Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Πώς πυρπόλησαν τη συμφωνία Τόμσεν και Σόιμπλε

Θυελλώδης συνάντηση με έντονες συζητήσεις, υψηλούς τόνους και αγεφύρωτες διαφορές ήταν το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες. 

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το κλίμα ήταν καλό, επιβεβαιωμένες πληροφορίες του 'Εθνους της Κυριακής' αναφέρουν ότι για ακόμη μία φορά Γερμανία και ΔΝΤ παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Και πως όταν τελικά συμφώνησαν, το αποτέλεσμα ήταν δυσχερές για την ελληνική πλευρά.

Η πορεία του συμβουλίου της 22ης Μαΐου αποτυπώνεται και από τα προσχέδια των κειμένων που θα παρουσίαζε το Eurogroup, στα οποία είχε πρόσβαση το 'Εθνος της Κυριακής'. Η αναλυτική μελέτη των δύο κειμένων καταγράφει τις εξελίξεις στις διεργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης.

'Επρόκειτο για ένα ακόμη Washington Group για το ελληνικό χρέος, μια συνάντηση δηλαδή στην οποία οι Γ. Ντάισελμπλουμ, Β. Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του Μπρ. Λεμέρ και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν πρότειναν ή απέρριπταν κείμενα, άλλαζαν τις φράσεις και τις λέξεις, συμφωνούσαν σε κάποιες και διαφωνούσαν σε άλλες, αλλά τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους' σχολίασε χαρακτηριστικά πηγή των Βρυξελλών.

Το τεταμένο κλίμα ήταν εμφανές καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, με τον Πολ Τόμσεν να 'πυρπολεί' πρώτος την όποια συμφωνία. Οπως έγινε γνωστό και από τους διαλόγους που διέρρευσαν, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι 'δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο των διευθυντών μας ότι οι προδιαγραφές πληρούνται. Διότι δεν έχουμε συμφωνία ούτε στα πρωτογενή πλεονάσματα ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν είμαστε πεπεισμένοι ώστε να συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα'.

Αρχισε να διαβάζει
Μόλις το άκουσε αυτό, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πήρε τον λόγο, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια 'καθαρή, αξιόπιστη λύση', η οποία θα δώσει το σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στάθηκε ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο αν το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα, η Ελλάδα να μην μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βλέποντας αυτό το κλίμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άρχισε να διαβάζει την απόφαση του Eurogroup από τον Μάιο του 2016, επαναλαμβάνοντας ό,τι είχε πει και στις δηλώσεις του νωρίτερα: ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια νέα απόφαση για το ελληνικό χρέος για την οποία θα χρειαζόταν εντολή από τη γερμανική Βουλή.

'Το ανακοινωθέν του περασμένου Μαΐου δεν έχει τη σαφήνεια που χρειαζόμαστε' ανταπάντησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και πλέον οι τόνοι ανέβηκαν. Προσπάθειες συμβιβασμού έκαναν σε αυτό το σημείο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ακόμη και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών που στο παρελθόν είχε εκφραστεί με αυστηρότητα κατά της Ελλάδας.

'Ολοι κάναμε λάθη, και το Ταμείο. Διαφορετικά δεν θα ήμασταν εδώ. Σε σχέση με την ανάπτυξη, πραγματικά υποστηρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί περισσότερο από 1% για τόσα χρόνια; Αυτό είναι αλχημεία, αλλά δεν είναι δική μας αλχημεία' φέρεται να είπε, 'δείχνοντας' προς το ΔΝΤ, ο Πέτερ Καζιμίρ. Ο -επίσης αυστηρός γενικότερα- Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Σέλινγκ, συμφώνησε με τον Σλοβάκο ομόλογό του.

Σε αυτό το σημείο, τον λόγο πήρε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος ως... διά μαγείας πρότεινε να εξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ ως συμβούλου. 'Δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το ΔΝΤ τώρα' φέρεται να είπε. Ηταν η ώρα για τον Γ. Ντάισελμπλουμ να διακόψει τη συζήτηση προκειμένου οι 'big 4' του Washington Group να τα... βρουν. Οπως φαίνεται και από τα κείμενα, η πρόταση πλέον είχε αλλάξει. Η αναφορά αφορούσε σε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από τους Ευρωπαίους δανειστές -και όχι το ΔΝΤ, που θα επέμενε στο δικό του DSA. Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο είχε αναλάβει να ενημερώνει ο Γάλλος υπουργός Λεμέρ.

Οταν οι υπουργοί της Ευρωζώνης επέστρεψαν στην αίθουσα, περίπου τέσσερις ώρες μετά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρόταση απορρίφθηκε από την Ελλάδα, αποσύροντας τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι.

'Εχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, αυτό το έγγραφο έχει αρκετά στοιχεία που μπορούν να δουλέψουν για την Ελλάδα, όμως εάν ένας από τους θεσμούς πει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε δεν υπάρχει η ξεκάθαρη λύση που θέλουν οι αγορές' εξήγησε στην τοποθέτησή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν άμεσα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, οι κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσαν ότι 'μένει ακόμη δουλειά αλλά είμαστε κοντά σε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup'. Τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί από την Ελλάδα τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
Πηγή: έθνος.gr


http://hassapis-peter.blogspot.co.uk/2017/05/blog-post_210.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: