ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΘΕΣΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ;
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Για το Ιστολόγιο Κατάνυξις
Η παλαιότερη έκφραση στην Vatican insider «πρέπει να εξηγηθεί ποιος είναι ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, ο βιβλικός του ρόλος και οι υπηρεσίες του», καταμαρτυρεί τους βαθύτερους στόχους των Παπικών. Αποστολική Διαδοχή εκτός της Μίας Εκκλησίας, της Ορθόδοξης δηλαδή Εκκλησίας, θα πρέπει να σημειώσουμε δεν υπάρχει.
«Όλοι οι Απόστολοι ήταν ότι και ο Πέτρος δηλαδή προικισμένοι με την ίδια τιμή και εξουσία» (‘’Hoc errant utique et cacteri Apostoli quod fuit Petrus, pari consortio praediti et honoris et potestatis’’ - De Unitate Ecclesiae), αναφέρει ο Άγιος Κυπριανός.
Παλαιότερο άρθρο της Vatican insider (www.lastampa.it), ημερομηνίας 23/7/2014, που τιτλοφορείτo «Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να επιτύχει την ενότητα και με τη μεταρρύθμιση του παπισμού» ανέφερε ότι «Ο Πάπας σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει τον παπισμό και αυτό θα ωφελήσει τις σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία» όπως δήλωσε ο Enzo Bianchi, τον οποίον ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε ως σύμβουλο, για τη λεγόμενη «οικουμενική διακονία». Αναφερόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο είπε τα εξής: «Βλέπει την ενότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία ως επείγον στόχο. Νομίζω ότι ο Πάπας θέλει να πετύχει την ενότητα και μέσω της μεταρρύθμισης του παπισμού».
«Ο Πάπας Φραγκίσκος δίδει το μοντέλο της μορφής ηγεσίας που είναι απολύτως αναγκαία για την Ορθοδοξία σήμερα», ανέφερε στη Vatican insider, ημερομηνίας 23/2/2015, ο Παπικός ‘’πατέρας’’ Thomas Rosica. Ας ενθυμηθούμε και την αναφορά στη Παπική Σύνοδο για το Δόγμα της Πίστης ότι «…το ζήτημα της υπεροχής του Πέτρου και των διαδόχων του, έχει ιδιαίτερη σημασία ακόμα και οικουμενική». Ποιος αμφιβάλλει ότι η Παπική εξουσιαστική μάνητα, είναι κατ’ ουσία αντισυνοδική;
Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, αναφέρει ότι «Οι Άγιοι χριστοφόροι Απόστολοι έδωσαν άπαξ διαπαντός τον ορισμόν της θεανθρωπίνης εκκλησιαστικότητος: ‘’ Έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν’’ (Πραξ. 15,28). Πρώτον το Άγιον Πνεύμα και κατόπιν ημείς˙ ημείς τόσον, όσον δίδομεν χώρον εις το Άγιον Πνεύμα δια να ενεργή δι’ημών» (Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς Άνθρωπος και Θεάνθρωπος). Το «έδοξε γαρ τω Αγίω Πνεύματι και ημίν» Πραξ. 15,28, υποδεικνύει το πρωτοχριστιανικό συνοδικό κάλλος, το οποίο δυστυχώς αγνοεί ο Παπισμός.
Άλλο είναι η Συνοδικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλο οι φραστικές αναφορές για ’’συνοδικότητα’’ στον Παπισμό, που τόσο πεισματικά επιμένουν στην εκκλησιολογική διαστροφή του παπικού εξουσιαστικού πρωτείου. Η συνοδικότητα σημειώνει ο π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ, «είναι μια πραγματικότητα που βιώνεται και όχι κάτι που απλώς μελετούμε και αναλύουμε» (από του σύγραμμά του ‘’Το σώμα του ζώντος Χριστού. Μια Ορθόδοξη ερμηνεία της Εκκλησίας’’).
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, αναφέρει πως η σύνοδος στον Παπισμό «γίνεται ένα συμβουλευτικό σωματείο των Παπών» ‘’Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη – Ορθοδοξία και Ρωμαιοκαθολικισμός (Παπισμός)’’. Ματαίως λοιπόν προσδοκούμε εγκατάλειψη του παπικού εξουσιαστικού πρωτείου, ένεκα των φραστικών αναφορών παπικών για τη συνοδικότητα.
Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου