Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Εάλω η Κύπρος με κερκόπορτα τις τράπεζες. Στο 30%-100% το κούρεμα κλοπή. Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου.

Εάλω η Μεγαλόνησσος.
Νέα μεγάλη προδοσία και άλωση, με κερκόπορτα τις τράπεζες.
Κούρεμα κλοπή 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ για την τράπεζα Κύπρου. Κατάσχεση – πάγωμα του 100% στις καταθέσεις άνω των 100.000 για την Λαϊκή τράπεζα (ναι του…καλού φίλου Βγενόπουλου της συμφωνίας πώλησης του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής).
Η Ελληνική συγκυβέρνηση και οι πολιτικοί της, για μια ακόμα φορά μετά το ξεπούλημα του ’74 και του πρόσφατου σχεδίου Ανάν, παρακολουθεί ανήμπορη και αμέτοχη (κοινός τόπος τη Χούντα του τότε και του τώρα).
Η απόλυτη καταστροφή για τη Κύπρο, η οποία θα συμπαρασύρει όλες τις χώρες του νότου, ανήμπορες στις ορέξεις του Eurogroup και της Γερμανίας, σε ένα ντόμινο αντίστοιχων πρακτικών κλοπής των καταθέσεων και από άλλες χώρες.
ΕΡΩΤΩ ξεκάθαρα. Όταν ο Στουρνάρας με την ανοχή του εξαφανισμένου Σαμαρά και των άλλων δυο συνυπεύθυνων, συμμετέχουν και δεν ενίστανται στην απόφαση για ΚΛΟΠΗ μέσω κουρέματος των συνταγματικά κατοχυρωμένα προστατευμένων καταθέσεων, ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΟΥΤΡΑ θα φέρουν αντιρρήσεις σε αντίστοιχη αυριανή απόφαση για την Ελλάδα; Ή μήπως με την ανικανότητα τους να εισπράξουν φόρους και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή δεν θα οδηγηθούμε σύντομα σε ανάγκη νέων μέτρων.

Σκότωσαν την Αποταμίευση. Σκότωσαν την όποια πιθανότητα πρόσκλησης επενδύσεων. Σκότωσαν την πιθανή αύξηση επισκεπτών τουρισμού από τις Ρωσόφωνες χώρες. Σκότωσαν ένα κράτος…..και συνεχίζουν ακάθεκτοι.

Για την ιστορία…δείτε τις ανακοινώσεις της “συμφωνίας” στο Eurogroup.
Σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για τα βασικά στοιχεία ενός μελλοντικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Η συμφωνία η οποία έχει τη στήριξη όλων των μελών της Ευρωζώνης καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εξυγίανση της Λαϊκής και αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, με «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ το ποσοστό του οποίου όμως τελεί ακόμη υπό συζήτηση και θα καθοριστεί τις «επόμενες εβδομάδες», ενώ η Τρ. Κύπρου αναλαμβάνει το «βάρος» των 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής από τον ELA.

Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το Eurogroup κάνει έκκληση για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ενώ με βάση τη συμφωνία ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου αναμένεται να φτάσει στον κοινοτικό μέσο όρο μέχρι το 2018, ενώ το Eurogroup προσβλέπει επίσης στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ

Όπως σημείωσε ο Jeroen Dijsselbloem κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία προβλέπει haircut των καταθέσεων άνω των 100.00 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου -χωρίς να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το ύψος του haircut- εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία θα σπάσει σε “καλή” και “κακή” τράπεζα, ενώ οι καταθέσεις κάτω από τα 100.000 δεν πρόκειται να πειραχτούν. Την ίδια στιγμή η συμμετοχή της Ευρωζώνης στο πρόγραμμα παραμένει στα 10 δισ. ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί στην αρχική συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοοικονομικού τομέα, με στόχο την αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών κατά τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup καλωσόρισε τα σχέδια για την αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε παράλληλα ότι στο πλαίσιο του προγράμματος δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ με βάση και τις αρχές της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης μια αποφασιστική προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες του χρηματοοικονομικού τομέα. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, θα υπάρξει η κατάλληλη συρρίκνωση του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα να φτάνει στον κοινοτικό μέσο όρο μέχρι το 2018.

Από την πλευρά τους, οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση τους να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους στην περιοχή της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή το Eurogroup καλωσόρισε τους όρους για την ανεξάρτητη αξιολόγηση της εφαρμογής της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τη συμμετοχή της Moneyval παράλληλα με ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και διαβεβαίωσε ότι η έναρξη του ελέγχου είναι επικείμενη.

Το Eurogroup καλωσόρισε επίσης τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να αναλάβουν πρόσθετα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων κεφαλαίου και του τακτικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Το Eurogroup προσβλέπει επίσης στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή.

Την ίδια στιγμή κάνει έκκληση για την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία προστατεύει τα τραπεζικά συστήματα και των δύο χωρών.

Το Eurogroup ζήτησε από τις κυπριακές αρχές και την Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν το μνημόνιο κατανόησης μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Σημειώνει ταυτόχρονα την πρόθεση των κυπριακών αρχών να αποζημιώσουν πιθανά μεμονωμένα θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες, εκτός του προγράμματος.

Το Eurogroup σημειώνει παράλληλα την απόφαση των κυπριακών αρχών να θεσπίσουν διοικητικά μέτρα, κατάλληλα ενόψει της παρούσας μοναδικής και εξαιρετικής κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο και να διασφαλίσουν την άμεση επαναλειτουργία των τραπεζών. Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι αυτά τα διοικητικά μέτρα θα είναι προσωρινά, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις, και θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο όσον αφορά την έκταση και τη διάρκεια τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup επιβεβαίωσε εκ νέου, όπως είχε ήδη ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου, ότι η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο είναι δικαιολογημένη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της με την παροχή οικονομικής βοήθειας για ποσό ύψους έως 10 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup θα επικροτούσε μια συμβολή από το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Μαζί με τις αποφάσεις που έλαβε η Κύπρος, αυτό οδηγεί σε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα παραμείνει σε μια βιώσιμη πορεία.

Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει επισήμως την πρόταση για μια οικονομική συμφωνία στήριξης από την τρίτη εβδομάδα του Απρίλη του 2013.

Τι προβλέπεται για τις τράπεζες

Ειδικότερα, για τις τράπεζες, μετά από την παρουσίαση των σχεδίων των κυπριακών αρχών, τα οποία έγιναν δεκτά από το Eurogroup, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

1.Η Λαϊκή θα εξυγιανθεί άμεσα, με πλήρη συμμετοχή των κατόχων μετοχών, ομολόγων και μη ασφαλισμένων καταθετών, στη βάση της απόφασης από την κεντρική τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πρόσφατα υιοθετηθέν πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών.

2.Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

3. Η καλή τράπεζα θα περάσει στην Τράπεζα Κύπρου μέσω του πλαισίου για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού ακούστηκαν και οι προτάσεις των δ.σ. των Λαϊκής και Κύπρου. Θα αναλάβει τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Μόνο οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα «παγώσουν» μέχρι να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, και ίσως στη συνέχεια να υπόκειται στις κατάλληλες συνθήκες.

4.Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου με βάση τους κανόνες που εφαρμόζονται.

5.Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μιας μετατροπής καταθέσεων/μετοχών των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με πλήρη συμμετοχή των ομολογιούχων και των κατόχων μετοχών.

6.Η μετατροπή θα είναι τέτοια που το 9% των κεφαλαίων διασφαλίζεται από το τέλος του προγράμματος.

7.Οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως.

8.Τα λεφτά του προγράμματος (10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι αυτή η λύση είναι ο καλύτερος τρόπος για την διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας και σταθερότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της ικανότητάς του να χρηματοδοτήσει την κυπριακή οικονομία.

Πηγή : olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...