Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«ΤΟΝΤ: Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» Από Συντακτική ομάδα Inchiostronero

Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μια σκέψη που δεν καλύπτεται από την ατλαντική και ευρωπαϊκή βρωμιά

                                           ΑΠΟΔΟΣΗ
Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Emmanuel Todd, ο διάσημος ιστορικός και κοινωνιολόγος έφτασε στη Μπολόνια πριν από τρεις ημέρες για να παρουσιάσει την ιταλική μετάφραση του τελευταίου του βιβλίου, la Defaite de l'Occident (Η ήττα της Δύσης), το οποίο δεν βρίσκεται μόνο στην κορυφή των charts σε όλες τίς ηπείρους, αλλά έχει προκαλέσει σκάνδαλο και αμηχανία στίς αυγοκεφαλές που στο μεταξύ έχουν μετατραπεί σε κεφάλια κότας γιατί στο κάτω κάτω ο ιδιοκτήτης πληρώνει και εγγυάται την προβολή. Αλλά στό μεταξύ ξέρουμε ότι το χελιδόνι ενός ευφυούς λόγου δεν κάνει καλοκαίρι όταν τα κοράκια πετούν κατά χιλιάδες κραυγάζοντας συνθήματα και επομένως δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μπερδευτεί η ηλίθια αφήγηση με κάποιες εφάπαξ διαυγείς σκέψεις. Για τους New York Times, μια εφημερίδα για την οποία η πραγματική αλήθεια αποτελεί διαβόητη παραπληροφόρηση, ο Τοντ είναι ένας εκκεντρικός, μια λέξη που στη γλώσσα των αφεντικών σημαίνει ακίνδυνος. Πήρε λοιπόν συνέντευξη κάτω από τους Δύο Πύργους χωρίς φόβο ότι κάποιο κουρελιασμένο δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης που βρίσκουμε στον τηλεπρομηθευτή θα παρέμβει.

Είναι η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μια σκέψη που δεν καλύπτεται από ατλαντιστικές και ευρωπαϊκές βρωμιές, μια άποψη που εκπλήσσει για τα ξεκάθαρα στοιχεία της. Η γενική θέση του Todd είναι ότι η Ευρώπη έχει εκχωρήσει την εκπροσώπησή της και την ίδια της την ψυχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποτελεί μείζον πρόβλημα σε μια εποχή που η αμερικανική ηγεσία αποτυγχάνει. Αλλά ας διαβάσουμε τα λόγια του, φτάνοντας στο σημείο, που μου επιτρέπει - si parva licet componere magnis - ( "αν επιτρέπεται να συγκρίνουμε μικρά πράγματα με μεγάλα" ) να συνδέσω την κεντρική ιδέα του Τοντ με αυτό που λέω συχνά σε αυτό το blog: «Ένας πόλεμος έχει ξεκινήσει. Είναι το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου που θα κρίνει τη μοίρα της Ευρώπης. Εάν η Ρωσία ηττηθεί στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή υποτέλεια στους Αμερικανούς θα παραταθεί για έναν αιώνα. Αν, όπως πιστεύω, ηττηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ θα διαλυθεί και η Ευρώπη θα μείνει ελεύθερη. Ακόμη πιο σημαντικό από μια ρωσική νίκη θα είναι η παύση του ρωσικού στρατού στον Δνείπερο και η απροθυμία του καθεστώτος Πούτιν να επιτεθεί στρατιωτικά στη Δυτική Ευρώπη. Με 144 εκατομμύρια κατοίκους, μειούμενο πληθυσμό και 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (56 φορές την επιφάνεια της Ιταλίας) το ρωσικό κράτος ήδη αγωνίζεται να καταλάβει το έδαφός του. Η Ρωσία δεν θα έχει ούτε τα μέσα ούτε την επιθυμία να επεκταθεί μόλις ανασυγκροτηθούν τα σύνορα της προκομμουνιστικής Ρωσίας. Η δυτική ρωσοφοβική υστερία, που φαντασιώνεται την επιθυμία για ρωσική επέκταση στην Ευρώπη, είναι απλώς γελοία για έναν σοβαρό ιστορικό. Το ψυχολογικό σοκ που περιμένει τους Ευρωπαίους θα είναι να καταλάβουν ότι το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για να μας προστατεύει αλλά για να μας ελέγχει».

Η θεμελιώδης ιδέα είναι επομένως ότι η ήττα της Ουκρανίας είναι μια νίκη για την Ευρώπη. Φυσικά, ότι η Ευρώπη δεν είναι τίποτα άλλο από το χαρτί άνθρακα του ΝΑΤΟ, όχι αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι. Για να έχουμε ειρήνη σε αυτή την ήπειρο και να μπορούμε να έχουμε ελεύθερες σχέσεις με όλες τις περιοχές του πλανήτη, πρέπει να απελευθερωθούμε από τη λαβή των ΗΠΑ. Αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ακόμα κι αν στο μυαλό πολλών, που αναπτύχθηκε στα φυτώρια των μέσων ενημέρωσης των τελευταίων τεσσάρων ή πέντε δεκαετιών, έχει διαμορφωθεί ως αποτύπωμα που δύσκολα σβήνεται. Αλλά ίσως όταν το να είσαι υπηρέτης γίνεται τρομερό και ενοχλητικό, ακόμη και τα παπάκια θα το καταλάβουν.

«TODD: LA SCONFITTA UCRAINA È UNA VITTORIA PER L’EUROPA» - Inchiostronero

Δεν υπάρχουν σχόλια: