Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Θάνος Μικρούτσικος στο Ραδιόφωνο 24/7: Βαρέθηκα να είμαι απόγονος του Σοφοκλή. Να βρούμε τους μύθους του σήμερα

Η Ελλάδα και οι μύθοι του σήμερα

Ο μουσικοσυνθέτης παραμένει επίσης το ίδιο ανήσυχος και δραστήριος στο όνειρο, στις επιδιώξεις. "Ο άνθρωπος δικαιώνεται μόνο όταν κυνηγάει την ουτοπία και η δυστυχία του είναι ότι ξέρει πως δεν θα τη βρει ποτέ. Αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να την κυνηγάμε, γιατί αλλιώς δεν θα προχωρούμε ποτέ" αναφέρει και καλεί τους ανθρώπους της Ελλάδας να στρέψουν το βλέμμα τους στο σήμερα. "Έχω βαρεθεί να είμαι απόγονος του Σοφοκλή, του Αισχύλου, άντε και του Παπαδιαμάντη. Ποιοι είναι οι ποιητές μας που γράφουν, οι ζωγράφοι μας που ζωγραφίζουν, οι λογοτέχνες μας που γράφουν βιβλία; Αυτοί είναι οι μύθοι μας σήμερα" αναφέρει.
Ωστόσο, δεν ξεχνά τη μοναδικότητα που έχει κατά την άποψή του η ελληνική κουλτούρα. "Στεκόμαστε στη μέση, σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύ μαγικά πράγματα στην ελληνική τέχνη, σε όλους τους τομείς" σχολιάζει και παρατηρεί πως το ελληνικό στοιχείο ξέρει και μπορεί να μιλήσει τόσο με τους πάντες. Ο Θάνος Μικρούτσικος επέμεινε στην οπισθοφυλακή του ελληνικού τραγουδιού, το οποίο χαρακτήρισε "αιχμή του δόρατος του ελληνικού πολιτισμού, που αντέχει 70 και πλέον χρόνια". Κάπως έτσι και με την ευχή ο σταθμός Ραδιόφωνο 24/7 να υπηρετήσει το ραδιοφωνικό κοινό όπως του αξίζει, έκλεισε αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ: Δέν υπήρξες ποτέ Μικρούτσικε απόγονος τών Ελλήνων. Απλώς συγχέεις τά παραμύθια μέ τούς μύθους. Δέν ενδιαφέρθηκαν ποτέ οι Ελληνες νά δημιουργήσουν επέκταση τού σώματός τους.
"Ο καλλιτέχνης εξηγεί πως η μουσική τον συνεπαίρνει ακόμη με την ίδια ορμή και εξηγεί πως ειδικά όταν παίζει στο πιάνο τους "επτά νάνους" χάνει την επαφή. "Σαν να είναι το πιάνο προέκταση του σώματος και των χεριών. Χάνω την επαφή μου, όπου και να παίζω, δεν ακούς ανάσα από τον κόσμο. Σημαίνει ότι τους παίρνει αυτό το κομμάτι" λέει."
Οι Ελληνες είναι ηθο-ποιοί. Δέν επιτρέπουν σέ τίποτε νά τούς πάρει καί νά τούς σηκώσει.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, ωραίο κομμάτι οι "7 νάνοι" , αυτοσχεδιάζει, πωρώνεται με το πιάνο.. ωραία η μουσική και η εκτέλεση στον "Σταυρό του Νότου" [διαχωρίζω τους στίχους (όχι όλους)],
ΑΛΛΑ.. καλέ μας Θάνο Μικρούτσικε... "ξεκαβάλα" το καλάμι..