Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ο Φραγκίσκος απορρίπτει τον «προσηλυτισμό» και υπογράφει κοινή δήλωση με τον ιμάμη της Τζακάρτα

Άρθρο της Εταιρείας του Αγίου Πίου


Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο μεγάλος ιμάμης Nasaruddin Umar
υπογράφουν κοινή δήλωση στο τέμενος Istiqlal

Το νόστιμο και σχετικό σχόλιο του ειδικού του Βατικανού Sandro Magister για το τελευταίο ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στη Νοτιοανατολική Ασία. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, στην
ιστοσελίδα του Settimo Cielo , ο ειδικός του Βατικανού Sandro Magister σχολίασε το ταξίδι του Πάπα στην Ινδονησία.

«Μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε για το πρώτο και κύριο σκέλος του ταξιδιού του, ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε αμέσως την αιώνια προειδοποίησή του: « Μην κάνετε ποτέ προσηλυτισμό ».
Αυτή η προειδοποίηση δεν εμφανίστηκε στην ομιλία που επρόκειτο να διαβάσει στις 4 Σεπτεμβρίου ενώπιον των ινδονησιακών αρχών στο προεδρικό μέγαρο στην Τζακάρτα, αλλά ήταν η πρώτη αυθόρμητη προσθήκη που έκανε ο Πάπας στην πρώτη ομιλία του ταξιδιού του».

Και ο Μάγκιστερ θυμήθηκε: «Με τα χρόνια, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει δεκάδες και δεκάδες φορές ενάντια στον προσηλυτισμό. Αυτό είναι ένα αληθινό μάντρα του κηρύγματος του. […] Για τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, η ασθένεια που διαστρεβλώνει την Εκκλησία σήμερα είναι αυτή του υπερβολικού, αναγκαστικού, επιφανειακού ιεραποστολικού χαρακτήρα, που μετριέται με τον αριθμό των νέων οπαδών.

«Και αντ' αυτού, αν υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα στην Εκκλησία των τελευταίων πενήντα ετών, δεν είναι η υπέρβαση, αλλά η κατάρρευση της ιεραποστολικής ώθησης. […] Ο λόγος για τον οποίο ο Φραγκίσκος συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά του προσηλυτισμού παραμένει μυστηριώδης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σπάνιες ιεραποστολικές επεκτάσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στη σημερινή Εκκλησία -σχεδόν παντού που δεν αναπτύσσονται, αλλά παρακμάζουν- οφείλονται στον προσηλυτισμό».

Αντίθετα, ο Sandro Magister υπογραμμίζει την κοινή χειρονομία του Φραγκίσκου και του μεγάλου ιμάμη της Τζακάρτα: «Η επίσκεψη στο τέμενος Istqlal στην Τζακάρτα ήταν μια άλλη σημαντική στιγμή του ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου, με την υπογραφή κοινής δήλωσης με τον μεγάλο Ιμάμη Nasaruddin Umar. . Αυτή η δήλωση ακολουθεί το Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφότητα , που υπογράφηκε το 2019 στο Άμπου Ντάμπι από τον Πάπα και τον Μέγα Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ, Ahmed El-Tayyeb .

«Αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν, οι συγκρούσεις που ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο έθεσαν σοβαρά προβλήματα στον διαθρησκευτικό διάλογο και στην κοινή πορεία προς την ειρήνη. Αρκεί να θυμηθούμε ότι λίγες ώρες μετά την τρομερή σφαγή [της 7ης Οκτωβρίου 2023] ανυπεράσπιστων Ισραηλινών πολιτών, ο ίδιος ο El-Tayyeb υπέγραψε μια δήλωση απόλυτης υποστήριξης στους δράστες της: τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Ιταλό ανταποκριτή του Βατικανού, «η αγκαλιά μεταξύ του Πάπα και του Μεγάλου Ιμάμη της Τζακάρτα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης. Μια αλλαγή που είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων στον κόσμο».

Και ο Magister δείχνει τι μπορεί να προσελκύσει τον Φραγκίσκο στο ινδονησιακό Ισλάμ: « Bhinneka tunggal ika , ενωμένο στις διαφορές (κυριολεκτικά: «πολλοί, αλλά ένας»), που είναι το εθνικό νόμισμα της Ινδονησίας, και μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο αγαπητό είναι στον Πάπα Φραγκίσκο, όπως ακριβώς η ευλογία του Παντοδύναμου Θεού που επικαλέστηκε στο προοίμιο του Συντάγματος, τις πέντε ενοποιητικές αρχές του Pancasila , της επίσημης φιλοσοφίας του Κράτους.

«Όπως η συμβολική «γκαλερί φιλίας» που συνδέει το τέμενος Istiqlal με τον κοντινό Καθολικό Καθεδρικό Ναό της Τζακάρτα. Γιατί σε αυτό το κοινό έδαφος ο Φραγκίσκος θέλει να προχωρήσει το μονοπάτι των θρησκειών και όλης της ανθρωπότητας. Όπως αποδεικνύεται από μια άλλη σημαντική στιγμή του ταξιδιού του».

Σε αυτό το σημείο, ο Magister δείχνει το δάχτυλο στην επίσκεψη που έκανε ο Πάπας στο «Movimento Scholas happeners , στη νέα του έδρα στην κεντρική Τζακάρτα, την πρώτη στη Νοτιοανατολική Ασία». Ο Μάγκιστερ θυμάται ότι «αυτό το Κίνημα ιδρύθηκε από τον Μπεργκόλιο στην Αργεντινή, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες.

«Σήμερα, αυτό το Κίνημα αποτελείται από ένα δίκτυο μισού εκατομμυρίου σχολείων σε πέντε ηπείρους και το 2015 ιδρύθηκε ως Ευσεβές Ίδρυμα Ποντιφικής Δεξιάς, με έδρα το Βατικανό. Αλλά για την «Πία», δεν υπάρχει τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Στις διάφορες ομιλίες που απηύθυνε ο Φραγκίσκος στίς Σχολές , η σιωπή για τον Χριστιανό Θεό, για τον Ιησού και για το Ευαγγέλιο, είναι σχεδόν θανατηφόρα.

«Η κυρίαρχη φόρμουλα είναι ο «νέος ανθρωπισμός» με μεγάλη ενίσχυση του «κοινού σπιτιού», της «καθολικής αλληλεγγύης», της «αδελφότητας», των «συγκλίσεων», του «καλωσορίσματος». Οι θρησκείες επίσης ομαδοποιούνται και εξουδετερώνονται σε έναν αδιάκριτο διάλογο. Οι καλεσμένοι σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι αστέρια της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού: από τον Τζορτζ Κλούνεϊ μέχρι τον Λιονέλ Μέσι .

«Όλα αυτά αντιπροσωπεύονται καλά από το όνομα που έδωσε ο Φραγκίσκος σε ένα νέο Πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε το 2023 και εμπιστεύτηκε το Scholas events : Universidad del sentido , Πανεπιστήμιο της σημασίας, στο οποίο «ό,τι διδάσκεται εκεί δεν είναι ένα δεδομένο πράγμα, αλλά η ίδια η ζωή». .

Και ο Magister δίνει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Στην Τζακάρτα, για να συμβολίσουν αυτό το αίσθημα αδελφοσύνης, οι μαθητές είχαν διακοσμήσει ένα «πολύεδρο της καρδιάς» με εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα που είχε φέρει ο καθένας και ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε τα δικά του: μια αναπαραγωγή του χαρακτήρα. του αργεντίνικου κόμικ Mafalda .

«Δεν είναι περίεργο που ένας Πάπας όπως ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο νοιάζεται τόσο πολύ για το σχολείο και την εκπαίδευση των νέων γενεών. αυτός που ανήκει στην Κοινωνία του Ιησού, που επί αιώνες έχει σχηματίσει τις κυρίαρχες τάξεις. Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η απουσία οποιασδήποτε χριστιανικής ιδιαιτερότητας στο φιλόδοξο εκπαιδευτικό του έργο.

Όσον αφορά την κοινή Διακήρυξη του Φραγκίσκου και του Μεγάλου Ιμάμη της Τζακάρτα, η οποία ακολουθεί το έγγραφο που υπογράφηκε με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ (4 Φεβρουαρίου 2019), είναι χρήσιμο να αναφερθούμε στη δήλωση του Don Davide Pagliarani, Ανωτέρου Στρατηγού της Εταιρείας Αγίου Πίου, με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2019.

« Το Έγγραφο για την Ανθρώπινη Αδελφότητα για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Κοινή Συνύπαρξη , που υπογράφεται από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μέγα Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ, είναι απλώς ένα σπίτι χτισμένο στην άμμο. Και επιπλέον, είναι μια ασέβεια που περιφρονεί την Πρώτη Εντολή του Θεού και που κάνει τη Σοφία του Θεού, που ενσαρκώθηκε στον Ιησού Χριστό που πέθανε για εμάς στον Σταυρό, να λέει ότι «ο πλουραλισμός και η ποικιλομορφία των θρησκειών» είναι σοφό θείο θέλημα. "

«Τέτοιες διακηρύξεις είναι αντίθετες με το δόγμα που δηλώνει ότι η Καθολική θρησκεία είναι η μόνη αληθινή θρησκεία (βλ . Πρόταση 21). Εφόσον είναι δόγμα, αυτό που αντιτίθεται σε αυτό ονομάζεται αίρεση. Ο Θεός δεν μπορεί να αντικρούσει τον εαυτό του».


Ο ΠΑΠΑΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΟΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΑΠΛΩΣ ΚΟΚΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: