Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Μακελειό Αίγυπτος: Αυτοί είναι οι λόγοι που το ISIS επιτίθεται στους Κόπτες χριστιανούς της χώρας

ΛΙΒΥΗ ISISΜετά την υποχώρησή τους στο Ιράκ και τη Συρία, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) με τη διπλή επίθεσή τους εναντίον δύο εκκλησιών κοπτών στις 9 Απριλίου 2017 και το θάνατο 45 χριστιανών είναι προφανές ότι έστρεψαν την προσοχή τους στην Αίγυπτο, εκτιμούν οι ειδικοί, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή επίθεση (26/5) σε λεωφορείο που μετέφερε χριστιανούς σε μοναστήρι, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 20 Κόπτες.
Το αιγυπτιακό παρακλάδι του ISIS, που ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο αυτές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν την Κυριακή (9/4) στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα, ήταν μέχρι τώρα ενεργό στο βόρειο Σινά, όπου έχει σκοτώσει σε επιθέσεις του εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.
Παρά όμως τις επιθέσεις του σε αυτή την περιοχή στα σύνορα με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση δεν έχει καταφέρει να ελέγξει αστικά κέντρα, όπως έχει κάνει στη Συρία και το Ιράκ.
Και αν η οργάνωση έχει επιτεθεί και στο παρελθόν εναντίον των κοπτών, η εκστρατεία της εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στην Αίγυπτο άρχισε να εντείνεται από τον Δεκέμβριο, μετά την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον μιας εκκλησίας στο Κάιρο, από την οποία σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι.
Ο λόγος; «Το ISIS βρίσκεται υπό πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, οπότε διεξάγει θεαματικές επιθέσεις αλλού: πρόκειται για μια απόπειρα να ελέγξει ξανά την εικόνα του, να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών του και να στρατολογήσει νέα μέλη», εκτιμά ο Γιάντζεν Γκάρνετ ειδικός στο Navanti Group Analytics.
Στο Ιράκ και τη Συρία οι τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν ήττες.
Βρίσκονται κοντά στο να χάσουν τον έλεγχο της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και σημαντικού προπυργίου τους.
Την ίδια ώρα στην Αίγυπτο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επτά κόπτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Σινά, ωθώντας δεκάδες οικογένειες χριστιανών να φύγουν από την περιοχή.
«Οι δογματικές επιθέσεις (του ISIS) δείχνουν ότι η οργάνωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση «επέκτασης», παρά τις ήττες που αντιμετωπίζει στο πεδίο των μαχών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν όσους είναι ιδεολογικά κοντά του να υποστηρίζουν την οργάνωση», σημειώνει ο Ζακ Γκολντ ειδικός του Rafik Hariri Centre για τη Μέση Ανατολή.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο το ISIS δεσμεύθηκε να εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των χριστιανών στην Αίγυπτο, τους οποίους χαρακτήρισε «πολυθεϊστές».
«Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου το ISIS και οι υποστηρικτές του στο Διαδίκτυο εισήγαγαν μεθοδικά τους Αιγύπτιους τζιχαντιστές σε πιο ακραίες σκέψεις», επεσήμανε ο Μόχταρ Άουαντ ερευνητής του προγράμματος για τον εξτρεμισμό του πανεπιστημίου George Washington των ΗΠΑ.
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, από τις οποίες σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι, το ISIS επεσήμανε ότι διαπράχθηκαν από δύο Αιγύπτιους βομβιστές αυτοκτονίας.
Πρόκειται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια εναντίον των κοπτών, που αποτελούν το 10% των 92 εκατομμυρίων Αιγύπτιων.
«Τα τελευταία χρόνια το ISIS αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και υπέστη πολλές ήττες μέχρι να καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία του στην ηπειρωτική Αίγυπτο. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον εκκλησιών δείχνουν ότι υπάρχει αυξανόμενη παρουσία των τζιχαντιστών στην περιοχή», τονίζει ο Γκάρνετ.
Μετά την επίθεση του Δεκεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε ανακοινώσει τη σύλληψη τζιχαντιστών, όμως παράλληλα παραδέχθηκε ότι πολλοί εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντες είχε διεξάγει πολλές επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας εκτός Σινά, ενώ τον Νοέμβριο του 2014 είχε δηλώσει πίστη στο ISIS.
Τέλος, το νέο παρακλάδι της οργάνωσης στην Αίγυπτο, που αποκαλείται «Επαρχία Σινά», έχει διεξάγει πολλές επιθέσεις στο Κάιρο, πάντα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρανοϊκοί τζιχαντιστές!Πήγαιναν οι άνθρωποι σε μοναστήρι να προσκυνήσουν και τους σκότωσαν..!

Ανώνυμος είπε...

Παρανοϊκοί τζιχαντιστές!Πήγαιναν οι άνθρωποι σε μοναστήρι να προσκυνήσουν και τους σκότωσαν..!
Ευτυχώς ο Πούτιν τους έχει κάνει μεγάλη καταστροφή στη Συρία.Οι περισσότερες γιάφκες τους έχουν αφανιστεί.