Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χ. Γιαλλουρίδης: Το χάος στην Κύπρο ευνοεί ιδιαίτερα την Τουρκία

ΠΗΓΗ: ΤΡΕΛΟ-Γιάννης

Ο διακεκριμένος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εξηγεί, τις επιπτώσεις από την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο. Σημειώνει ότι η Μεγαλόνησος θα μπορούσε να προσέλθει περισσότερο προετοιμασμένη στο κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, ενώ τονίζει ότι η κρίση της Κύπρου τροφοδοτεί τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της Τουρκίας.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο
Κύριε Γιαλλουρίδη,  η απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων, που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, ελήφθη, αμιγώς, βάσει, οικονομικών κριτηρίων ή ενέχει γεωπολιτικό χαρακτήρα;
Δεν θα μπορούσε να στηρίζεται σε αμιγώς οικονομική βάση. Ποιος θα υποστήριζε ότι το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, που αναζητά η Κύπρος, θα προκαλούσε ζημιά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ; Είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι η σκληρή στάση των Ευρωπαίων οφείλεται σε οικονομικά ή λογιστικά αίτια. Η απόφαση για το “haircut” έχει τιμωρητικό και παραδειγματικό χαρακτήρα. 
Το σκεπτικό ήταν: «εσείς, οι Κύπριοι ευημερήσατε, χωρίς τις προδιαγραφές που εμείς θέτουμε. Και γι’ αυτό θα σας κοντύνουμε, ώστε να σας ελέγξουμε».
Νομίζω ότι ο λόγος είναι γεωπολιτικός. Το τραπεζικό σύστημα σε άλλες χώρες, όπως η Μάλτα ή η Πορτογαλία, έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, συγκριτικά με αυτό της Κύπρου.
Πώς διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στην Μεγαλόνησο;
Είναι δύσκολη. Εκτιμώ ότι η Κύπρος θα αναζητήσει λύση στη Ρωσία. Ωστόσο, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε οι Κύπριοι να διαπραγματευτούν επιτυχώς με τους Ρώσους, οι οποίοι θέτουν σειρά ζητημάτων, όπως ο ελλιμενισμός.
Επομένως, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επαναδιαπραγμάτευση πρώτα με τους Ευρωπαίους και σε δεύτερο βαθμό με τη Ρωσία, ώστε να διαμορφωθεί σχέδιο για τη σωτηρία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Γιατί η Ρωσία δεν παρέχει οικονομική στήριξη στην Κύπρο, με στόχο, εξάλλου, τη διασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών της;
Διότι η Κύπρος, έπρεπε να υποβάλλει στη Ρωσία συνολική πολιτική προσφορά. Ο κ. Αναστασιάδης, δηλαδή, θα έπρεπε, πριν ξεσπάσει η κρίση στην Κύπρο, να συναντηθεί με τον Πούτιν και να διαπραγματευτεί για το είδος των ανταλλαγμάτων που ζητά η Ρωσία για την παροχή οικονομικής βοήθειας.
Η Ρωσία θα στήριζε την Κύπρο με την μορφή βοήθειας, που θα περιλάμβανε, για παράδειγμα, αγορά τράπεζας. Όχι, δηλαδή, δανειοδότηση, που απαγορεύεται από το Eurogroup.
Οι Ρώσοι δεν απαιτούν μεγάλα ανταλλάγματα;
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικά καθυστερημένης προσφυγής των Κυπρίων στη Ρωσία. Η Κύπρος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και γι’αυτό οι Ρώσοι ζητούν πολλά.
Ποιο το λάθος της Κύπρου;
Έπρεπε να είχε ζητήσει αναβολή στο Eurogroup, ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί και να επιδιώξει να μεταπείσει τους Ευρωπαίους. Οι Κύπριοι γνώριζαν, εκ των προτέρων, την ύπαρξη σχεδίου για «κούρεμα». Θα έπρεπε να γνωστοποιήσουν, πολύ νωρίτερα, τα σχέδια αυτά στους Ρώσους και να συμφωνήσουν, έστω μυστικά, μαζί τους ένα πλάνο.
Τι σηματοδοτεί για την Κύπρο η άτεγκτη στάση της τρόικας και της Γερμανίας;
Ενδεχόμενη επιστροφή στη λίρα. Η τρόικα επιθυμεί επίσης, να δώσει το μήνυμα ότι οι αποφάσεις της πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.
Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ψηφίσει «όχι» στο Eurogroup.
Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα στην κατάσταση που βρίσκεται. Βέβαια, θα μπορούσαν οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν από κοινού διάβημα ή να έχουν προσυνεννοηθεί για την εφαρμογή ενός κοινού σχεδίου δράσης.
Και αυτό είναι το πρόβλημα των Αθηνών και της Λευκωσίας. Ποτέ δεν είχαν ένα στρατηγικό πλάνο. Αυτή τη στιγμή, δύο ελληνικά κράτη κινδυνεύουν ξαφνικά να εξαφανιστούν, την ώρα που θα μπορούσαν να είναι ισχυροί «παίκτες» στο διεθνές στερέωμα. Θα έπρεπε οι δύο χώρες να είχαν δημιουργήσει ένα κοινό συμβούλιο στρατηγικής, στελεχωμένο με τεχνοκράτες, που θα παρείχε συμβουλευτικό έργο, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Σήμερα, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών ή Άμυνας επιβάλλει, κάθε φορά, το δικό του δόγμα.
Η κρίση της Κύπρου ενισχύει τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας;
Τα προβλήματα της Κύπρου αποθρασύνουν τους Τούρκους. Η Κύπρος απώλεσε το πλεονέκτημα της έναντι των Τούρκων, δηλαδή την ισχυρή οικονομία της, που απαιτήθηκαν 35 χρόνια για να οικοδομηθεί. Το σχέδιο των Τούρκων είναι να αποτελέσουν ηγεμονική δύναμη και να ελέγξουν ολόκληρο το νησί. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο αποτελεί μία κίνηση «ρουά ματ» για την Τουρκία, η οποία αν και έχει απώλειες στη Συρία και στο εσωτερικό της χώρας, ευνοείται ιδιαίτερα από το χάος στη Μεγαλόνησο.
Μπορεί η Κύπρος να στηρίξει την ανάκαμψη στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου;
Το εγχείρημα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, προβαλλόταν από ένα ισχυρό κράτος, το οποίο σήμερα έχει τεθεί, τρόπω τινά, υπό αμφισβήτηση. Η Τουρκία αναμένεται να αμφισβητήσει, με κάθε τρόπο, τις προσπάθειες για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πετρελαιο ειναι η ταφοπλακα της Κυπρου . Τα μονα κρατη που μπορουν να βγαζουν πετρελαιο ατιμωρητι χωρις να πλρωνουν κερατιατικα ειναι 2 . ΗΠΑ και Ρωσσια . Εκει μαγκιες δεν χωραν . Ολοι οι αλλοι ειτε τους φορτωνουν κατι δυναστειες στυλ Σαουντ βλεπε Σ. Αραβια ειτε γινονται πεδιο μαχων και εμφυλιων πχ Ιρακ , Αλγερια , Λιβυη , Νιγηρια . Και το Ιραν με το που βρηκαν ανατρεψαν το 53 τον Μωσαντεκ τους φορτωσαν τον Σαχη μετα τους πηγαν 1000 χρονια πισω με τον Χομεινι παρε και εναν οκταχρονο πολεμο με το Ιρακ και τωρα με προσχημα τον θεοπαλαβο Αχμαντινετζαντ τους ετοιμαζουν και ενα ολοκαυτωμα . Η Κυπρος δεν θα μπορουσε να ειναι εξαιρεση ηδη φαγαν την μιση το 74 θα διαλυσουν και την αλλη μιση και τα θηρια ΗΠΑ Ισραηλ Ρωσσια θα τα βρουν μονοι τους , δεκαρα τσακιστη δε θα παρουν οι Κυπριοι θα την παθουν οπως οι Λιβανεζοι το 76 που νομιζαν γιναν Παρισι της Ανατολης και πηραν εναν εμφυλιο και τωτα οι Χριστιανοι την κοπανησαν και τη μιση χωρα την κυβερνα η Χεζμπολαχ . Και εμειςαν αρχισουμε να αντλουμε πετρελαιο τα ιδιακαι χειροτεραθα παθουμε . Οπως εχει δειξει η προσφατη ιστορια η Κοζα Νοστρα του Καπονε μπροστα στα πετραιλαιικα καρτελ ειναι Αρσακειαδα . Α.Μ