Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο Στουρνάρα στην απόφαση του Eurogroup

ΠΗΓΗ: Το ΛΗΜΕΡΙ

«Κόκκινο πανί» είναι για πολλούς στην Κύπρο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης , τον οποίο εγκαλούν για δύο λόγους: Γιατί με τη στάση του στο  συνέβαλε για να μπει σφικτά η θηλιά στον λαιμό των Κυπρίων, αλλά και διότι, πριν ακόμη ληφθεί απόφαση από την βουλή της Λευκωσίας για την αποδοχή ή μη του σχεδίου κουρέματος των καταθέσεων, συγκάλεσε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας για να δρομολογήσει την «αποκόλληση» των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, χωρίς καν να συνεννοηθεί με την Κύπρο.
Χθες, μάλιστα, ο Ανώτατος Εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο κ. Μάκης Κεραυνός, μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ, κατήγγειλε σε πολύ αιχμηρό τόνο τον κ. Στουρνάρα ότι ανέλαβε εργολαβικά για λογαριασμό του Eurogroup να υλοποιήσει το παραπάνω σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνονταν στο πακέτο της πρότασης των υπουργών Οικονομικών για το κούρεμα των καταθέσεων. Ο κ. Κεραυνός απέφυγε να αποσαφηνίσει τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών καθώς η τύχη τους σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη Λευκωσία για την Λαϊκή, την Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Άφησε, ωστόσο, σαφώς να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει για τα υποκαταστήματα των παραπάνω τραπεζών στην χώρα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας φαίνεται ότι απηχούν το σύνολο των τραπεζικών κύκλων της Λευκωσίας που έχουν ήδη στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του Ελληνα υπουργού στην Αθήνα, ιδιαίτερα μετά την τελευταία διαρροή ότι ετοιμάζεται ειδικό  νομοθετικό διάταγμα για την απόσχιση των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα από τις μητρικές, ερήμην της Λευκωσίας, προκειμένου να μην κλονιστεί η συστημική σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: