Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΕΝΟΤΗΤΑΣ» Εμανουέλε Φραντς

 « Υπάρχει μια βαθιά διαφορά μεταξύ της αντίληψης του ομηρικού ανθρώπου και του λατινικού κόσμου και, αν θέλουμε, του Έλληνα της ελληνιστικής εποχής.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ 

ΚΕΝΟΤΗΤΟΣ

Η έλλειψη του Εγώ στην ελληνική σκέψη

Υπάρχει μια βαθιά διαφορά μεταξύ της αντίληψης του ομηρικού ανθρώπου και του λατινικού κόσμου και, αν θέλουμε, του Έλληνα της ελληνιστικής εποχής. Αυτή η διαφορά έγκειται στον διαφορετικό τρόπο κατανόησης του συνειδητού εγώ, της θέλησης, και αυτό αποκαλύπτει μια βαθιά αλλαγή που πρέπει να έχει συμβεί στη σκέψη. Ο Έλληνας δεν γνωρίζει το εγώ όπως το καταλαβαίνουμε σήμερα, ως ξεχωριστή και πρόθυμη ατομικότητα. Δεν υπάρχει λέξη στα αρχαία ελληνικά που να μπορεί να μεταφράσει τον όρο «θα» ή το λατινικό «voluntas». Στον ομηρικό άνθρωπο διακρίνονται διάφορα συστατικά, χωρίς ωστόσο να «αντιλαμβάνεται» ένα ενιαίο σύνολο μεταξύ τους, σαν να λείπει ένα μεμονωμένο κέντρο. Μπορεί να θυμάστε:

-σῶμα (sòma): το σώμα
-ψυχή (psyché): η ζωτική πνοή
-θυμός (thymòs): το συναισθηματικό κέντρο
-φρήν (fren): το λογικό κέντρο
-νοῦς (nùs): ευφυΐα.


Thumos (επίσης «thymòs», στα ελληνικά: θυ μ ός ) είναι μια αρχαία ελληνική λέξη που εκφράζει την έννοια της «συναισθηματικής ψυχής». Στα έργα του Ομήρου, ο thumos χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει συναισθήματα, επιθυμία ή μια εσωτερική παρόρμηση (κίνηση, ταραχή). Ο Θύμος ήταν μόνιμη κατοχή ενός ζωντανού ανθρώπου από έναν θεό, στον οποίο ανήκαν οι σκέψεις και τα συναισθήματά του. Όταν στα ομηρικά έργα ένας ήρωας βρίσκεται σε συναισθηματικό στρες, μπορεί να εξωτερικεύσει τον θύμο του, συνομιλώντας μαζί του (σαν να ήταν άλλο πρόσωπο).

Ο thumos, ο οποίος αργότερα θα καταλήξει να σημαίνει κάτι σαν τη συναισθηματική ψυχή, απλώς υποδηλώνει κίνηση ή ταραχή. Όταν ένας άντρας παύει να κινείται, ο thumos εγκαταλείπει τα άκρα του. Αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι επίσης παρόμοιο με ένα όργανο. Μάλιστα, όταν ο Γλαύκος προσεύχεται στον Απόλλωνα για να απαλύνει τον πόνο του και να του δώσει τη δύναμη να βοηθήσει τον φίλο του Σαρπηδόνα , ο Απόλλωνας ακούει την προσευχή του και « ενσταλάζει σθένος στον θύμο του » (Ιλιάδα, XVI, 529). Ο θυμός μπορεί να πει σε έναν άνθρωπο να φάει, να πιει ή να τσακωθεί. Ο Διομήδης λέει σε ένα σημείο ότι ο Αχιλλέας θα πολεμήσει « όταν του μιλήσει ο θύμος στο στήθος του και ένας θεός τον σπρώξει » (IX, 702 κ.εξ.). Η χρήση όρων από τον Όμηρο για να αναφερθεί στο «σώμα» είναι περίεργη. Κάποιες ιδιαιτερότητες σημειώθηκαν ήδη από την εποχή του Αρίσταρχου . Ο όρος σῶμα (Soma), που χρησιμοποιήθηκε αργότερα για να δηλώσει τα σώματα των ζωντανών, όπως σημειώνει ο Αρίσταρχος, δεν χρησιμοποιείται ποτέ από τον Όμηρο για αυτά, αλλά μόνο για τους νεκρούς, τόσο που παίρνει την έννοια του «πτώματος». Ο όρος δέμας (démas – σώμα, πρόσωπο, άγαλμα ndb) βρίσκει ευρεία χρήση στα ομηρικά ποιήματα: αν και σύμφωνα με τον Αρίσταρχο μπορεί να μεταφραστεί ως αντικατάσταση του σῶματος (sòma), ο Όμηρος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο για να σχεδιάσει περισσότερο τη φιγούρα. παρά τή ύλη (1)
Ο ύπνος και ο θάνατος οδηγούν το πτώμα του Σαρπηδόνα προς τη Λυκία, έργο του Johann Heinrich Füssli, 1803, Ζυρίχη, Sammlung Haus Rechberg. (wikipedia)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και στην τέχνη πριν από τον 5ο αιώνα π.Χ. το σώμα αναπαρίστατο ως πολλαπλότητα, με τον ίδιο τρόπο που είναι χαρακτηριστικό των παιδικών σχεδίων. Ωστόσο, ενώ στις τελευταίες αυτές απεικονίσεις
το κεντρικό στοιχείο της μορφής είναι η προτομή, σε εκείνες που χρονολογούνται στη γεωμετρική περίοδο της ελληνικής τέχνης τα κρίσιμα στοιχεία της μορφής είναι τα άκρα, οι μύες, που φαίνονται χωρισμένοι μεταξύ τους και ενωμένοι με αρθρώσεις.. Σαν να μην έγινε αντιληπτό ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο. Ακόμα και να πούμε για παράδειγμα «είχα ένα όνειρο», όπως θα λέγαμε, στα ελληνικά ήταν περισσότερο «είδα ένα όνειρο», αφού δεν ήταν εσωτερικό αλλά εξωτερικό για τον άνθρωπο.

Αυτό είναι ένα βαθύ και σημαντικό γεγονός. Η ελληνική λέξη εἴδωλον (Eidolon) της οποίας η σημασία είναι σχήμα, εικόνα ή φάντασμα ή φάσμα, αργότερα συγχωνεύτηκε στη λέξη Eidos (εἶδος) με την έννοια της μορφής, simulacrum, που στη συνέχεια θα είναι το λατινικό Idol. Στο έργο του Έλληνα συγγραφέα Στησίχορου (6ος αιώνας π.Χ.) με τίτλο Παλινωδία, λέγεται ότι δεν έφτασε στην Τροία η πραγματική Ελένη, αλλά η εικόνα της, το Είδωλό της, ειδικά φτιαγμένο από τον θεό Ερμή.

Από αυτό μπορούμε να δούμε ότι για την ομηρική σκέψη όχι μόνο το Εγώ, ως ενοποιητική και ιδρυτική δύναμη του Είναι, φαινόταν χωρίς καμία συνέπεια, αλλά το ίδιο το σώμα φαινόταν στα μάτια του χωρίς υλικό όπως το καταλαβαίνουμε σήμερα, αλλά ήταν μια ονειρική φιγούρα . Είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης σκέψης να συσχετίζει αναγκαστικά το σώμα με την ύλη, κάνοντάς τα σχεδόν συνώνυμα, αλλά για την ελληνική σκέψη αυτό δεν ίσχυε. Το ζωντανό ον, το ζωντανό σώμα, δεν γινόταν αντιληπτό ως υλικό σώμα, αλλά ως ένα άδειο όνειρο, φτιαγμένο από οπτασίες, από λάμψεις που προέρχονταν από τους Θεούς. Ένα σώμα χωρίς ύλη. Αυτό είναι σε συμφωνία με την ανατολική σκέψη. Και ενώ πολλοί μελετητές επιμένουν να πιστεύουν ότι ο ελληνικός κόσμος, αυτός του Λόγου και του Είναι, της Μορφής και των Ιδεών, απέχει πολύ από την ανατολική σκέψη, που ήθελε τον κόσμο να είναι μυθοπλασία, αυτός των Μάγια, με αυτήν την ανάλυση θέλουμε ακριβώς να βεβαιώνουν το αντίθετο: ότι στους αρχαίους Έλληνες η έσχατη φύση του σύμπαντος εμφανιζόταν ως ψευδαίσθηση;;;;.

Μάσκα του Διονύσου, 2ος αιώνας π.Χ.
Για τον Έλληνα ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από «πράγματα» αλλά αντίθετα τον αντιλαμβάνεται ως ένα σύνολο εμφανίσεων. Οι Ομηρικοί Θεοί προκαλούν εικόνες και οράματα στους Ήρωες, σχεδόν σαν ο κόσμος, από την ευαισθησία του ομηρικού ανθρώπου, να μην εκλαμβανόταν ως κάτι καθορισμένο σε βάρος και απτό. Ο κόσμος είναι μια εμφάνιση, όχι μια συλλογή αντικειμένων. Δεν είναι απολύτως τυχαίο ότι ο Έλληνας επινόησε την Τραγωδία , ένα από τα πιο εκπληκτικά και ξεκάθαρα παραδείγματα αυτής της αλήθειας. Στο θέατρο, στο Θέατρον, γινόταν η σκηνοθεσία του ίδιου του σύμπαντος, και επομένως το Είναι έπρεπε να εμφανίζεται ως δράμα στα μάτια του Έλληνα, ως αναπαράσταση, ως παράσταση χωρίς πραγματική και απόλυτη συνέπεια, γιατί τα πάντα, όπως θα έλεγε ο Ησίοδος δημιουργήθηκαν από το (Χάος) και από αυτό η άπειρη Νύχτα και το Έρεβος που παράγουν τα πάντα. Και οι Μύθοι, αν θέλουμε να προσθέσουμε, είναι γεμάτοι από το πόσο ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μυθοπλασία ως ο ίδιος ο ιστός της ύπαρξης.

Η εγγενής μυθοπλασία του κόσμου

Ότι τά γεγονότα, τά πράγματα, τά συμβάντα υπάρχουν ως εμφάνιση, μυθοπλασία, ψευδαίσθηση, μας τό έχει ήδη εξηγήσει εύγλωττα η ινδουιστική σκέψη. Ο κόσμος είναι Μάγια, τεχνούργημα, ψευδαίσθηση, κενό. Για κάθε Βουδιστή, τα πράγματα και τα γεγονότα είναι εγγενή στο τίποτα και δεν έχουν συνέπεια και αντικειμενοποίηση. Πιστεύεται, όπως αναφέρθηκε, ότι πρόκειται για ανατολίτικο προνόμιο, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο Έλληνας Γοργίας δήλωσε ότι: « Τίποτα δεν υπάρχει και ακόμα κι αν υπήρχε κάτι, δεν θα ήταν γνωστό ».

Ο κόσμος της κλασικής Ελλάδας μας λέει ήδη το ρόλο που παίζει η μυθοπλασία στην ίδρυση του σύμπαντος. Ο Έλληνας, μέσα στην απαράμιλλη ευαισθησία του, είχε καταλάβει τη σημασία της μυθοπλασίας στην προέλευση των πραγμάτων. Και μας παρέχει σαφή παραδείγματα αυτού στον μύθο. Σκεφτείτε τον ρόλο που έπαιξαν η προσομοίωση, η εξαπάτηση και η μυθοπλασία στις αρχαίες μυθολογίες και κοσμογονίες. Στις ελληνικές θεογονίες , για παράδειγμα, η εξαπάτηση έχει εξέχουσα θέση και συμμετέχει στην εξήγηση του κόσμου. Ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Ησίοδος, μας έχουν πει με απαράμιλλη μεγαλοπρέπεια πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος της προσομοίωσης στην προέλευση του κόσμου. Η ψευδαίσθηση και η προσομοίωση αποκτούν μια θεμελιώδη όψη στη δομή του Είναι, χωρίς την οποία ο κόσμος δεν θα μπορούσε να είναι όπως τον ξέρουμε.
Giorgio Vasari, Ο ακρωτηριασμός του Ουρανού από τον Κρόνο , 16ος αιώνας, Palazzo Vecchio, Φλωρεντία

Ο Κρόνος, με εξαπάτηση, εξευτελίζει τον πατέρα του Ουρανό, μετά από πρόταση της μητέρας του Γαίας. Αυτό το γεγονός συνέβη όταν μόνο ο ουρανός και η γη (Γαία και Ουρανός) εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Αυτή η εξαπάτηση από τον Κρόνο επέτρεψε τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της μετέπειτα πολυπλοκότητας του κόσμου. Η Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της ομορφιάς, γεννήθηκε τότε από τις σταγόνες του αίματος του Ουρανού. Ο Κρόνος λαμβάνει αργότερα την προφητεία από τη Γαία ότι ένας από τους γιους του θα τον ανέτρεπε και θα τον εκθρόνιζε. Ο Κρόνος αποφασίζει τότε να καταβροχθίσει κάθε παιδί που είχε με τη Ρέα, είτε νεογέννητο είτε ακόμα με σπαργανά. Η Ρέα, ​​για να σώσει τον τελευταίο γεννημένο, διαλογίζεται μια απάτη, μια απάτη, ένα ψέμα και χρησιμοποιεί εναντίον του Κρόνου τα ίδια όπλα που τον καθορίζουν, γιατί ο Κρόνος είναι θεός της πονηριάς, του ψέματος και της διπροσωπίας. Η Ρέα γεννά κρυφά τον γιο της και βάζει τον Κρόνο να καταπιεί μια πέτρα τυλιγμένη με σπάργανα. Ο γιος ήταν ο Δίας και με την προσομοίωση καθιερώνεται η τάξη του κόσμου. Η αργή και αδυσώπητη μετάβαση από το Χάος στον Κόσμο συμβαίνει χάρη στη μυθοπλασία.

Η πονηριά ονομάζεται στο μύθο με τον όρο Μέτις . Μέτι είναι η σύνεση, αυτή η μορφή νοημοσύνης που μπορεί να επινοήσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες σκοπιμότητες ώστε νά 
Girolamo Macchietti – Αλληγορία της σύνεσης
εξαπατήστε όποιον βρεθεί μπροστά σας. Η Μέτη είναι η μεγάλη αρχέγονη θεότητα που, αναδυόμενη από το κοσμικό αυγό, από το ακαθόριστο, φέρει μέσα της τον σπόρο όλων των Θεών, το μικρόβιο όλων των πραγμάτων, και φέρνει στο φως, ως πρώτη γεννήτρια, ολόκληρο το σύμπαν στη μετέπειτα πορεία και τήν ποικιλομορφία των μορφών της. Ο Δίας, που έγινε κάτοχος της παγκόσμιας δύναμης, του Κόσμου, της τάξης, ήταν ο θεός των Θεών. Ο Δίας όμως θέλησε να γίνει ακόμα πιο άτρωτος και αποφάσισε να κατακτήσει η ίδια τη Μήτιδα. Με το να ενωθεί απλώς μαζί της δεν θα είχε εγγυηθεί για τον εαυτό του την πλήρη ισχύ και έτσι αποφάσισε να την εξαπατήσει, δηλαδή αποφάσισε να προσποιηθεί τη θεότητα της ίδιας της μυθοπλασίας, πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει την προσομοίωση με την προσομοίωση. Η Μέτη θα μπορούσε να πάρει άπειρες εμφανίσεις και μορφές, γιατί κατέχει τη δύναμη της μεταμόρφωσης και έχει την ικανότητα να παίρνει οποιαδήποτε εμφάνιση και να προσποιείται ότι είναι οτιδήποτε. Ο Δίας της σχεδίασε μια ανελέητη εξαπάτηση. Με αδιαφορία και ψυχραιμία τη ρώτησε αν ήταν αλήθεια ότι μπορούσε να μεταμορφωθεί σε οτιδήποτε, και εκείνη απάντησε ναι. Τότε ο Δίας, αποφασισμένος να τη δοκιμάσει, τη ρώτησε αν μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια σταγόνα νερό. Η Μέτις, αγνοώντας την πλοκή που της σκαρφίστηκε, μεταμορφώθηκε σε μια μικρή σταγόνα νερού και ο Δίας το εκμεταλλεύτηκε γρήγορα για να την καταπιεί. Κάνοντας αυτό, ο Δίας είχε γίνει η ίδια η Μέτις. Δεν είναι τυχαίο ότι από αυτή την ένωση γεννήθηκε τότε η Αθηνά, η θεά της Σοφίας, από το κεφάλι του Δία, σχεδόν σαν ο Έλληνας να ήθελε να τοποθετήσει τη Σοφία στο γεγονός ότι ο κόσμος προέρχεται από μια ολότητα μορφών και χαρακτηριστικών, του Ειδώλων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν σε όνειρο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η μυθοπλασία, η εμφάνιση και η τέχνη έχουν προσλάβει, στην ευαισθησία των αρχαίων Ελλήνων, ένα προνομιακό μέρος που συμβάλλει στον καθορισμό ολόκληρης της δομής του κόσμου, του σύμπαντος και της ψυχής. Όπως επίσης παρατηρείται, η πονηριά, στον μύθο, δεν βρίσκεται στον άνθρωπο και στα πράγματα, αλλά εκδηλώνεται στον άνθρωπο και στα πράγματα. Ο άνθρωπος που προσομοιώνει δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που προσομοιώνει αλλά είναι ένας άνθρωπος που έχει λάβει τη Μέτις μέσα του. Η προσομοίωση έρχεται πάντα απ' έξω: είναι στην ψυχή αλλά δεν είναι η ψυχή, είναι μέσα στα πράγματα αλλά δεν είναι τα πράγματα. Η Μέτις, όπως καταλαβαίνει ο Έλληνας, είναι μια απόκοσμη και ανεξάρτητη δύναμη, αυτόνομη και απόλυτη, πρωτότυπη. Γνωρίζοντας τους νόμους του και κατανοώντας τα μυστικά του, ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε μια ανώτερη γνώση του εαυτού του και να αποκτήσει μια πραγματική δύναμη να μεταμορφώσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Μπορούμε λοιπόν να βεβαιώσουμε ότι οι Έλληνες κατάφεραν να δουν την ύπαρξη ως ένα παιχνίδι ασυνεπών αντανακλάσεων μορφών και ότι με την ύφανση αυτών των μορφών μαζί κατά βούληση όλα γίνονται δυνατά. Όλα είναι εμφάνιση, όνειρο, απροσδιοριστία, ασυνέπεια και όμως ύπαρξη. Όλα είναι ψευδαίσθηση, και ο κόσμος πηγάζει από αυτήν την ψευδαίσθηση, όπως όταν ο Διόνυσος, κοιτάζοντας στον καθρέφτη, βλέπει τον κόσμο να αντανακλάται.


«I GRECI E LA SCOPERTA DELLA VACUITÀ» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΝΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΣΤΕ Η ΑΡΕΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ, ΤΟ ΘΕΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΡΕΤΩΝ Ή ΌΧΙ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΘΕΑΙΤΗΤΟΣ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: