Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Ας σκεφτούμε το μέλλον, αλλά χωρίς υπερβολές

του Marcello Veneziani


Μακροχρόνια . Η λέξη είναι άσχημη αλλά το νόημα είναι υποσχόμενο, ίσως συναρπαστικό, παρόλα αυτά λυτρωτικό. Επί τέλους, σε μια εποχή που όλα επιλύονται εντελώς βιαστικά, στο παρόν, βραχυπρόθεσμα , νιώθεις ότι γεννιέται ένα φιλοσοφικό ρεύμα, έστω, που μας φέρνει πίσω σε μεγάλες και μακροχρόνιες σκέψεις, οραματικές και διορατικές. Το γεγονός ότι η μακροπρόθεσμη σκέψη έχει ριζώσει ιδιαίτερα στη Silicon Valley και έχει κερδίσει τους δισεκατομμυριούχους της tech valley ίσως την κάνει πιο ελπιδοφόρα, αλλά οι πρώτες υποψίες ήδη γεννιούνται.

Καταλαβαίνεις αμέσως ότι δεν είναι θέμα κοσμοθεωρίας και σύλληψης της ζωής, όχι φιλοσοφίας, αλλά συνηθισμένου θέματος της επιβίωσης του πλανήτη και άρα των επόμενων γενεών. Μυρίζεις την Γκρέτα Τούνμπεργκ, το πράσινο, αυτούς που θέλουν να σώσουν τον πλανήτη ενώ ο άνθρωπος καταστρέφεται. όντως ποιος θέλει να σώσει τον πλανήτη από τον άνθρωπο; Καθαρός αέρας χωρίς ανθρώπους;

Διάβασα τη λεπτομερή έρευνα της Milena Gabanelli στο Corriere.it και δεν θα επαναλάβω τα ονόματα, άγνωστα σε εσάς αλλά και σε εμένα, αυτών των πραγματικών ή υποτιθέμενων φιλοσόφων, ερευνητών και επιχειρηματιών. Αλλά έχω ήδη εντυπωσιαστεί από τους αριθμούς: λέγεται ότι ο Homo sapiens είναι μόλις 300 χιλιάδων ετών (γνωρίζω πολλά πολύ διαφορετικά δεδομένα για το θέμα) ενώ οι προαναφερθέντες μακροπρόθεσμοι ασχολούνται με τα επόμενα 700 χιλιάδες χρόνια που θα είναι η φυσιολογική ή φυσική προοπτική επιβίωσης ενός είδους θηλαστικών. Βρίσκω διορατικούς αυτούς που φροντίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας ή τον πολιτισμό μας σε χιλιετίες. αλλά ό,τι εκτείνεται πέρα ​​από δύο χιλιάδες χρόνια, που είναι η μονάδα μέτρησης που προκλήθηκε από την έλευση του Χριστιανισμού, μου φαίνεται ότι χάνεται στο απροσδιόριστο. Πράγματι, για να είμαστε ειλικρινείς, όσοι ισχυρίζονται ότι ασχολούνται με τα επόμενα επτακόσιες χιλιάδες χρόνια δεν είναι διορατικοί και στοχαστικοί, αλλά μη ρεαλιστές και αλαζόνες. Αλλά είμαστε πραγματικά σε θέση να προστατεύσουμε χιλιάδες γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς και που σύμφωνα με τα τεχνοπροοδευτικά σχήματα θα είναι πολύ πιο προηγμένες και τεχνολογικά πιο ισχυρές από εμάς; Σκύψτε το κεφάλι σας, περιοριστείτε στο να κάνετε τον ρόλο σας, αρκεστείτε στο να μιλάτε για το μέλλον ή να στοιχηματίζετε στην αιωνιότητα. αλλά μην σκεφτείτε να σχεδιάσετε το μέλλον για ένα εκατομμύριο χρόνια ή λιγότερο. Δεν είναι δικό μας θέμα.

Η συζήτηση γίνεται πιο λογική όταν υποδεικνύεται μια πιο περιορισμένη περίοδος αναφοράς: όταν λέγεται, για παράδειγμα, ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης επέκτασης της τεχνητής νοημοσύνης με κίνδυνο να αποβάλλουμε, να στερήσουμε τον άνθρωπο. Στο οποίο προστίθεται ο κίνδυνος νέων πανδημιών και πυρηνικών πολέμων. Είναι πραγματικοί κίνδυνοι γιατί δεν αφορούν εποχές που είναι αδιανόητες για εμάς αλλά τους βιώνουμε ήδη, έχουν ήδη εκδηλωθεί. Άρα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το τέλος της ευφυούς ζωής στη γη είναι ένας κίνδυνος κάθε άλλο παρά απομακρυσμένος ή απροσδιόριστος: αν αναθέσουμε τα πάντα σε αλγόριθμους και σε αυτό που λανθασμένα ονομάζουμε Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ είναι Ηλεκτρονικός Εγκέφαλος (Η νοημοσύνη δεν είναι απλώς ένα φυσικό, νευροεγκεφαλικό γεγονός, καθώς αντ' αυτού είναι ο εγκέφαλος), κινδυνεύουμε πραγματικά να βρεθούμε μια μέρα, χωρίς να το καταλάβουμε, με ένα ατροφημένο μυαλό και τον εγκέφαλο κολλημένο μέσα σε ένα σκοτεινό δάσος διαδικασιών, εξωτερικών ερεθισμάτων, ελέγχων και κατευθύνσεων που προέρχονται από τη Μηχανή.

Η μεγαλομανία,
ή μάλλον η τρέλα, επιστρέφει όταν η συζήτηση επιστρέφει στον Γαλαξία ή όταν οι μακροπρόθεσμοι σκοπεύουν να αποικίσουν άλλους πλανήτες επειδή υπάρχει συνωστισμός εδώ: η ιδέα δεν είναι εντελώς τρελή και ουτοπική, κάτι κινείται ήδη, αλλά είναι τόσο περίπλοκο να σχεδιάζονται μαζικές πλανητικές μεταναστεύσεις, δημοφιλείς διαστρικές κινήσεις, που χρειάζεται λίγος υγιής και ειρωνικός ρεαλισμός για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ αυτού που μπορεί να γίνει και αυτού που μπορεί μόνο να φανταστεί κανείς. Ταΐστε αυτούς που πεινούν σήμερα αντί να εστιάζετε τα πάντα σε καινοτόμες τεχνολογίες, λέει ένας επιστήμονας που χτυπά τη χορδή του Gabanelli. Και αυτό είναι επίσης ωραίο να το λέμε, πιο δύσκολο να γίνει, αλλά μπορεί να γίνει κάτι συγκεκριμένο.

Η προοπτική ότι η μοίρα της ανθρωπότητας ανατίθεται στους γίγαντες της Big Tech παραμένει ανησυχητική και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό θα καθοδηγούνται από σοφούς και ευεργέτες της ανθρωπότητας και όχι από επίδοξους κυρίους του κόσμου. Ο Μασκ είναι ήδη από τους καλύτερους, αλλά ο ισχυρισμός του ότι μας οδηγεί στο μέλλον, ακριβώς στον εγκέφαλο, παραμένει ανησυχητικός. Θα ήμουν ευτυχής αν έδινε εποικοδομητική υποστήριξη στον Τραμπ να πάει στον Λευκό Οίκο και να κάνει κάτι καλό.

Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, εν τω μεταξύ, αφήνουν τους εαυτούς τους να δελεάζονται από τό μακροπρόθεσμο. Δεν θέλω να είμαι κακόβουλος, αλλά είναι όλοι πρώην πρωθυπουργοί που μόλις βγουν από το παιχνίδι, αν δεν γίνουν σύμβουλοι και λέκτορες όπως ο Μπίλι Κλίντον, ο Τόνι Μπλερ και ο Ματέο Ρέντσι, αρχίζουν να παίζουν το μέλλον και το διαπλανητικό Καθολικό.

Τελικά, μου φαίνεται ότι ο επιστήμονας Federico Faggin, που αναφέρεται στην έρευνα της Corriere, είναι πιο σοφός, δύσπιστος απέναντι στο μακροπρόθεσμο, το οποίο θεωρεί «υλιστικό» και δεσμευμένο να αυξήσει τη δύναμη και το κέρδος των Lords of Big Tech. και βάζει φρένο στην τεχνητή νοημοσύνη, της οποίας τα μεγάλα πλεονεκτήματα αναγνωρίζει αλλά τα περιορίζει σε έναν τομέα που δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την αυτογνωσία, την ελεύθερη βούληση και τον ανθρώπινο σχεδιασμό. Η μηχανή δεν έχει ηθική, δεν έχει καρδιά, δεν έχει ευαισθησία, δεν έχει ψυχή και δεν μπορεί να αγαπήσει ή να διεγείρει αγάπη ή να γεννήσει αγαπώντας. Στο τέλος η μπάλα επιστρέφει στην αφετηρία, στον άνθρωπο, με την έρευνά του, το μεγαλείο του και τα όριά του. Και επιστρέψτε στην εποχή μας, στον κόσμο μας, σε εμάς τους ζωντανούς ανθρώπους.

Να είστε ευτυχισμένοι άνθρωποι εδώ, λέει ο Δάντης, δεν προσποιούμαστε ότι αντικαθιστούμε το θείο ή το μυστήριο και τις χιλιάδες επόμενες γενιές. Ας περιοριστούμε στο να δοκιμάσουμε το δύσκολο έργο της σωτηρίας του πολιτισμού μας, της παρούσας ανθρωπότητας, με τον πολιτισμό και τη φύση, τη νοημοσύνη και τη σκέψη της από τους κινδύνους του σήμερα και του αύριο, και όχι σε πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια. Ας παραδώσουμε επάξια τον κόσμο στους διαδόχους μας σύμφωνα με την παράδοση. σε δέκα χιλιάδες γενιές δεν είναι καθήκον μας, υπερβαίνει τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας. Σκεπτόμενοι μακροχρόνια, βλέποντας πλατειά, αλλά χωρίς αξιώσεις εκατομμυριασμών, χωρίς τήν υπερβολική υπερβολή τών χιλιασμών. Όταν βλέπω τη γη στο διάστημα σαν ένα ψίχουλο διασκορπισμένο στον κόσμο, ο κόσμος πέφτει μακριά για μένα. και με τη σειρά μας είμαστε ψίχουλα σκορπισμένα μέσα σε αυτό το ψίχουλο ενός πλανήτη, δεν μπορούμε να περιμένουμε να καθοδηγήσουμε το σύμπαν και να κάνουμε σχέδια για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια. Ας κάνουμε το κομμάτι μας, μέχρι το τέλος, ας αφήσουμε τα ίχνη μας, ας ανησυχούμε για τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Ο Θεός θα φροντίσει για τα υπόλοιπα, αν το πιστεύεις ότι το πεπρωμένο είναι μεγαλύτερο από τη θέλησή μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: