Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Σάββας Καλεντερίδης: Σφίγουν τη θηλειά γύρω από το "λαιμό" του Ερτογάν

Malta Files: Καίνε τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ με στόχο τον Ερντογάν
Σάββας Καλεντερίδης
Τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ατράνταχτα ντοκουμέντα για κρυφά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Πρόκειται για έντεκα πλοία ξηρού φορτίου και επτά ακίνητα, συνολικής αξίας 140 εκατ. ευρώ και όλα αυτά μόνο από στοιχεία που εντοπίστηκαν στα Malta Files. Η έρευνα, που έκαναν Ευρωπαίοι ερευνητές (sic) δείχνει ότι η δραστηριότητα του Γιλντιρίμ στην εμπορική ναυτιλία αρχίζει το 1998, τότε που ως Γενικός Διευθυντής Θαλάσσιων Λεωφορείων του Δήμου Κωνσταντινούπολης (1994-2000), είχε επανασχεδιάσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες της πόλης και είχε παραγγείλει, μεταξύ άλλων, δεκάδες νεότευκτα θαλάσσια λεωφορεία του Δήμου.
Μάλιστα, οι «κακές γλώσσες» λένε ότι από τότε ήταν έμπιστος του Ερντογάν, κάτι σαν… ταμίας του δηλαδή.



Η στενή σχέση εμπιστοσύνης των δυο ανδρών συνεχίστηκε και την περίοδο που ο Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός, αφού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΑΚΡ, ήτοι από το 2002 μέχρι το 2016, διετέλεσε υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, μέχρι που αντικατέστησε στη θέση του πρωθυπουργού τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.
Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η εμπλοκή του στο σκάνδαλο των Malta Files, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε κατηγορηθεί ακόμα και από κύκλους του κόμματός του, ότι ως υπουργός Μεταφορών πήρε μίζα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Θαλάσσιων Λεωφορείων Κωνσταντινούπολης, τον οποίο πούλησε σε ιδιώτη έναντι 800 εκατομμυρίων δολαρίων!
Πάντως, τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι από το 2000 μέχρι το 2010 ο Γιλντιρίμ ιδρύει μεγάλο αριθμό εταιρειών παραβάν, όπως αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα, μέσω των οποίων διαχειρίζεται τα πλοία της οικογένειάς του. Η δε μεγάλη αλλαγή, ως έκρηξη αναφέρεται σε σχετικό τουρκικό δημοσίευμα, στην περιουσιακή του κατάσταση παρουσιάζεται το 2010, όταν αποκτά τα έξι από τα έντεκα πλοία που διαθέτει η οικογένεια.

(Φωτ.: turkishminute.com)
Η πληρωμή των πλοίων γίνεται κυρίως με χρήματα απροσδιόριστης προέλευσης, που πληρώθηκαν μέσω της ελβετικής τράπεζας Corner Bank.
 Ένα μικρό μέρος επίσης φαίνεται ότι είναι πίστωση της τράπεζας Kuveyt Türk και της τράπεζας Yapı Kredi. Όλα τα πλοία είναι υπό σημαία Μάλτας και Ολλανδίας, γεγονός που συνιστά από μόνο του πολιτικό σκάνδαλο, δεδομένου ότι ο Γιλντιρίμ, ως υπουργός Ναυτιλίας, είχε χαρακτηρίσει περίπου ως προδότες τους Τούρκους εφοπλιστές που δεν έχουν τα πλοία τους υπό τουρκική σημαία.
Ίσως οι αναγνώστες μας να απορούν γιατί κάνουμε αυτήν την εκτενή αναφορά για τις οικονομικές ατασθαλίες του Τούρκου πρωθυπουργού, εκτός των άλλων για έναν επιπλέον λόγο. Έχει ένας Έλληνας το δικαίωμα να μιλά για διαφθορά πολιτικών μιας άλλης χώρας, τη στιγμή που είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, θα αναρωτιόταν κάποιος.
 Απαντάμε λοιπόν ότι η αναφορά δεν έχει ηθικολογικό χαρακτήρα αλλά καθαρά πολιτικό. Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι το ζήτημα, αν και είναι τεράστιο, δεν έχει απασχολήσει τα τουρκικά ΜΜΕ, γεγονός που δείχνει ότι η Τουρκία έχει εισέλθει ήδη στο δρόμο του ολοκληρωτισμού, αφού χωρίς ελεύθερα ΜΜΕ δεν μπορεί να μιλάμε για Δημοκρατία.
Το δεύτερο που έχουμε να επισημάνουμε, είναι ότι οι αποκαλύψεις ειδικά για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, μπορεί να γίνονται στην Ευρώπη, πλην όμως αν αναζητήσει κανείς την ουρά της υπόθεσης, μπορεί να διαπιστώσει ότι αυτή φθάνει μέχρι την Ουάσιγκτον και λίγο… παραπέρα, στην επικράτεια των ΗΠΑ πάντα.
Το τρίτο είναι ότι οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε μία στιγμή που ο Ερντογάν έχει σηκώσει κεφάλι στη Δύση, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός.
Άρα, μπορεί να υποθέσουμε ότι γίνεται αυτό που πολύ σοφά λέει ο λαός μας, «χτυπάω το σαμάρι, για να ακούει ο γάιδαρος», υπογραμμίζοντας ότι η επίκληση της λαϊκής παροιμίας, δεν γίνεται σε καμία περίπτωση για να προσβάλλουμε τον Ερντογάν, ο οποίος σε προσωπικό επίπεδο, ως εκ Πόντου καταγόμενος, δηλώνουμε ότι μας είναι συμπαθής.
Τέλος, επειδή και ο γιος του Ερντογάν ασχολείται με τα ναυτιλιακά, μπορεί η καμπάνα να χτυπάει πλέον και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Εμείς απλά να αναφέρουμε ένα όνομα, Μουμπαρίζ Μανσίμοφ Γκουρμπάνογλου, Αζέρος που έχει αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα, όπως ο Ρεζά Ζαράμπ, που δικάζεται στις ΗΠΑ για μια σειρά από αδικήματα. Ο Μουμπαρίζ, φίλος κι αυτός του Ερντογάν, διαθέτει 150 δεξαμενόπλοια, έχει έδρα τη Μάλτα και φέρεται να έχει σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Μάλιστα συμμετείχε στην τελετή της ορκωμοσίας του.
 http://www.pontos-news.gr/article/164819/malta-files-kaine-ton-toyrko-prothypoyrgo-gilntirim-me-stoho-ton-erntogan

infognomonpolitics)

Δεν υπάρχουν σχόλια: