« Δεν αντέχουμε άλλο: αντιμέτωποι με τη χυδαία επιχείρηση των ΜΜΕ σε εξέλιξη
JULIA , E LIOGABALO ΚΑΙ Η Π ΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
Δεν αντέχουμε άλλο: αντιμέτωποι με τη χυδαία επιχείρηση των μέσων ενημέρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τη δολοφονία της φτωχής Giulia Cecchettin από τον φίλο της, μάς καταλαμβάνει μια αίσθηση απογοήτευσης και θυμού. Το θύμα -για το οποίο κανένας από τους ερυθρόγραφους δασκάλους που ανέβηκαν στην έδρα στο σφύριγμα του κυρίου τους δεν νοιάζεται καθόλου- θα είχε σκοτωθεί από την «πατριαρχία» . Για άλλη μια φορά είναι ξεκάθαρο πώς.μια τραγωδία που διέλυσε δύο ζωές και δύο οικογένειες αναμενόταν από μια ορδή τσακαλιών που ήταν απασχολημένοι με τό στήσιμο ενός τεράστιου τσίρκου ψεμάτων ή, όπως γράφει ο μεγάλος ψυχίατρος Claudio Risé, μέ «μια εκπληκτικά ανόητη εκστρατεία». Στήν οποία, επαναλαμβάνεται, ένας επαίσχυντος μακάβριος χορός πού λαμβάνει χώρα γύρω από τη φτωχή Τζούλια. Αυτή τη φορά στόχος είναι η πατριαρχία. Όπως πάντα, το Newspeak παραμορφώνει λέξεις, επιβάλλοντας εντελώς ακατάλληλα νοήματα. Πατριαρχία, στην πραγματικότητα, σημαίνει κυριαρχία των πατέρων και, με την ευρεία έννοια, των ενηλίκων ανδρών. Δεν είναι γνωστό τι σχέση έχει αυτή η εντελώς ξένη προς την εποχή μας έννοια. Λίγη σημασία έχει: αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα που «πρέπει» να περάσει.
Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη και ας ακολουθήσουμε -αντίστροφα- την προτροπή τού Nanni Moretti στην ταινία Aprile. «Πες κάτι αριστερό »,ζητάει ο διανοούμενος τον πολιτικό. Θα πούμε κάτι «όχι αριστερό», όχι προοδευτικό, όχι ευθυγραμμισμένο με την κυρίαρχη σκέψη. Τόσο κυρίαρχη που έχουμε ακούσει αντιπατριαρχικά mea culpa να προφέρονται από τουλάχιστον τρεις κεντροδεξιούς υπουργούς, ο ένας εκ των οποίων είναι υπεύθυνος για τη δημόσια εκπαίδευση και προτείνει μια ώρα «συναισθηματικής αγωγής» στα σχολεία. Υπάρχει κάτι για να γελάσετε, αν δεν υπήρχε κάτι για να κλάψετε και να σεβαστείτε μια σπασμένη νεανική ζωή. Επιπλέον, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση -ας μην ξεγελιόμαστε από το ευφημιστικό «συναισθηματικό» - δεν προστατεύει την κοινωνία: οι στατιστικές δείχνουν περισσότερη βία, περισσότερες δολοφονίες όπου επιβάλλεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, αποκλείοντας ό,τι απομένει από την οικογένεια.
Ένας υπουργός είπε ότι ντρέπεται που είναι άντρας . Τού συνιστούμε χειρουργική επέμβαση , αλλά αυτό είναι το ζητούμενο: ο άντρας κονιορτοποιήθηκε, ο πατέρας καταστράφηκε. Μακριά από την πατριαρχία: αν υπήρχε, το έγκλημα μάλλον δεν θα είχε συμβεί, αφού ο πατέρας είναι ο νόμος, το όριο, αυτός που διακρίνει το καλό από το κακό, διδάσκει την ευθύνη, υποδεικνύει τις αρχές που πρέπει να ακολουθούνται. Ένα από αυτά, στις «κανονικές» κοινωνίες, ήταν ο σεβασμός στις γυναίκες, τις οποίες, μας είπαν, δεν μπορείς να τις αγγίξεις ούτε με λουλούδι. Αν ζούσαμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, οι πατεράδες δεν θα περιορίζονταν στην καρικατούρα που είναι. ΑΤΜ για παιδιά στην καλύτερη των περιπτώσεων, πού απουσιάζουν στην πλειονότητα των μη οικογενειών, στερούνται εξουσίας λόγω χωρισμών, διαζυγίων, προτίμησης που δίνουν οι γονείς και των δύο φύλων στην καριέρα ή στις απολαύσεις του καταναλωτισμού.
Αν υπήρχε η πατριαρχία, ο καημένος ο πατέρας του φονιά δεν θα έλεγε - μπερδεμένος και ανήσυχος όπως είναι κάποιος που υφίσταται μια τόσο μεγάλη τραγωδία - ότι ο γιος του ήταν τόσο ήρεμος, φυσιολογικός, χωρίς συγκρούσεις. Τα νεαρά αρσενικά είναι γενικά πληθωρικά και όχι πολύ ήρεμα. Ακριβώς αυτή η φαινομενική πραότητα, αυτή η φαινομενικά καθησυχαστική σιωπή έπρεπε να τον υποψιάσει. Αλλά τότε γιατί, αν όλα πάνε ομαλά, αν δεν υπάρχουν συγκρούσεις για επίλυση ή απαγορεύσεις για επιβολή; Αν υπήρχε πατριαρχία, ή τουλάχιστον αυτοσεβασμός, δεν θα ακούγαμε δηλώσεις σαν αυτές του συγγραφέα Maurizio Maggiani, για τον οποίο «η αρρενωπότητα είναι ένας υπολειπόμενος χαρακτήρας του ανθρώπινου είδους». Ένα εντυπωσιακό μίσος για τον εαυτό σε συνδυασμό με μίσος κατά της φύσης. Μακάρι να είχε δίκιο ένας δημοσιογράφος από τη Repubblica, συγγραφέας μιας κλαψουρίστικης αντιανδρικής ομιλίας σύμφωνα με την οποία «το προοδευτικό αρσενικό δεν υπάρχει». Δυστυχώς υπάρχει και κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στον εαυτό του, στα παιδιά του, στο κοινωνικό σύνολο.
Τέλος, αν υπήρχε πατριαρχία, τα παιδιά και οι νέοι δεν θα εμπιστεύονταν τόσο συχνά τις μητέρες τους. Το φταίξιμο των φυγάδων πατεράδων, φυσικά, ανεύθυνων, αλλά και μιας στάσης που βάζει στο επίκεντρο τη φροντίδα (το μητρικό, γυναικείο στοιχείο) παρά την καθοδήγηση ή το παράδειγμα. Δεν θα είχαμε γενιές αγοριών και εφήβων που εκπαιδεύονται στο σχολείο κυρίως από δασκάλες, ακολουθούμενες κυρίως από γυναίκες ψυχολόγους. Σίγουρα όχι ανίκανες φιγούρες, αλλά τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται ανδρικά πρότυπα. Οι μητέρες, οι δασκάλες και οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να τα προσφέρουν. Αλλά ο Θεός ξέρει πόση ανάγκη υπάρχει για αρρενωπότητα, κατανοητή ως σθένος, εγκράτεια, ασφάλεια, αυτοκυριαρχία, ικανότητα να δίνεις κατεύθυνση. Από ένστικτο και για να ακολουθήσουν την κυρίαρχη κουλτούρα, πάρα πολλές μητέρες δικαιολογούν τα πάντα, ενώ οι γυναίκες δασκάλες ενσταλάζουν μια ύπουλη αίσθηση ενοχής στα νεαρά αρσενικά.
Απαγορεύονται οι δραστηριότητες στις οποίες δοκιμάζεται το θάρρος και η δύναμη: η βία που πρέπει να καταδικαστεί, η απόδειξη της οπισθοδρομικής, πρωτόγονης στάσης των αγοριών. Είναι ακριβώς το αντίθετο: ξεκάθαρη περίπτωση πρωτογονισμού είναι ο ίδιος ο Φίλιππος, ακόμη και στον τραγικοκομικό σχεδιασμό της δολοφονίας, στην αδυναμία αξιολόγησης των συνεπειών της, μέχρι μια απόδραση που έληξε λόγω έλλειψης βενζίνης. Οι νέοι άνδρες δεν διδάσκονται τον σεβασμό για τις γυναίκες, αλλά την απέχθεια για τον εαυτό τους. Είσαι βίαιος, ένας βιαστής, ένας προπηλακιστής, ένας ισχυρός μηχανισμός ψεμάτων του φωνάζει . Αν γίνει πατέρας, αναγκάζεται να είναι «μαμά», καλή φίλη των παιδιών του, επιδέξιος μόνο στην αλλαγή πάνας. Μας ανησυχεί η μόδα που απαιτεί από τους πατέρες των νεογέννητων να τα κρατούν στην αγκαλιά τους ή σε πορτ-μπεμπέ πίσω από την πλάτη τους, παρά στην αγκαλιά τους, με δύναμη, ζεστασιά και προστασία.
Πρέπει να πιστέψουμε, εμείς οι άνδρες - ήδη ένοχοι, σε αυτό το μέρος του κόσμου, ότι είμαστε λευκοί και κανονικοί, δηλαδή στρέιτ - ότι είμαστε το αποτυχημένο προϊόν της δημιουργίας ή της εξέλιξης αντίστροφα. Τις ίδιες μέρες με τη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης γύρω από τον θάνατο της Giulia, η νεοκουλτούρα χτυπά άλλο ένα πλήγμα. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος του 3ου αιώνα (Σύμφωνα με έναν ιστορικό Elagabualus πρόσφερε «μεγάλα χρηματικά ποσά» σε «οποιονδήποτε γιατρό» που θα μπορούσε να «τής δώσει έναν κόλπο» . Είναι διαμάχη. Στην Αγγλία.(fdb) αποκαθίσταται: η νέα ποινή - αθώωση σε εκκρεμότητα αγιασμού – είναι ότι ήταν τρανσέξουαλ. Στην πραγματικότητα ήταν ιερέας της ανατολικής θεότητας της Ίσιδας και προσπάθησε να εισαγάγει τη λατρεία του Ακατάκτητου Ήλιου στη Ρώμη, προκαλώντας ισχυρή αντίσταση που οδήγησε στη δολοφονία του. Ήταν γνωστός για τη σεξουαλική υπερβολή και είχε τουλάχιστον πέντε γυναίκες και δύο «συζύγους». Η Βικιπαίδεια, η Βίβλος της πολιτικής ορθότητας, περιγράφει τις διαμάχες γύρω από το «φύλο» και τον «σεξουαλικό του προσανατολισμό».
Ποιο είναι το μεταμοντέρνο γυναικείο μοντέλο; Πρώτα απ' όλα, μη μάνα, τόσο που υπάρχει κίνημα χωρίς παιδιά , απαλλαγμένες από παιδιά, σαν να είναι φυλακή νά γεννήσεις. Τότε ο virago ενδιαφέρεται μόνο για την επιτυχία, για μια καριέρα, της οποίας η εικονογραφία είναι αυστηρά παντελόνι και σακάκι, μια υποτιμητική μίμηση, λόγω κυνισμού και απανθρωπιάς, αρνητικών ανδρικών μοντέλων. Ή ένας λιθοβολητής που διεκδικεί ψευδοελευθερίες που μετατρέπονται σε εθισμούς.
Μια «φεμινιστική» (;) αφίσα της ισπανικής κυβέρνησης, πολύ αφοσιωμένη σε θέματα «φύλου», δείχνει ένα κορίτσι λεία του αλκοόλ, με αξιοθρήνητη εμφάνιση, φρέσκια από άγρια νύχτα, δίπλα σε λεζάντα - σύνθημα: μόνη και μεθυσμένη θέλει να πάει σπίτι. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το δικαίωμα να μην υφίστανται παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση, αλλά δεν θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων σε εκστρατείες κατά του αλκοολισμού και των ναρκωτικών; Αδύνατον: η ελευθερία θα υπονομευόταν, θα μειωνόταν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να κάνει κανείς ό,τι θέλει, ιδιοτροπία ή πάθος, ακόμη και καταστροφικό και αυτοκαταστροφικό. Τα απεχθή επεισόδια όπως οι κατηγορίες για βιασμό στα παιδιά διάσημων προσώπων έχουν κοινό χαρακτηριστικό την κατάχρηση αλκοόλ και «ουσιών», μια χυδαία, ψυχαναγκαστική ψυχαγωγία άδειων ανθρώπων (ανδρών και γυναικών) μέσα σε εκκωφαντική μουσική και μια ασυδοσία που πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα. της πορνογραφίας και της αδιαφορίας μεταξύ πραγματικού και εικονικού.
Αν ο Φίλιππο και άλλοι εκρήγνυνται σε φρικτές πράξεις είναι επίσης επειδή το κυρίαρχο μοντέλο είναι η εμπορευματική μορφή, η κατανάλωση. Τα ανθρώπινα όντα δεν είναι πράγματα, η Τζούλια δεν ήταν του Φίλιππο, αλλά πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε σε όσους έχουν μάθει από την κοινωνία ότι όλα είναι «δικαίωμα», ακόμη και ιδιοτροπίες, ακόμη και χειρονομίες κατοχής του Άλλου που θα είχε τουλάχιστον μια υγιής εκπαίδευση θά είχε τουλάχιστον στιγματίσει. Η αντίδραση στην απόρριψη γίνεται η γκρίνια του παιδιού που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τά «λέει στη μητέρα του, ή στη δασκάλα». ή η αγανακτισμένη αποσταθεροποίηση που μερικές φορές οδηγεί σε εκδικητική βία, δραματική στις συνέπειές της, αλλά παιδική γιατί είναι η αντίδραση κάποιου που έχει χάσει το παιχνίδι. Βρεφικές γενιές, μπερδεμένες καθώς δεν έχουν όριο, δίδαξαν τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού. Όποιος δεν δέχεται ποτέ απορρίψεις, που δεν ακούει ποτέ κάποιο υγιές «όχι» από πατέρα και μητέρα, πώς μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε στην πορεία της ζωής του;
Ένα περαιτέρω στοιχείο αυτού και άλλων γεγονότων είναι προβολικό, υποκατάστατο. Μόλις ηττηθεί η ταξική πάλη, βασιλεύει ο πόλεμος των φύλων. Διαίρει και βασίλευε , όπως πάντα. Ο κόσμος της αγοράς είναι ατομικιστικός, αρνείται τη διάσταση της κοινότητας, μας διδάσκει να μισούμε τους άλλους ως ανταγωνιστές , λένε οι κωμικοί που αγαπούν το Globish newspeak . Τίποτα καλύτερο, για την ολιγαρχία στην εξουσία, από τον πόλεμο μεταξύ ανδρών και γυναικών, την εφεύρεση της γυναικοκτονίας, τον «περισσότερο» φόνο που καταστρέφει την ισότητα ενώπιον του νόμου.
Η ανταγωνιστική αντίθεση, που βιώνεται με τη μορφή της συνεχούς πάλης μεταξύ καβγατζήδων, αμεταβίβαστων, θυματοποιημένων μειονοτήτων, αποφασισμένων να διεκδικήσουν προνόμια ή αποζημιώσεις, αποτελεί ασφάλιση για τη ζωή και την αναπαραγωγή του τρέχοντος κοινωνικού, οικονομικού και ανθρωπολογικού μοντέλου, όσο φρικτό καί χρεωκοπημένο κι αν είναι. . Μέσα σε όλα αυτά εμφανίζεται ένας περίεργος πέτρινος καλεσμένος: ο Σατανισμός. Τέτοιες αναφορές υπήρχαν στο μπλουζάκι που φορούσε η αδερφή της Giulia, μια πολύ νεαρή Erinni που κατηγόρησε ολόκληρο τον κόσμο για την τραγωδία, συνοψίζοντας σε λίγες φράσεις ολόκληρο το ρεπερτόριο των κλισέ της αυτοαποκαλούμενης προοδευτικής υποκουλτούρας.
Πρέπει να συγχωρεθεί, γιατί ο πόνος της αφαιρεί τις αισθήσεις και λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Σίγουρα δεν φαντάζεται τις έννοιες των περίεργων συμβόλων στα ρούχα της. Ωστόσο, φαίνεται να βλέπουμε στις συνεχιζόμενες εξάρσεις τη δράση ενός λογικά απροσδιόριστου, κακοήθους στοιχείου. Ο Emil Cioran έγραψε ότι κάθε πολιτισμός που πεθαίνει περιμένει πάντα τον βάρβαρό του, αυτόν που του δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Πώς μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικά τον κόσμο που παράγει πάρα πολλούς Philips, που επικροτεί περήφανα κάθε αντιστροφή, καταστρέφει τον πατέρα, ποινικοποιεί τους άνδρες και την οικογένεια, υποτιμά τις γυναίκες, κοροϊδεύει τη μητέρα, μετατρέπεται σε θερμοκοιτίδα στην υπηρεσία των πλουσίων ζευγαριών (γκέι και στρέιτ) γιατι είναι ένα παιδί «δικαίωμα» να πληρώνεται σε χρήματα; Η εποχή του Ηλιογάβαλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου