Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

π. Σπυρίδων Τσιμούρης - π. Αθανάσιος Παραβάντσος: «Οι ρίζες του θρησκευτικού φανατισμού...»


Μία συζήτηση που επεδίωξε την προσέγγιση του θέματος από μια σύγχρονη ψυχαναλυτική άποψη, έχοντας ως κριτήριο τα ψυχοδυναμικά της εξιδανίκευσης. Συγχρόνως εξετάζει το θέμα και από θεολογική άποψη, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα του αποφατικού χαρακτήρα του ορθοδόξου δόγματος και του σταυροαναστάσιμου και ασκητικού στοιχείου που διαποτίζει κάθε έκφανση της αυθεντικής εκκλησιαστικής ζωής.
Η θρησκεία υπήρξε υπεύθυνη για πράξεις τοξικού φανατισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς και για πολλές από τις επιπλέον μεγαλειώδεις διδασκαλίες και αγιασμένα βιώματα που γνώρισε ο άνθρωπος.
Η συζήτηση επεδίωξε να προσεγγίσει αυτήν την αντίφαση από μια σύγχρονη ψυχαναλυτική άποψη, έχοντας ως κριτήριο τα ψυχοδυναμικά της εξιδανίκευσης. Συγχρόνως εξετάζει το θέμα και από θεολογική άποψη, καταδεικνύοντας την κρισιμότητα του αποφατικού χαρακτήρα του ορθοδόξου δόγματος και του σταυροαναστάσιμου και ασκητικού στοιχείου που διαποτίζει κάθε έκφανση της αυθεντικής εκκλησιαστικής ζωής.
Το θέμα του φανατισμού γενικότερα, έχει ένα κοινό ψυχολογικό υπόστρωμα, που αφορά κάθε είδος φανατισμού στην ανθρώπινη ύπαρξη και κοινωνία. Ειδικότερα, το θέμα του θρησκευτικού φανατισμού έχει δύο πλευρές, την ψυχολογική και την θεολογική..........


  1. Εγώ ειμι Κύριος ο Θεός σου. Ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού.
  2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα. Ου προσκυνήσεις αυτοίς, ουδέ μη λατρεύσεις αυτοίς.

Ο ΖΗΛΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ. ΤΥΦΛΗ ΤΗΡΗΣΗ ΝΟΜΟΥ Ή ΚΑΝΟΝΟΣ. ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ. Ο ΖΗΛΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΟΤΗΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο ΠΑΡΜΕΝΙΔΗΣ ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ:

Κατά Ματθαίο ΚΒ’ (22), 36-40

διδάσκαλε, ποία ἐντολὴ μεγάλη ἐν τῷ νόμῳ;
ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς ἔφη αὐτῷ· ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου.
αὕτη ἐστὶ πρώτη καὶ μεγάλη ἐντολή.
δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν.
ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται κρέμανται

ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΓΝΩΜΗ, ΣΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΩ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΕΑΥΤΟΝ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΑ, ΕΝΑ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΟ ΟΜΟΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΦΑΥΛΟ ΚΙΣΣΟ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΚΑΙ ΕΣΤΡΕΨΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΦΑΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙ-ΟΥΣΙΑΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΣΕ ΖΗΛΩΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥΣ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: