Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ένας μεγάλος δάσκαλος


 Σχετική εικόνα
 Κώστας Ζουρδός, θεολόγος 

Ο ιστότοπος μας από σήμερα θα προβάλλει ένα εκτενές αφιέρωμα σε έναν μεγάλο θεολόγο σε έναν πραγματικά σπουδαίο δάσκαλο.


Ο Θανάσης Παπαθανασίου μακριά από κάθε εκκλησιαστικό, πανεπιστημιακό, πολιτικό κύκλωμα δείχνει στην πράξη την μοναδική αλήθεια του ανθρώπου, την ελευθερία. Ο κόσμος από θρησκευτικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές ιδέες αντιμετωπίζεται με τρείς τρόπους. Με την αποδοχή του. Με την αγνόηση του. Και με την μεταμόρφωση του. Οι χριστιανοί επιλέγουν τον τρίτο τρόπο, να μεταμορφώσουν τον κόσμο. Ο  Θανάσης Παπαθανασίου έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο της μεταμόρφωσης που δεν χωρεί συμβιβασμούς και κολακείες. Επιλέγει μια θεολογία αγκαλιάς που δεν ζυμώνετε στα κλειστά εκκλησιαστικά γραφεία του ιδιωτικού Χριστού και της εμπορικής εκμετάλλευσης. Διδάσκει μια θεολογία του δρόμου που προϋποθέτει τον αγώνα και την αγωνία της συνάντησης με τον άλλον που είναι ο θεός μας. Απορρίπτει το αναβατόριο της αυθεντίας και αποτινάζει το καλάμι της εξουσίας που λιβανίζει την μισαλλοδοξία και ποδοπατεί την ελευθερία για λίγη δόξα εφήμερη. Χτίζει την θεολογία πέτρα-πέτρα από εκεί που φωλιάζει, από τον δρόμο, από το στενοσόκακο που η εικόνα του άλλου εκπορνεύετε, από την εμπορική στοά που ο φιλελευθερισμός ποδοπατεί το πρόσωπο για να κτίσει την καταναλωτική μονάδα, από τα καταγώγια του εφήμερου που αναδύετε η δόξα του αιώνιου. Η θεολογία του βρίσκετε εκεί που η επίσημη ηγεσία απουσιάζει γιατί φοβάται να λερώσει τα άκρα της. Ευλογημένο λέρωμα στάμπα του Παραδείσου.

Εκείνο που κάνει περισσότερο σπουδαίο τον Θανάση Παπαθανασίου είναι  η αγάπη του για τον άλλον ως μόνη οδός ζωής. Μια αγάπη που τους χωράει όλους. Μια αγάπη που δεν λοιδορεί, δεν κρύβετε, δεν ξεχωρίζει, δεν απορρίπτει, δεν κακολογεί, δεν διακρίνει, δεν αποδοκιμάζει, όλα τα υπομένει, όλα τα περιμένει για όλους ελπίζει…
mporv

ΚΟΣΜΟΛΟΓΟΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ" ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!!