Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

9 October 2023, XVI General Ordinary Assembly of the Synod of Bishops - Holy Mass



ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΟΥΝΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΞ ΑΡΧΗΣ.

3 σχόλια:

Θωμάς είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=AeyCna6SLG8
https://en.wikipedia.org/wiki/Sixteenth_Ordinary_General_Assembly_of_the_Synod_of_Bishops
Η 16η Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, κοινώς αναφερόμενη ως η σύνοδος για τη συνοδικότητα είναι μια συνεχιζόμενη σύνοδος επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας που θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2024 και έχει ως θέμα «Για μια συνοδική Εκκλησία: κοινωνία, συμμετοχή και αποστολή». Περιγράφεται ευρέως ως το αποκορύφωμα της παπικής εξουσίας του Πάπα Φραγκίσκου και το πιο σημαντικό γεγονός στην Εκκλησία από τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού.

Η ημερομηνία της συνόδου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά για τον Οκτώβριο 2022, αλλά στη συνέχεια άλλαξε σε Οκτώβριο του 2023 επειδή το πεδίο εφαρμογής της συνόδου είχε διευρυνθεί. Μια περαιτέρω παράταση ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, λαμβάνοντας την ημερομηνία κλεισίματος έως τον Οκτώβριο του 2024.

Η λίστα και των 364 συμμετεχόντων δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2023.

Εκ των προτέρων στη σύνοδο ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε την αποστολική προτροπή Laudate Deum στην οποία καλεί για ταχεία δράση κατά της κλιματικής κρίσης και καταδικάζει την άρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Από την αρχή της παπικής του θητείας, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχύσει τις συλλογικές πτυχές της διακυβέρνησης της Εκκλησίας και υποστήριξε για περισσότερη αναγνώριση των χαρισματικών χαρισμάτων στην Εκκλησία. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2018, ο Φραγκίσκος ενέκρινε το νέο αποστολικό σύνταγμα Episcopalis communio (Επισκοπική κοινωνία). Το σύνταγμα δηλώνει ότι το τελικό έγγραφο της Συνόδου, εάν εγκριθεί από τα μέλη με «ηθική ομοφωνία» και, εάν ο Πάπας έχει «παραχωρήσει διαβουλευτική εξουσία στη Συνέλευση της Συνόδου», γίνεται μέρος του τακτικού Magisterium της Καθολική διδασκαλία «αφού επικυρωθεί και εκδοθεί από αυτόν». Το νέο σύνταγμα προβλέπει επίσης ότι οι λαϊκοί θα στέλνουν τις εισφορές τους απευθείας στον γενικό γραμματέα της συνόδου.

Μερικοί αναλυτές υποθέτουν ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του παπισμού του Φραγκίσκου μπορεί να είναι η δημιουργία μιας πιο συνοδικής καθολικής εκκλησίας, όπου οι σύνοδοι χρησιμεύουν ως πλατφόρμα για ανοιχτό και ενεργητικό διάλογο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε τη Σύνοδο για τη Συνοδικότητα στις 7 Μαρτίου 2020.

Στις 24 Μαΐου 2019, η Nathalie Becquart διορίστηκε, μαζί με άλλες τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα, ως σύμβουλος της γενικής γραμματείας της Συνόδου των Επισκόπων στην Καθολική Εκκλησία. Ήταν η πρώτη φορά που διορίστηκαν γυναίκες σε αυτή τη θέση. Η Becquart θεώρησε τον διορισμό ως μέρος της προσπάθειας του Πάπα Φραγκίσκου «να εφαρμόσει τη συνοδικότητα σε κάθε επίπεδο της ζωής της Εκκλησίας» και να επωφεληθεί από τη σημαντική συνεισφορά που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες. Η Becquart πρότεινε ένα συμβολικό βήμα ζητώντας από μια γυναίκα να ηγηθεί της υποχώρησης για τη Ρωμαϊκή Κουρία ένα χρόνο. Στις 6 Φεβρουαρίου 2021, ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την Becquart ως υφυπουργό της Συνόδου των Επισκόπων, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα που είχε δικαίωμα ψήφου στην Καθολική Σύνοδο των Επισκόπων. Στις 26 Απριλίου 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στις γυναίκες να ψηφίσουν στη Δέκατη έκτη Τακτική Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που επιτρέπεται στις γυναίκες να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε Καθολική Σύνοδο Επισκόπων.

Ο καρδινάλιος Mario Grech, γενικός γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, είπε ότι η σύνοδος δεν ήταν σαν ένα κοινοβούλιο, όπου η μία πλευρά κερδίζει καθώς η άλλη χάνει. Δεν είναι επίσης τόσο σημαντικό ποιος έχει ψηφοφορία για το τελικό έγγραφο, είπε, όσο οι Καθολικοί σε όλο τον κόσμο «διαλέγουν, συνομιλούν, διακρίνουν μαζί για» να βρουν συναίνεση.

Θωμάς είπε...

Στις 10 Ιουλίου 2023, οι καρδινάλιοι Walter Brandmüller, Raymond Burke, Zen Ze-Kiun, Juan Sandoval Íñiguez και Robert Sarah έστειλαν μια σειρά από αμφιβολίες στον Πάπα Φραγκίσκο σχετικά με την επερχόμενη σύνοδο για τη συνοδικότητα. Οι καρδινάλιοι λένε ότι ο Πάπας απάντησε σε αυτές τις αμφιβολίες την επόμενη μέρα και τους έδωσε τις απαντήσεις του ιδιωτικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο πάπας δεν απάντησε σε αυτές τις αμφιβολίες με «ναι» ή «όχι», οι πέντε καρδινάλιοι υπέβαλαν στη συνέχεια στις 21 Αυγούστου 2023 μια άλλη σειρά dubia που ήταν μια αναδιατύπωση της προηγούμενης σειράς dubia. Ο πάπας δεν απάντησε σε αυτό το τελευταίο σετ. Στις 2 Οκτωβρίου 2023, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συνόδου, αυτοί οι πέντε καρδινάλιοι παραπονέθηκαν δημόσια ότι δεν είχαν λάβει απαντήσεις στο δεύτερο σετ dubia τους. Ώρες μετά από αυτή τη δημόσια καταγγελία, η Αγία Έδρα δημοσίευσε δημοσίως τις απαντήσεις της στην πρώτη σειρά dubia και επέκρινε τους καρδινάλιους που μίλησαν για αυτά τα θέματα δημόσια.

Θωμάς είπε...

Οικουμενική προσέγγιση
Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους τους χριστιανούς σε μια συνοδική προσευχή στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 30 Σεπτεμβρίου. Ήταν παρόντες σημαντικοί εκκλησιαστικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων:
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Παναγιώτατος Βαρθολομαίος Α' , προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και επίτιμος προϊστάμενος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, ο Σεβασμιώτατος και Δεξιός Επίτιμος Τζάστιν Ουέλμπι, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας και επίτιμος επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινωνίας.
Ο Παλαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Ουτρέχτης, ο Σεβασμιώτατος Bernd Wallet, προκαθήμενος της Παλαιάς Καθολικής Εκκλησίας της Ολλανδίας και επίτιμος ηγέτης της Ένωσης των Παλαιών Καθολικών Εκκλησιών της Ουτρέχτης.
Ορθόδοξος Σύρος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Παναγιώτατος Moran Mor Ignatius Aphrem II, προκαθήμενος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αιδ. Anne Burghardt , Γενική Γραμματέας της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Jong Chun Park, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μεθοδιστών.
Αιδ. Thomas Schirrmacher, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ευαγγελικής Συμμαχίας.
Αιδ. Elijah M. Brown, Γενικός Γραμματέας της Βαπτιστικής Παγκόσμιας Συμμαχίας.
William Wilson, Πρόεδρος της Πεντηκοστιανής Παγκόσμιας Κοινότητας.
Αιδ. Kuzipa Nalwamba, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών.
Ο Παναγιώτατος Mar Benjamin Paulus, εκπρόσωπος της Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής.
Ο Σεβασμιώτατος Khajag Barsamian, εκπρόσωπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Mathews Barnabas, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Συριακής Εκκλησίας Malankara.
Αιδ. Samaan Anba Pola, εκπρόσωπος της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Γεννάδιος Στυλιανός Στάντζιος, Επίσκοπος Μποτσουάνας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.
Ο Σεβασμιώτατος Andrej Ćilerdžić, εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος Serafim Bădilă, εκπρόσωπος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.