ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΡΕΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΜΩΝΕΣ(Οι φτιαγμένοι από κρέας και αίμα), ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ που έχει οδηγό ζωής «τους άγραφους και αλάθευτους αιώνιους νόμους του ουρανού». 

Πρίν 2.462 χρόνια ο Σοφοκλής έγραψε αυτό το ποιητικό-θεατρικό αριστούργημα, την «Αντιγόνη»  το 442 πΧ.

ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Πανάγος fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΘΕΥΤΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΔΙΟΤΙ ΣΑΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΕΩΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: