Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Παρουσίαση του συλλογικού τόμου Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική. Σύναξις Ευχαριστίας προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα

Φωτογραφία από την εκδήλωση
Φωτογραφία από την εκδήλωση
Επιμέλεια Παντελής Καλαϊτζίδης - Νικόλαος Ασπρούλης
Εκδοτική Δημητριάδος
Βόλος, 2016
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 στην Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο: Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική. Σύναξις Ευχαριστίας προς τιμήν του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα, ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος. Στην στρόγγυλη τράπεζα έλαβαν μέρος οι π. Ιωάννης Χρυσαυγής Δρ. Θεολογίας, Αρχιδιάκονος Οικουμενικού Πατριαρχείου, Παναγιώτης Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της θεολογικής γενιάς του ’60, που απολαμβάνει οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και αναμφίβολη ακαδημαϊκή αναγνώριση, ο Μητροπολίτης Περγάμου δεσπόζει εδώ και δεκαετίες στον διαχριστιανικό ακαδημαϊκό-θεολογικό χώρο, όπως και στον οικουμενικό εκκλησιαστικό διάλογο, πυροδοτώντας με τις θέσεις και τις προτάσεις του γόνιμο προβληματισμό γύρω από τα ουσιώδη της θεολογικής συζήτησης και της εκκλησιαστικής ζωής και ανοίγοντας ταυτόχρονα την σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία σε μια καρποφόρα αντιπαράθεση με τον νεωτερικό πολιτισμό, πέρα από ομολογιακές και αμυντικές αντανακλαστικές αγκυλώσεις και χωρίς το φόβο της κάθε ετερότητας. Ο παρών συλλογικός τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά του Συνεδρίου και της τιμητικής εκδήλωσης για την υποδοχή του Μητροπολίτη Περγάμου ως Εταίρου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών που έλαβε χώρα στο Βόλο, στις 28-30 Οκτωβρίου 2011. Χωρίς να απεμπολείται η αναγκαία κριτική λειτουργία, που είναι σύμφυτη με το θεολογείν, με τον παρόντα τόμο επιχειρείται να αναδειχθεί περισσότερο το στοιχείο της οφειλής, μέσα από την προσεκτική μελέτη επιμέρους όψεων του θεολογικού του προγράμματος.
Για το έργο του Μητροπολίτη Περγάμου γράφουν στο συλλογικό τόμο οι: Νικόλαος Ασπρούλης, Κωνσταντίνος Αγόρας, Πέτρος Βασιλειάδης, Επίσκοπος Βρανιτσέβου Ιγνάτιος (Midić), Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος (Βγενόπουλος), π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Γεώργιος Μαρτζέλος, Θεόφιλος Αμπατζίδης, Michel Stavrou, Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής Μάξιμος (Vasiljević), Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Aristotle Papanikolaou, Χαράλαμπος Βέντης, Παντελής Καλαϊτζίδης, ενώ ο τόμος περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμούς από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, τον πρ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητή Μάριο Μπέγζο και τον πρ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Μιχαήλ Τρίτο, καθώς και την ομιλία του ίδιου του τιμώμενου ιεράρχη.

Φωτογραφίες: π. Γεώργιος Ζωχαρές

Για να δείτε τα περιεχόμενα και τους χαιρετισμούς του συλλογικού τόμου πατήστε εδώ

ΠΟΙΟΣ ΤΑΓΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΥΤΤΑΞΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: