Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Γιατί το Μάντσεστερ έγινε στόχος του Isis

Γιατί το Μάντσεστερ έγινε στόχος του Isis
Ο δημοσιογράφος του Independent, Ben Chu, γράφει γιατί το Μάντσεστερ έγινε στόχος του Isis και κάνει παραλληλισμούς με μια άλλη τρομοκρατική επίθεση, του IRA, το 1996.
Η τρομοκρατία έπληξε τη σύγχρονη πόλη του Μάντσεστερ. Πριν από είκοσι ένα χρόνια, ένα φορτηγό του IRA γεμάτο με 1.500 κιλά εκρηκτικών μετέτρεψε μια σημαντική περιοχή του κέντρου της πόλης σε ερείπια. Ήταν 15 Ιουνίου του 1996, η πρώτη μου μέρα στη δουλειά ως βοηθός καταστήματος, στο μεγάλο παλιό πολυκατάστημα Kendals, ακριβώς κάτω από το δρόμο της τωρινής επίθεσης. Είχαμε συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα συσκέψεων για μία επίσκεψη ρουτίνας από τον επικεφαλής της ασφάλειας όταν συνέβη.
Μπορούσαμε να ακούσουμε την έκρηξη προτού γίνει, μετατρέποντας την οδό Deansgate σαν ένα αόρατο τσουνάμι. Όταν βγήκαμε (ευτυχώς αλώβητοι) στο δρόμο, το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν ότι τα παράθυρα του ισόγειου καταστήματος είχαν καταστραφεί και οι κούκλες της βιτρίνας είχαν διαλυθεί.
Η κτηνωδία της Δευτέρας στο Manchester Arena είναι ταυτόχρονα λιγότερο καταστροφική και περισσότερο. Σε αντίθεση με την οργή του IRA, η οποία προκάλεσε ζημίες ύψους 700 εκατομμυρίων λιρών, η άμεση καταστροφή της φυσικής ιδιοκτησίας αυτή τη φορά μοιάζει να είναι ελάχιστη. Αλλά το ανθρώπινο κόστος αυτή τη φορά είναι σε διαφορετική, θλιβερή κλίμακα. Υπήρξαν περίπου 220 τραυματισμοί από την έκρηξη του 1996, μερικοί από αυτούς σοβαροί, αλλά δεν υπήρχαν θάνατοι, κυρίως επειδή ο ΙΡΑ προειδοποίησε μια ώρα πριν. Οι βομβιστές αυτοκτονίας, ωστόσο, δεν δίνουν προειδοποιήσεις. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 22 άτομα ήταν ήδη νεκρά και 59 τραυματίες. Και η φρίκη του στόχου αυτή τη φορά -νέοι που βρέθηκαν σε μια ποπ συναυλία- δίνει την αίσθηση ότι αυτό το περιστατικό ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία: ένα ξεχωριστό είδος ανηθικότητας.
Η σύγχρονη οικονομική αναγέννηση του Μάντσεστερ ξεκίνησε αναμφισβήτητα με τους βομβαρδισμούς του 1996. Η πόλη απάντησε στην καταστροφή με ένα φανταστικό πρόγραμμα αστικής αναγέννησης. Παρέδωσε νέες υποδομές μεταφορών, κτίρια, ανακαινίσεις, καθαρισμούς και τον εκσυγχρονισμό ορισμένων θαυμάσιων δημόσιων χώρων. Μια εκτενής γενική επισκευή του παλαιότερου άθικτου σταθμού Victoria, που γειτνιάζει με το συγκρότημα του Manchester Arena όπου πραγματοποιήθηκε η μαζική δολοφονία της Δευτέρας, ολοκληρώθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.
Οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν στη διάσωση των ζωικών ενστίκτων του ιδιωτικού τομέα. Χιλιάδες νέες επιχειρήσεις ήρθαν στην πόλη. Διεθνείς εταιρείες, από την Adidas έως την Kellogg's και την Gazprom, βρήκαν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κινεζικές επενδύσεις εισρέουν. Το BBC έχει σημαντική παρουσία στο γειτονικό Salford, και πιθανότατα περισσότερες εταιρείες media να ακολουθήσουν. Ο παλιός μου εργοδότης στο Kendals πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί στην αγορά λιανικής πώλησης λιανικής με τους νότιους κολοσσούς, όπως το Selfridges και το Harvey Nichols.
Το Μάντσεστερ αποδεικνύει ότι το "μεταβιομηχανικό" μπορεί να είναι μάλλον ένα εφαλτήριο, παρά μια κατάρα. Η βιομηχανική κληρονομιά του είναι ακόμα παντού, με τη μορφή υπέροχων κλασικών αποθηκών, που χτίστηκαν από βικτοριανούς βαρόνους βαμβακιού. Αλλά το Μάντσεστερ δεν έχει κολλήσει στο παρελθόν. Είναι σήμερα μια οικονομία βασισμένη στις υπηρεσίες: με εξωτερική εμφάνιση και αυτοπεποίθηση. Οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα. Στη δεκαετία του 2011, ο πληθυσμός του κέντρου της πόλης αυξήθηκε κατά σχεδόν το ένα πέμπτο, τη μεγαλύτερη επέκταση οποιασδήποτε πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου έξω από το Λονδίνο. Το Μάντσεστερ έχει εδραιώσει τη θέση του ως η δεύτερη οικονομικά πιο ζωντανή πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πώς θα επηρεάσει τις κοινοτικές σχέσεις στο πολυπολιτισμικό Μάντσεστερ αυτή η θηριωδία τώρα που το Isis έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση; Πώς θα το αντιμετωπίσει η οικονομία των υπηρεσιών του Μάντσεστερ; Τι θα συμβεί στους τομείς της λιανικής πώλησης και της ψυχαγωγίας; Τι θα συμβεί με τις επενδύσεις; Κάποιος υποπτεύεται ότι η πόλη θα διαχειριστεί με τον ίδιο εντυπωσιακά ανθεκτικό τρόπο που και το Λονδίνο αντιμετώπισε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στις 7/7 στο σύστημα μεταφορών της πρωτεύουσας το 2005.
Δεν υπάρχει επιστροφή στο μέτωπο διαφορετικότητας του Μάντσεστερ. Τα δύο τεράστια πανεπιστήμια του Μάντσεστερ σημαίνουν ότι η πόλη είναι γεμάτη με υπερήφανους πολίτες του κόσμου όλων των εθνοτήτων και των θρησκειών που έρχονται να σπουδάσουν. Και οι φοιτητές συχνά παραμένουν μετά την αποφοίτησή τους. Το Μάντσεστερ είναι εδώ και καιρό ένα ανεκτικό μέρος - και αυτό είναι πολύ απίθανο να αλλάξει. Οι επιχειρήσεις θα προωθηθούν επίσης. Αυτή η οικονομική χιονοστιβάδα έχει πάρα πολύ δυναμική για να τη σταματήσει ένας μανιακός με ένα σακίδιο γεμάτο εκρηκτικά και ένα κεφάλι γεμάτο μεσαιωνικό φανατισμό.
Η ικανότητα του Μάντσεστερ, ο συμβολισμός του, η ανεκτικότητά του, η τεράστια σημασία του, όλα κατέστησαν την πατρίδα μου στόχο για τους εμπόρους μίσους και βίας το 1996 και, όπως φαίνεται, και το 2017. Αυτή η ανεκτικότητα, βεβαίως, είναι και το ευάλωτο σημείο της πόλης. Όμως, όπως και με όλες τις μεγάλες πόλεις, το ευάλωτο σημείο της είναι επίσης η πηγή της δύναμής της. Και αυτή η δύναμη θα φανεί για άλλη μια φορά.

2 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Όλες σχεδόν οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν γίνει σε συναυλίες και μία στο άθεο σατυρικό περιοδικό στη Γαλλία με το αχαρακτήριστο αισχρό περιεχόμενο που γνωρίζουμε. Η Ariana όπως φαίνεται είναι μπλεγμένη με τον αποκρυφισμό. Ο διάβολος αγαπητοί αδελφοί, "παίρνει δικαιώματα" από κάποια πράγματα.. δεν είναι τυχαία όσα γίνονται. Δυστυχώς υπάρχουν τόσα θύματα, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά..
Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο φανατισμένοι και πωρωμένοι με την δαιμονική πίστη τους, αλλά επιπλέον είναι ντοπαρισμένοι με ουσίες που τους μετατρέπουν σε "μηχανές θανάτου". Σκληρά ναρκωτικά που εξαφανίζουν το αίσθημα της κούρασης και του φόβου. Δρουν σαν τηλεκατευθυνόμενα.Και πηγαίνουν γνωρίζοντας, αλλά και επιθυμώντας να πεθάνουν.
Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς εγκληματίες, αλλά νέο είδος απειλής. Φυσικά κάποιοι κινούν τα νήματα. Τους οργανώνουν τους εξοπλίζουν και τους δίνουν εντολές.Δεν ξέρουμε μέχρι που φτάνει το κουβάρι των διασυνδέσεων και της εμπλοκής προσώπων. Επιδιώκεται πάντως η μετατροπή της Ευρώπης σε τοπίο "Μέσης Ανατολής" (μάλλον για τους γνωστούς λόγους)..

amethystos είπε...

Τό πρόβλημα πού αντιμετωπίζει μαζικά πλέον η ανθρωπότης περιστρέφεται γύρω από στρατιώτες οι οποίοι δέν πολέμησαν καί δέν πολεμούν γιά τήν πατρίδα τους. Μισθοφόροι οι οποίοι καταλαμβάνονται από τήν μυρωδιά τού θανάτου καί πρέπει νά συνεχίσουν νά σκοτώνουν, μέ τόν ένα ή άλλο τρόπο. Σήριαλ Κίλλερς.Οι Μουσουλμάνοι δέν πολεμούν, αυτοκτονούν ακόμη καί όταν νομίζουν ότι πολεμούν.