Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η Ελλάδα «πέταξε το γάντι» στην Τουρκία στο ΟΗΕ: «Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο είναι ελληνικές - Μολών λαβέ»


του Πέτρου Αναστασίου

Με μια επιστολή που ενέχει θέση ρηματικής διακοίνωσης η Αθήνα "ρίχνει το γάντι" στην Αγκυρα για το ποιος "κάνει κουμάντο" βάσει του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και για το αν 
είναι ελληνική ή τουρκική η υφαλοκρηπίδα ανατολικά και νότια των χερσαίων νησιωτικών εδαφών της Ελλάδας στην Α.Μεσόγειο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί ως παράνομες τις τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις και ως τέτοιες θα τις αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αν χρειαστεί.


Με την επιστολή (Α/71/901-S/2017/416)  η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Κατερίνα Μπούρα με ημερομηνία 17 Μαΐου, απαντά στην επιστολή της Αγκυρας (την υπογράφει ο ομόλογός της Φ. Σινιρίογλου) και η οποία έχει δημοσιευθεί ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών και με την οποία η Τουρκία υποστήριζε ότι  η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν δικαιούται άλλη υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών, ενώ τον ίδιο ισχυρισμό, περί περιορισμένου δικαιώματος έχει προβάλει και για την Κύπρο

Όπως επισημαίνεται στην ελληνική επιστολή, "απορρίπτονται επί μέρους και συνολικά οι τουρκικοί ισχυρισμοί σχετικά με την οριοθέτηση των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ανεδαφικοί, ανυπόστατοι και χωρίς νομική βάση, καθώς παραβλέπουν τα ipso facto and ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δυτικά του Μεσημβρινού 32°16' 18''.

Αυτά τα δικαιώματα εκπηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επί της βάσει του εθιμικού και συμβατικού διεθνούς δικαίου, τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται στην περιοχή, δικαιούνται δικές τους θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και /ή ΑΟΖ) όπως κάθε άλλο ηπειρωτικό έδαφος. Η άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο".

Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος παραπέμπει επίσης στις επιστολές που έχουν σταλεί το 2016 στον γ.γ. του ΟΗΕ  αλλά και στην Ρηματική Διακοίνωση που είχε επιδοθεί το 2012 από την Ελλάδα στον ΟΗΕ με αφορμή την παραχώρηση παράνομων αδειών ερευνάς υδρογονανθράκων από την Τουρκία στην κρατική εταιρία ΤΡΑΟ σε περιοχές που επικάλυπταν μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  στην Ρόδο και στο Καστελόριζο (φωτό) και χαρακτηρίζει "παράνομες και αυθαίρετες τις άδειες".
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: