Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ. από τον Roberto Pecchioli

του Roberto PECCHIOLI

Η ώρα είναι εννιά το πρωί του Σαββάτου αλλά οι δρόμοι και οι πλατείες της γειτονιάς -από τις πιο πολυπληθείς και ζωντανές της πόλης- είναι έρημοι. Η εβδομαδιαία αγορά είναι σχεδόν ανύπαρκτη: λίγοι πάγκοι, οι γενναίοι μικροπωλητές -σχεδόν όλοι ξένοι- ελπίζουν για τις επόμενες ώρες. Στην πραγματικότητα, δεν βρέχει, παρά τον θυελλώδη ουρανό και τον πορτοκαλί συναγερμό που εξέδωσαν οι αρχές. Αναμένεται  τρελή βροχή, αλλά μια βραχύβια, μέτριας έντασης νεροποντή δεν θα φτάσει παρά μόνο μετά το μεσημέρι. Ο φίλος του εφημεριδοπώλη είναι εξαγριωμένος για τις χαμηλές πωλήσεις, αλλά καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι είναι κρυμμένοι στο σπίτι λόγω του προκαλούμενου φόβου. Της κακοκαιρίας φυσικά, αλλά τελικά της φυσιολογικής ζωής, της αντιμετώπισης της πραγματικότητας όπως κάναμε πάντα. Οι σπάνιοι περαστικοί έχουν σχεδόν ολόλευκα μαλλιά. Εντυπωσιάζει ότι οι νέοι είναι οι πιο κομφορμιστές, οι πιο πιστοί  του λόγου της εξουσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κλιματικά γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και ότι τα θεσμικά όργανα έχουν καθήκον να προετοιμάσουν κάθε εργαλείο για τη μείωση των κινδύνων. Το θέμα είναι άλλο. αφορά την υπακοή των ανθρώπων, την παθητικότητά τους, την ευπιστία που μάγεψε η «επιστήμη». Κάνουμε αυθόρμητα, έστω και με πειθαρχία, αυτό που θέλουν οι υπεύθυνοι. Το σύστημα προειδοποίησης καιρού είναι ένα τρομερό προειδοποιητικό φως. Το φθινόπωρο οι βροχές είναι κανονικές, γενικά άφθονες. Φέτος περισσότερο από το συνηθισμένο, είναι αλήθεια, αλλά δεν δικαιολογούν τη συνεχή κατάσταση συναγερμού που δεν λύνει πολλά. Η παραμέληση μισού αιώνα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η πολιτική βούληση να μην δημιουργηθούν υποδομές, οδηγούν σε καταστροφές, απώλειες ανθρώπινων ζωών, παραμορφώνουν την περιοχή και ρίχνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη φτώχεια. Αυτό συνέβη στην Emilia Romagna, ενώ στη Σικελία τα νερά της βροχής, ευλογημένα σε περιοχές όπου ο περήφανος τεχνολογικός άνθρωπος, την τρίτη δεκαετία της τρίτης χιλιετίας δεν κατάφερε ακόμη να εξασφαλίσει τρεχούμενο νερό σε πολλές πόλεις, ρέουν στη θάλασσα. για τις άθλιες συνθήκες φρεατίων, δεξαμενών και σωλήνων.

Από την άλλη έχουμε το σύστημα ειδοποίησης. Είμαστε σε εγρήγορση, για ότι χρειάζεται. Κίτρινο αν οι βροχές (που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «φαινόμενα») είναι, ας πούμε, κανονικές, πορτοκαλί για καταιγίδες, κόκκινες για έκτακτες ανάγκες. Σε μια πόλη στη Ριβιέρα της Λιγουρίας, μια διαφημιστική πινακίδα στην άκρη του δρόμου παρέχει επίσης μια κωμική πράσινη ειδοποίηση, η οποία κάνει ακόμη και τις συνηθισμένες συνθήκες ανησυχητικές. Εκεί πέφτει ο γάιδαρος, εκδηλώνεται δηλαδή το αληθινό πρόσωπο του συστήματος στο οποίο έχουμε βυθιστεί. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, δηλαδή μας αναγκάζουν να ζούμε φοβισμένοι, ανήσυχοι. Θα βρέξει, δεν θα βρέξει, θα γίνει παγκόσμια πλημμύρα ή όχι; Σε περίπτωση αμφιβολίας, όλοι σε εθελοντικό κλείδωμα. Στη Μπολόνια, ο δήμαρχος, αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος, απαγόρευσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα παρόλο που δεν έβρεχε την ημέρα του αγώνα. Είτε υπερβολικός φόβος είτε αίσθημα ευθύνης, η κανονική ζωή έχει διακοπεί από ένα αναμενόμενο γεγονός που δεν συνέβη.

Το θέμα με το οποίο είμαστε παθιασμένοι - είμαστε μέρος μιας μικροσκοπικής μειοψηφίας που προσκολλάται στη συγκεκριμένη ελευθερία και επομένως δυσπιστούμε - είναι ο φόβος που ενσταλάσσεται στο σώμα της κοινωνίας, στα άτομα και στην κοινότητα. Έρημες πόλεις γιατί ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτοάμυνας, η νίκη του φόβου. Είμαι σε εγρήγορση, όπως οι τρέμοντες που φορούν μάσκες ή οι  εμβολιασμένοι. Ο νεαρός, προσεκτικός γιατρός ασφάλισης υγείας μας καλεί «τουλάχιστον» να κάνουμε μια ένεση κατά της γρίπης, αν πραγματικά δεν θέλουμε να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε μια ακόμη ένεση γενετικού ορού κατά του κορωνοϊού. Ποτέ δεν ξέρεις, είσαι κάποιας ηλικίας. Τελικά τι σου κοστίζει; Όσοι ζουν με φόβο πεθαίνουν κάθε μέρα, είπε κάποιος. Σωστή σύνεση ναι, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τον συνεχή συναγερμό, την εξαντλητική ένταση και την καρδιά που χοροπηδάει χίλιες φορές την ημέρα. Η προειδοποίηση εξυπηρετεί πάνω από όλα τη δύναμη, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα - η καταιγίδα θα φτάσει ούτως ή άλλως. Αν δεν κολλήσουμε γρίπη, θα πάθουμε κάποια άλλη ασθένεια - αλλά προσποιείται ότι νοιάζεται για εμάς. Μητρική, καθησυχαστική, μας ζητάει «μόνο» υπακοή. Μείνετε σε εγρήγορση, γιατί θα βρέξει. Όπως συνέβαινε πάντα, το φθινόπωρο. Η αγορά κρατήθηκε ούτως ή άλλως, οι άνθρωποι φορούσαν αδιάβροχα και γαλότσες, εξοπλίστηκαν με ομπρέλες και συνέχισαν τη ζωή.

Ο γραφέας πήρε το καλύτερο του μάθημα σε ηλικία οκτώ ή εννέα ετών, την πρώτη χιονόπτωση που αντιμετώπισε. Η μητέρα τον ανάγκασε να πάει σχολείο. Έχεις τις μπότες, τα γάντια, το κασκόλ, το καπέλο, το σχολείο είναι πεντακόσια μέτρα από το σπίτι, πήγαινε και μην κάνεις φασαρία. Τότε ήταν υπέροχο να φτιάξεις χιονόμπαλες, να φτιάξεις λευκούς χιονάνθρωπους, να ζήσεις μια νέα εμπειρία. Αν είχαν ήδη εφευρεθεί οι καταστάσεις συναγερμού, θα είχαν κλείσει το σχολείο. Προφανώς πρέπει να αποφεύγουμε τα χειρότερα, αλλά η υπερβολική προστασία μας κάνει εύθραυστους, αδύναμους, ανίκανους να αντιδράσουμε. Αν κλειδωθούμε στο σπίτι με καγκελωμένα παράθυρα λόγω πορτοκαλί συναγερμού, τι θα κάνουμε σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας, αντιλαϊκών νόμων, άρνησης ελευθερίας, κατάργησης δικαιωμάτων; Τίποτα: λέγεται ανθεκτικότητα, η τέχνη του να αντέχεις χωρίς να χτυπάς μάτι.

Ένας γείτονας, πριν από μέρες, παραπονέθηκε για τη βροχή γιατί δεν είχε κηρυχθεί συναγερμός. Ξαφνική νεροποντή: καταχρηστική, μη εξουσιοδοτημένη νεροποντή. Η μανία για έλεγχο, η ανάγκη για πρόβλεψη, η απαίτηση για ενσωματωμένη προστασία γίνονται μαζική συμπεριφορά. Είμαστε φανταστικά ελεύθεροι και φανταστικά υγιείς, χρειαζόμαστε φάρμακα, θεραπείες, καθησυχαστικές ενέσεις. Όλα θα πάνε καλά, αλλά μόνο αν κάνεις αυτό που θέλουμε, θα είναι το μήνυμα. Φοβισμένα παιδιά εξαρτημένα από μια μάνα κότα που δεν τα αφήνει να μεγαλώσουν. Η φιλεύσπλαχνη γάτα έκανε τα γατάκια τυφλά, σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, όταν οι προειδοποιήσεις για το κλίμα συνίστατο στην ερμηνεία του ανέμου, της κατεύθυνσης των σύννεφων και, κατά Θεόν, προσοχή στο ημερολόγιο. Το καλοκαίρι μας προειδοποιούσαν για τις αναπόφευκτες υψηλές θερμοκρασίες, καλώντας μας να πίνουμε νερό και όχι αλκοόλ, να τρώμε ελαφριά γεύματα και να μην βγαίνουμε έξω στη ζέστη. Αυτό δεν μάθαμε ως παιδιά, από γονείς και από την εμπειρία; Όσον αφορά τον μεσημεριανό καύσωνα, χωρίς να χρειάζεται συναγερμός, είχαμε την αντίωρα, τις πρώτες απογευματινές ώρες της καλοκαιρινής μέρας, προορισμένες για ξεκούραση λόγω καύσωνα.

Δεν χρειάζονταν προτροπές ή συναγερμοί, ξέραμε ότι το φθινόπωρο βρέχει, το χειμώνα κάνει κρύο και το καλοκαίρι κάνει ζέστη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λίγοι περαστικοί τα πρωινά του Σαββάτου ήταν ηλικιωμένοι, όχι ιδιαίτερα επιρρεπείς -λόγω διαφορετικών ανατροφών- στον φόβο του πολύχρωμου συναγερμού. Η ιδέα του απόλυτου ελέγχου των πράξεων και των γεγονότων, της προστασίας από συνέπειες, μας κάνει να ζούμε σε μια φούσκα, αφαιρώντας ένα κομμάτι ζωής, της περιπέτειας του υπάρχοντος, του «είναι εκεί». Τα σπίτια γίνονται καταφύγια κατά των πάντων, φαρμακεία, ενώ η μετεωρολογία μετατρέπεται σε θέαμα τσίρκου των ΜΜΕ. Καταλήγουμε να συζητάμε ισοβαρείς, σώματα σύννεφων, αντικυκλώνες, περιοχές υψηλής ή χαμηλής πίεσης στο μπαρ ή στην αγορά. Φόβος και τρόμος - σημαντικός τίτλος έργου του χριστιανού υπαρξιστή Κίρκεγκωρ - μεταμφιεσμένο σε προσοχή, φροντίδα, προνοητικότητα, καρπός ανώτερης ευγένειας.

Το commuter kit που κουβαλούσαμε μαζί μας για χρόνια αποτελούνταν από μια ομπρέλα, χαρτί υγείας, ένα παυσίπονο. Σήμερα θα πρέπει να γεμίσουμε ένα σακίδιο με φάρμακα, ανταλλακτικά ρούχα, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς και την εφαρμογή για διάφορες και πιθανές ειδοποιήσεις. Ο φόβος - φρίκη, μερικές φορές - της πραγματικότητας δεν σε αφήνει να ζήσεις με φυσικό τρόπο, σου αφαιρεί χαρά, ευκαιρίες, σε κλείνει με στολή κατάδυσης. Δύτες από φόβο μήπως αντικρίσουν τη θάλασσα. Λίγο παρανοϊκοί και πολύ υποχόνδριοι από τη θέληση της εξουσίας, θύματα ενός ανίκανου άγχους που τους κάνει να ζουν κρυφά, καχύποπτα, επιφυλακτικά. Φόβος να αναπνεύσουμε σαν υγιείς μάσκες, περιμένοντας με αγωνία κινδύνους από τους οποίους υποχωρούμε, κρυμμένοι - στρουθοκάμηλοι με το κεφάλι στην άμμο - για να αποφύγουμε συνέπειες που θα φτάσουν ούτως ή άλλως και θα μας βρουν χαμένους. Ακριβώς αυτό απαιτεί μια δύναμη παρόμοια με τον άνθρωπο του βουτύρου στον Πινόκιο, που μεταμόρφωσε τα παιδιά σε γαϊδούρια για να τα πάει στο Mangiafuoco, όχι στη φανταστική χώρα των παιχνιδιών. Κάθε ειδοποίηση, δικαιολογημένη ή όχι, είναι μια επιπλέον πρέζα φόβου, ένας νέος τρόμος που πρέπει να διώχνεται κάτω από την καθησυχαστική πτέρυγα τεχνικών, ειδικών, ανωτέρων.

Τι θα κάνουμε σε περίπτωση πολέμου, Θεός φυλάξοι; Πώς αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της ζωής, από την εργασία στην επισφάλεια, από την ασθένεια στη Μεγάλη Απομάκρυνση, τον θάνατο που περιμένει στο τέλος του μονοπατιού; Δεν θα είναι ο φόβος, δεν θα είναι η εγρήγορση που θα μας σώσει. Ο πατέρας Δάντης αντιλήφθηκε το ανθρώπινο νόημα της ζωής καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, κάνοντας τον Οδυσσέα να πει ότι παρά τους κινδύνους ξεκίνησε το ταξίδι του («η θέρμη που έπρεπε να γίνω ειδικός στον κόσμο») «αλλά έβαλα τον εαυτό μου για την ανοιχτή θάλασσα. «Δεν συνιστάται: προειδοποίηση καιρού. Και αν κάνει ζέστη, κόντρα στην ώρα από το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. 

  Nuovo Giornale Nazionale - ALL’ERTA STO!

Δεν υπάρχουν σχόλια: